January 22, 2009

esso

last nite. kemas rumah.
penat yang amat. abes kol 12.

esok nye ke kerja.
malam nye exhausted + balik lmbt gile.
1030 baru sampai sk. isi minyak jap kat esso.
sementare tunggu que nak bayar ... tengok "pamplet redeem point for 2008".
da sampai depan kaunter.. dengan muke nak cepat sambil hulur duit....

me:
"palm 6... 2008......"
cashier:
???

paused a few second.

me:
pandang cashier sambil question mark dalam paler...apsey tadek respond minah ni?

cashier:
err..berape?
me:
eh!!!! palm 6... sploh (sambil pejam mate recall RM.... baru sedar ade ekor lapan pada ayat last...)

ini le aku kalau penat....

***

sessi pembelajaran/peringatan untuk aku.

i cant really remember where i get/heard this. so cant put the source.

"yang mana kepunyaan kita itu adalah harta yang kita berikan pada orang.
dan yang mana harta ada pada kita itu... bukan kite punye....."

kenape?... sebab apa yg kite bagi kat orang.. duit/harta/food... semua tu akan kekal hingga akhirat. itu lah milik kita.
dan harta yang kita ada, walau hari ni ade rm100, esok belum tentu kite punye. mane tau pencuri punye, tukang wat roti canai punye... yahudi punye ...

sessi kedua...

bile kite nak wat sesuatu keputusan.... fikir mane yang lebih. kalau lebih kepada baik... teruskan.. kalau lebih pada buruk... tinggalkan.-YM @ majlis ijazah.

simple bukan? tapi nak apply tu ... huhuhu... contoh senang .. kalau nak marah... kalau marah tu lebih pade buruk .. so jangan marah.. tapi kenape nak marah gk? aaa... pk la sendiri.

sessi ketige...

bersambung .. ni sume utk peringatanku. ilove to put it here. sbb online. bile online archive tak ilang! bile tak ilang ble bace balik. kalau pc format leborr ...

January 20, 2009

men bola gune tropong

gwe glak sampai sempot
elma glak sampai sakit prot
hamlau glak sampai kuar air mate n krem rahang
kakmar glak.... "eh hahaha eh hahah :P"
cacat tol laaa japan nih... tadek mende ke nak wat?




human pac man


January 18, 2009

bahasa terindah


"Bahasa Terindah"

Yang diucap dalam bahasa terindah.
jawapan yang bertanya didengar nabi.
antara kagum dan khusuk setiap ayatnya.
lereng gunung menjadi amat sunyi.
suara saja tegas bergema.
disampai arah berkias maksud serentak,
tapi jelas intinya.
tidak sedetikpun Allah menghindar.
atau mencemuh nabi disisi segala didoa.
dipenuhi segala yang dipinta tulus dan,
penuh baraqah.
yatim ia tak berlindung,
tidakkah tersedia juga bumbung baginya.
awal begitu bergantung,
kini tidakkah merdeka,
bebas hidupnya.

lirik: Dato' A Samad Said
lagu: Ramli Sarip

a samad said menangis bile bace puisi nie...
selawat dan salam atas junjungan besar nabi muhammad saw


http://www.youtube.com/watch?v=8rGRqn_Gwls

.sat.ur.day

saturday!
sejak keje pj ni baru tau arti sabtu!! tiada lagi bangun lmbt utk menghargai mase (kurng lmbt sket :D tu bgn awl la..hhihi.)

tak sempt kemas bilik. membelai toilet, buang kotoran degil di lantai etc.

ke damansara. lepak kat kedai mamak after window shopping di watson.
alone! bought utusan. eat roti canai. nescafe ice.
antare the most precious moment for me lah kalau weekend. breakfast di awal pagi itu ..... speechless lah!!
sejak isu israel ni every weekend bli paper.
plus isu kampung baru kat perak (rase cam da buat hobby org tua la ... huhuhuhu.)

ke OU. shopping sket sket. n window shopping. cubaan mengelak brownisme and blackisme. try to attract swit color. memandang kan usia da meningkat this year .. choose to be younger :P ...tak sempat bertegosaperamahmesra with hana, bese la ... bizi cam obama mak cik nih! .. :P

ke OPAL. my dream house. kat balconi ade kolam!!!
just imagine minom teh pepetang @ breakfast di awal pagi kat branda tuh!!! tengok bawah kolam! huhuhu... klu tido pon dengar bunyik cam air terjun.... impiannnnn...
umah org kaye nih! sewa RM 3k sbulan. pak guard dah macam lalat ke hulir memastikan sglnye slmt.
x dpt umah pon .. planned to buy the trees (landscape)..letak kt umh...letak rumput kapet..

malam- ke kg baru mencari pulut mangge. takde sbb bukak on sunday jerk... down!
try n error mee sup kedai seblah. sedap!! sile try kak mar!! tp rm4. which is not my expected price for mee sup d situ!..eh.. mkn kt kg baru ni sesedap aa.. rase nak pindah situ utk obesitikan pipi.

malam-ape mood tah ... ngemas blik.tabiat kaaa.... lapahahaha... cepatnye perot ni proses mee sup!!

January 16, 2009

Break the silence


Bismillahirrahirrahmanirrahim

YM Raja Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud, Raja Saudi Arabia

Assalamualaikum wr wb.

Sebagaimana Anda ketahui sudah 19 hari, baik siang maupun malam rakyat tak berdosa Gaza berada di bawah serangan dahsyat dan ganas zionisme Israel yang tak berbudaya baik dari darat, laut dan udara sementara mereka telah berada dalam blokade sempurna dari semua arah. Tentulah mereka menghadapi hari-hari yang paling sulit dan menyedihkan. Anak-anak kecil dan wanita serta orang-orang tua lanjut usia dihadapkan pada tindakan genosida di rumah dan tanah air mereka sendiri yang pasti setiap orang yang berhati bebas akan hancur dan berteriak-teriak menangis.

Kekuatan pembohong yang mengklaim demokrasi dan HAM telah mempersenjatai zionisme Israel hingga gigi-gigi mereka. Rezim yang dilahirkan secara illegal dan hanya untuk kejahatan, agresi serta penjajahan. Kali inipun mereka membantu, menyiapkan segala fasilitas dan waktu yang cukup untuk para pembunuh berhati gelap guna melampiaskan segala keinginannya.

Memang kita tidak berharap dari mereka. Namun yang menyedihkan adalah sebagian Negara Arab dan Islam di Kawasan dengan berbagai motivasi dan dalih mampu menahan diri, menampilkan wajah senyum dan restu atau diam seribu bahasa atas pembantaian satu generasi yang tak ada bandingannya ini. Bahkan lebih dari itu turut melindungi tindakan mereka dan berharap dari rakyat pejuang yang heroik dan tanpa pembela itu menerima kehinaan hidup di bawah penjajahan yang Tuhan pun tidak pernah merelai hal itu.

Dengan karunia Allah serta berkat keimanan rakyat Gaza yang kuat dan kokoh, maka tidak ada lain yang akan diperoleh oleh zionisme Israel selain kegagalan dan kekalahan dan pada akhirnya kepunahan mereka.

Semua mengerti, bahwa rezim ini tidak memiliki masa depan yang cerah. Apa yang mereka lakukan saat ini adalah tanda-tanda keputusasaan mereka untuk tetap eksis di Kawasan. Sementara semua bangsa dan para penyeru kebebasan dunia bangkit dan meneriakkan kutukan untuk rezim penjajah dan pelaku berbagai kejahatan dan kriminal di Gaza serta dukungan untuk rakyat tertindas Palestina semakin membumbung tinggi ke langit.

Yang diharapkan dari Anda YM sebagai Raja Saudi Arabia dan Pengemban dua tempat suci Mesjidil Haram, Kiblat kaum muslimin serta pusara suci Rasulullah saw, untuk memecah kebisuan dan secepatnya mengambil sikap yang tegas atas pembantaian anak-anak Anda dan tubuh kaum muslimin.

Kami berharap sikap tegas Anda YM adalah harapan yang dapat kita nanti-nantikan untuk menggagalkan upaya pemecah belahan kaum muslimin dan menjadikan mereka putusa asa.

Rujukan: Situs resmi President Ahmadinejad

January 14, 2009

.pentacj

pentasoft.cyberjaya.

baru baru ni ade insiden kat office. which reminds me all the funny stories mase kat cyber.
time 13 staffs... semua palotak cam tak center.... hahaah.

okey... ade intern student name die YAP. he is chinese. sangat la skema. sangat la nerd.maklum la .. a programmer.. kat kacamata die ade numbers n calculations jer.

so we had this one project manager yg suke membuli.
the day was yap last day ke yap last week tah.
lee: "yap! buat air..."

oh... kami yg perempuan da byk kali kene wat.. "melal!! wat air!!""elma!! wat air!!"
the jug pon sangat la besar. ade la ble muat tige botol besar mineral.

dengan taat nye yap buat air teh .. me saw yap kire orang dlaam opis.siap tunjuk2.
okey la ..mebbe he wanted to budget the quantity of the water.

then da siap he went to the toilet n lee called me
"melal, cer ko rase air ni .. oke tak"

me tgk air tu cam da pekat cam nescafe.
bukak caps jug ... hammeekk... 1...2....3...4....aku kire

8 uncang teh!! satu kepale satu uncang!!
aku rase air .. kurang gule .. teh overdose.... mmg nak gelak geguling la time tu

lee: "ko alter pat mende ni .. before die balik dari toilet...."

reramai sakan gelak bile jerit
"korang nak tau tak baper uncang die letak? 8 weh!! sorang satu....!!"
tak berak la komee

p/s: rindu bermain gitar with elma n others.
song: your body is wonderland, closer, ms jackson, death cab for cuties, knocking on heaven's door................ dan bermacam lagikkk...huhuuhhuh.

January 13, 2009

.hati

credit to nonetta
hati jangan sedih
hati jangan sayu
hati jangan hilang
hati jangan sakit
hati jangan menangis
hati jangan putus asa
hati jangan letih
hati jangan jadi bodoh

cantik engkau cantiklah aku
baik engkau baiklah aku

p/s: rasa tak sedap hati... rasa sape la sampai kat sini nih ... huhuhuhu.

~jintanmanis

January 11, 2009

January 8, 2009

isu semasa

We appeal to concerned Malaysians to send in cash donations.

MERCY Malaysia's basis of assistance to the beneficiaries relies on the support and generosity of individuals such as you to contribute to the PALESTINE RELIEF FUND.

It will support our efforts to procure emergency surgical kits, additional medicine and hospital equipment which will be channeled to the affected communities in Gaza.

PALESTINE RELIEF FUND

Cheque payable to MERCY MALAYSIA
CIMB Account No : 1424-000-6561053
http://www.mercy.org.my/main/latestupdates/latestupdates/palestinerelieffund.html


sunnatullah.
kali ini islam berada di bawah.
dulunya yahudi di bawah.....zaman kejatuhan mereka tika zaman kemegahan islam.
Zaman semua ilmu milik islam.
yahudi dulu pupus, lenyap dari peta dunia, kini kali kedua melakukan kezaliman memerangi islam.

Termaktub dalam al Quran, Yahudi akan melakukan kezaliman dua kali.
satu tika zaman nabi musa, dan duanya pada zaman ini.

Mereka datang ke tanah palestin, dengan kepercayaan jika mereka menduduki palestin, mereka dapat membuang status "pembuangan" dan mendapat Messiah.

Gambaran rasulullah saw, sekiranya burung terbang melintasi medan perang akan jatuh mati melihatkan mayat bergelimpangan dan darah membuak-buak.

ini sunnatullah. sehingga akhir zaman nanti. mereka akan diperangi sehingga islam menang.
sabda rasulullah saw:

“Tidak akan datang hari kiamat sehingga kaum muslimin memerangi kaum Yahudi dan membunuh mereka. Sehingga, bersembunyilah orang-orang Yahudi di belakang batu atau kayu, kemudian batu atau kayu itu berkata, ‘Wahai orangmuslim, wahai hamba Allah, ini ada orang Yahudi dibelakang saya, kemarilah dan bunuhlah dia!’ Kecuali pohon Gharqad (yang tidak berbuat demikian) karena ia termasuk pohon Yahudi.”

Yahudi telah membuat dana menanam ratusan pokok Gharqad di Israel. Ini tempat persembunyian mereka. Ghardad ini dari al Quran, tapi kenapa mereka mempercayai kalamullah tapi tidak menganut islam? tapi percaya mereka akan ditewaskan?
Allah Maha Benar. Mereka tetap akan tewas.

"..Dan milik Allah lah bala tentera langit dan bumi dan Allah maha mengetahui maha bijaksana” (surah Al-Fath : 4)

Semoga rakyat palestin dipinjamkan kekuatan. Kemenangan pasti datang.
Doa bersama kalian. yang baik baik untuk kalian.
jom boikot barangan israel. jom donate ape yang ade.
tiada hijab doa orang yg teraniaya...

ya aiyyatuhannafsul muthmainnah... irji' ila rabbiki rodhiyatan mardhiah. fadhuli fii i'baadi. wadkhuli jannati.


Ya Allah, Semoga ayahku terpelihara dari kekejaman, dan guru-guru kami, dan orang orang tua, dan anak anak kecil, dan wanita wanita, dan muslimin muslimat seluruh dunia. Peliharalah kami dari membelakangkan alQuran dan Sunnah.

p/s: agak seronok tgk orang islam bertindak. tak macam 2006. mahasiswa buat perarakan. yang rempit pun turut boikot. yang kaki disko bagi sokongan. luar biasa semangat.

-jintanmanis

January 1, 2009

.2009


Selamat Maal Hijrah 1430H. Selamat 2009.

.birth
happy birthday to sima n eddy.
orang lain nye besdei gwe gak kene tepung tawar skali.
pengejaran napi tiada berjaya.
da macam combat da .. suh kepung sane kepung sini... block kat toilet, kepung kat lecturer room, kejar sampai hassan..last last sume letih proceed makan kek.

sima n eddi membalas dendam. menepong sape saje di tempat kejadian especially yang tadek tempias tepung. member asas tak terlepas .. di tepung tawar dari atas (bilik lect)...huhuh...

.neublog
oh.. mood new year... salin kulit blog.
and the ridikulus part kene letak balik link blog lain.... iskkkkkkkqueeee....!!!!

i will put others link blog later.


.bobmarley-three little birds.
lagu opening new year for me. i heard this song from I Am Legend. the scene that will smith driving his jeep, where nobody there in the town. sunyi sepi. cam kene dengan scene lagu nih. tadek bunyik lain. lagu nih jek.
sungguh leisure.

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...