December 30, 2010

sangap menanti belah

semalam, aku doa mesia menang. agar aku dapat cuti hari nih..

arikian cuti di anjak ke jumaat. tak ke kurnia tu? :D.

esok dah ready jadual perjalanan hidup. susun susun .. stepler kan.

aku ngantok lah... semalam balik sampai rumah kol 230 am. soo00Oooo sleepy.

ahaks?

aku rindu sesuatu la. apa dia?

***



sementelahan berlakunya kemelut yang terasa berat tidak terdaya. dan alangkah rugi jika putus asa di ajukan sebagai penyelesaiannya

Selawat pelindung diri

tawassalna bi bismillah
wa bil hadi rasulillah[2X]
wa kulli 'arifin billah
wa ahlillahi ya allah[2X]


ya allah
syumusilhuda
shuyukhil waraa
nujuu min nada [2x]
bihinnas lamu min kulli aza
bi qadrillahi ya allah


"Kami bertawassul dengan nama Allah


dan dengan petunjuk Rasulullah


dan setiap orang yang arif mengenai Allah


dan ahli Allah,Ya Allah.


Ya Allah!


Dengan perantaraan kaum yang mulia,cahaya hidayah,dengan perantaraan amalan kebaikan mereka,kami selamat dari setiap malapetaka dengan kekuatanMu,ya Allah"


Fadhilatnya:Barangsiapa banyak membaca selawat ini setiap hari akan memperolehi keselamatan dan pertolongan Allah dengan wasilah/perantaraan Nabi Muhammad saw.

December 29, 2010

Sharing is Caring katanya. :)


1. Madu.


tahun 2011 azam untuk kesihatan~ istiqamah dalam pemakanan madu. Cuba niatkan kerana sunnah nabi dan al-Quran.


Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa minum madu setiap bulan dengan niat melakukan nasihat Al-Quran, maka Allah SWT akan menyembuhkannya dari 77 penyakit".




Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa ingin memiliki hafalan yang kuat hendaklah dia meminum madu".


Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq, beliau berkata: "Biasakanlah dirimu memperoleh dua ubat iaitu meminum madu dan membaca Al-Quran".



Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sebaik-baik minuman ialah madu kerana dia dapat mengkonsentrasikan hati dan menghilangkan dingin yang ada di dalam dada".


Nabi Muhammad SAW bersabda: "Allah SWT telah meletakkan berkat di dalam madu dan menjadikannya sebagai ubat dari rasa nyeri, dan madu telah didoakan oleh 70 Nabi".



Dari Imam Ali, beliau berkata: "Madu adalah ubat dari segala penyakit, tiada penyakit di dalamnya, ia dapat menghilangkan lendir dan membersihkan hati".


Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq, beliau berkata: "Rasul SAW sangat menyenangi madu".


2.Toksin



guru aku selalu cakap. badan kita ni toksin susah nak buang. Dia tak penah tinggal ubat homepathy. so amalkan makan homepathy, murah je pon tak mahal ... mintak kat doc homepathy ubat toksin.

Dia cakap dalam badan kita- perut, walau 20-30 tahun pon "najis-najis" tak semestinya di buang sepenuhnya.

December 28, 2010

Hati

ya Allah, lindungilah hatiku,

peliharalah hatiku,

kerana Engkau yang membolak balikkan hati,

dan kepada Engkaulah aku pohon agar ia diberi jalan yang lurus.

aku takut akhirnya kesudahan hayyatku.

janganlah Engkau jadikan ia kesudahan yang tidak baik.

Pengakhiran aku hanya satu.

Kurniakanlah aku jalan yang betul.

Tetapkan lah aku dalam agamaMu.

Di jalan Nabi KekasihMu,

Di jalan Guru ku yang mengingatkan aku pada jalan yang benar.

aku takut kehilangan itu.

peliharalah hati ku.

dan aku letakkan ia sepenuhnya dalam penjagaanMu

December 27, 2010

Bahasa Terindah

Set mood.

dengar clip ni pukul 1-2 pagi.

pandang langit.

feel it. confirm nangis! ~

^^. my favourite song.

lagu melayu

nyanyi-nyanyi lagu SM salim on the way balik rumah. tiba2. dengan lenggok lagu ala sm salim dia nyanyi

bunga selasih di tanam orang

dipetik satu di buat pinggan...

nasi segenggam lauk segantang

makan setangan terasa kenyang.

--------------------


aku... err.. bunga selasih dibuat pinggan? main petikkkkkkkkkkkk jeeeeeeee

December 24, 2010

ketepikan Facebook.

quick tutorial. katanya. anda penah tak fening + tak kuasa dengan fb notification. sila lihat image di bawah utk cara-cara sort-your-fb-notification. (agak2 org google jumpe tak keyword ni ^^)

1. Click fb notification anda. Notes: kene pilih different notification and direct to the particular folder. ex: fb photo tagging notification, facebook message notification, facebook invitation noti, facebook comment status.. etc. so buat satu satu ye.



2. pi kat action, click filer email like this



3. select folder yg nak di sumbat.



Notes: Click gambar utk besar munyaaa

and tadaaaaaaaaaaa.... email anda akan bersih dari FB notification yg menyemakkan.!!!!

how do you like this tips? :P~

Abah

rindu kat abah sorang nih,

aku rindu lepak seharian dengan dia.

aku rindu dia buli faiz bile kitorang keluar sekali.

aku rindu dia buat lawak.

aku rindu dia cerita-cerita.

dulu pernah aku demam, dia jage aku. siap selimut, bg makan ubat, buatkan food.

kalau fikir balik, aku pon tak tau camne leh jadi anak angkat dia.

aku ingat dia gurau, sampai satu hari, faiz ckp, dah satu JB dia bitau aku ank angkat dia.

rindu dia.



p/s: tu bukn seluar silat. dia pakai track color same. ble ke? ahaha



December 23, 2010

ketuk-ketuk dinding hati

satu hari nanti,

kalau hati betul2 tersungkur. lembik,

cuba ambik wudhuk. solat.

lepas solat, cuba rendah kan hati . sehina hati sehina diri.

pasang niat,

ya Allah . kenapa aku rasa begini begini,

cuba mengadu,

tenangkan hati, bukak quran secara random.

akan jumpe satu ayat, jawapan dari Allah.

bukankah Quran itu sendiri mukjizat?

p/s: aku mungkin akan private entry ni later :)

December 22, 2010

terima kasih katanya

terima kasih yg sudi ziarah blog ni. aku tau 2-3 org je. sape yg bace blog aku mmg ble dikatekan rapat sbb tk ramai yg tau.

2011 lagi 2 minggu. cepatnye?

patut nya doa November 10 ni aku buat awal 2011. tp biasalah. otak ni kalau dia tade idea cubit pakse pakse pon takde ayat nak keluar.

anyway. terima kasih sesiapa yg bace... sampai ade yg print letak kat office. huk terharu...

all the best...

December 21, 2010

Soalan

Soalan sesorang buat aku tersentak.
Awak belajar hikam ke?

Mystatusinayear2010



haks. boleh ke aku baca page by page? giler ke? okey ni i like. bagus budak fb nih leh grab archive.

snooker. ke?



ha. ni la hobby aku kat office. pi merayau kat tempat org.tibe tibe terlihat satu kotak pin berwarna warna. aku susun susun la buat pyramid. tibe tibe jadi macam snooker yg comel plak.

^^

December 20, 2010

Hobby- collect buku kosong

aku ada 4-5 buku yg design cantik2. tapi aku tulis dalam 2-3 muka surat je. lepas tu aku letak tepi, carik buku buruk2.

tunang aku sungguh mengenali diri ini dan sangat pantang kalau aku kat kedai buku.

me: b, nk beli buuuuuu...

him: tapayahhhhhh..

me: tapi RM2.00 jeeeeeee

him: tapayaaaaaaaaahhhhh... you beli u guna 2-3 lai u tak pakai dah!!!


me: :(

sampai la satu hari ni aku p jalan2 kat mall sorang2. beli buku indah nih. refer gambar.


after 2 week baru dia perasan. tu pon aku suh dia pegang sat. sebab nak byr parking tiket. sambil2 bayar.

him: bile beli ni.

me: *senyap* - pura pura busy masukkan duit


him: bile beli nih?

me: lame dahhhh. sejak tak kenal u .. (oh giler bohong. .. hahahaa)

dia pon pass balik buku tu... pheeewwww.. sebaik tak marah.

ari esoknye---------

pagi ni aku kat office. selak2 buku tu.

p/s:oh! hobby aku kalau ade buku, first page aku kosongkan. second page aku letak signature.

tiba2 aku jumpe menda nih kat first page.


Terjemahan: bila beli ni? - Faiz


hahahaahahahahaha. dia p tulih kat first page lak tuuu...oh kalau jadi isteri dosa sudahhhh =P~

2011-tahun memberi


okey, jom ramai ramai buat lifetime investment.


http://rumahanakyatim.com/


sile pilih nak derma yg mane .. ^^

December 18, 2010

Smurf


Addicted to Smurf Village



Kebun, tanam carrot.



Taman Perumahan - Taman Smurf Indah

December 17, 2010

Restart

kalau la boleh restart, reformat otak & badan ni kan best.

December 16, 2010

rabiah adawiyah

okey. dah rasa diri cukup perfect utk dapat kecintaan Allah? belum lagi. rabiatul adawiyah - wali Allah dari kalangan wanita berusaha mendapatkannya.

Kunci, hinakan diri. rasakan diri byk dosa.sabar atas permulaan sesuatu musibah.

----------------------------------

Rintihan Rabi’ah sewaktu kesunyian di ketenangan malam ketika bermunajat kepada Allah:

“Ya Allah, ya Tuhanku. Aku berlindung diri kepada Engkau daripada
segala yang ada yang boleh memesongkan diri daripada-Mu, daripada
segala pendinding yang boleh mendinding antara aku dengan Engkau!


“Tuhanku! bintang-bintang telah menjelma indah, mata telah tidur
nyenyak, semua pemilik telah menutup pintunya dan inilah dudukku di
hadapan-Mu.


“Tuhanku! Tiada kudengar suara binatang yang mengaum, tiada desiran
pohon yang bergeser, tiada desiran air yang mengalir, tiada siulan
burung yang menyanyi, tiada nikmatnya teduhan yang melindungi, tiada
tiupan angin yang nyaman, tiada dentuman guruh yang menakutkan
melainkan aku dapati semua itu menjadi bukti keEsaan-Mu dan
menunjukkan tiada sesuatu yang menyamai-Mu.


“Sekelian manusia telah tidur dan semua orang telah lalai dengan asyik
maksyuknya. Yang tinggal hanya Rabi’ah yang banyak kesalahan di
hadapan-Mu. Maka moga-moga Engkau berikan suatu pandangan kepadanya
yang akan menahannya daripada tidur supaya dia dapat berkhidmat
kepada-Mu.”


Raungan Rabiah memohon belas ihsan Allah SWT:

“Tuhanku! Engkau akan mendekatkan orang yang dekat di dalam kesunyian
kepada keagungan-Mu. Semua ikan di laut bertasbih di dalam lautan yang
mendalam dan kerana kebesaran kesucian-Mu, ombak di laut bertepukan.
Engkaulah Tuhan yang sujud kepada-Nya malam yang gelap, siang yang
terang, falak yang bulat, bulan yang menerangi, bintang yang
berkerdipan dan setiap sesuatu di sisi-Mu dengan takdir sebab
Engkaulah Tuhan Yang Maha Tinggi lagi Maha Perkasa.”


Setiap malam begitulah keadaan Rabi’ah. Apabila fajar menyinsing,
Rabi’ah terus juga bermunajat dengan ungkapan seperti:


“Wahai Tuhanku! Malam yang akan pergi dan siang pula akan mengganti.
Wahai malangnya diri! Apakah Engkau akan menerima malamku ini supaya
aku berasa bahagia ataupun Engkau akan menolaknya maka aku diberikan
takziah? Demi kemuliaan-Mu, jadikanlah caraku ini kekal selama Engkau
menghidupkan aku dan bantulah aku di atasnya. Demi kemuliaan-Mu, jika
Engkau menghalauku daripada pintu-Mu itu, nescaya aku akan tetap tidak
bergerak juga dari situ disebabkan hatiku sangat cinta kepada-Mu.”


Seperkara menarik tentang diri Rabi’ah ialah dia menolak lamaran untuk
berkahwin dengan alasan:


“Perkahwinan itu memang perlu bagi sesiapa yang mempunyai pilihan.
Adapun aku tiada mempunyai pilihan untuk diriku. Aku adalah milik
Tuhanku dan di bawah perintah-Nya. Aku tidak mempunyai apa-apa pun.”


Rabi’ah seolah-olah tidak mengenali yang lain daripada Allah. Oleh itu
dia terus-menerus mencintai Allah semata-mata. Dia tidak mempunyai
tujuan lain kecuali untuk mencapai keredaan Allah. Rabi’ah telah
mempertalikan akalnya, pemikirannya dan perasaannya hanya kepada
akhirat semata-mata. Dia sentiasa meletakkan kain kapannya di
hadapannya dan sentiasa membelek-beleknya setiap hari.


Selama 30 tahun dia terus-menerus mengulangi kata-kata ini dalam sembahyangnya:

“Ya Tuhanku! Tenggelamkanlah aku di dalam kecintaan-Mu supaya tiada
suatupun yang dapat memalingkan aku daripada-Mu.”


Antara syairnya yang masyhur berbunyi:

“Kekasihku tiada menyamai kekasih lain biar bagaimanapun, Tiada selain
Dia di dalam hatiku mempunyai tempat manapun, Kekasihku ghaib daripada
penglihatanku dan peribadiku sekalipun, Akan tetapi Dia tidak pernah
ghaib di dalam hatiku walau sedetik pun.”


Rabi’ah telah membentuk satu cara yang luar biasa di dalam mencintai
Allah. Dia menjadikan kecintaan pada Ilahi itu sebagai satu cara untuk
membersihkan hati dan jiwa. Dia memulakan fahaman dengan
menanamkan rasa takut kepada kemurkaan Allah seperti yang pernah
diluahkannya:


“Wahai Tuhanku! Apakah Engkau akan membakar dengan api hati yang
mencintai-Mu dan lisan yang menyebut-Mu dan hamba yang takut
kepada-Mu?”


Kecintaan Rabi’ah kepada Allah berjaya melewati pengharapan untuk
beroleh syurga Allah semata-mata.

December 15, 2010

from him~

Buat penemanku, yg meredup mata pd sejuknya pandangan, peneman jiwa yg sntiasa disisi, kasih hatiku Mailal Hayati..

Hajat ini menzahirkn ucap rasa trima kasih yg plg tinggi dgn sulaman sayang dr hati ini utkmu wahai sepaling sahabat.. Yg tidak pernah putus asa, yg paling penyabar dlm dugaan, yg plg byk bkongsi susah hidup, yg paling tabah, yg paling tabah, yg paling tabah..

Wallahi, sungguh, Sedih mengingat perit dugaan & pengorbananmu, bergenang mengingt apakah masih ada lagi jasad mu pd dugaan akn dtg.

Demi Allah, engkau lh wahai kekasih, yg paling membenar & paling mnduduki ats namamu, Perjalanan Hidup..

~tinta airmata insan~



oh! aku nangis baca nih! huhu~


December 14, 2010

ar ra'd ayat 24

lepas solat, aku termenung, sedih jugak apa yg berlaku.

aku bukak quran, pasang niat utk jumpe ayat yg menenangkan aku. ayat yg bagi jawapan utk aku.

aku bukak dapat surah ar ra'd ayat 19. menangis aku baca terkenang rahman Nya
Salaamun alaikum bima shabartum

-keselamatan atasmu berkat kesabaranmu.

Allah kasihkan hambaNya. terbukti dengan kalam yg Dia turunkan. miracle bagi aku. subhanallah.

ketenangan

Ya Allah,

kegembiraan aku ini kepunyaanMu

ketenangan aku ini kepunyaanMu

kasih aku ini kepunyaanMu

nafas aku ini kepunyaanMu

kesedihan aku ini kepunyaanMu

kesusahan aku ini kepunyaanMu

kekuatan aku ini kepunyaanMu

hayyat aku ini kepunyaanMu

dan hanya padaMu hati aku tunduk,
dan hanya padaMu aku mengadu dan menceritakan segala kabar.

kasihku hanya untukMu, dan untuk hamba2 yg mencintaiMu, dan sesungguhnya kasih aku sendiri kepunyaanMu

Allahumma ya muqallibal qulub, tsabbit qulubana ala diynik,
wa ya musarrifal qulub, sarrif qulubana ala thaatik.

SMS

cukup dah, katanya :)

aku down 2 hari nih. hari ni dapat SMS dari org yg amat aku kasihi. terima kasih sangat~

terus tenang!

gembira + seronok!!!!

December 13, 2010

December 10, 2010

pinjaman sementara

pinj

Tuhan kaya aku miskin

Tuhan kaya, aku miskin

0912~victory

borak-borak dengan 2 beradik (2 months ago)

ika: kak, bila nak abes ek kes

me: tatau la ika, tengok hakim la

yui: yui kan sebenarnye dah tak sampai hati tengok abah dok situ je tiap2 kali. nak nangis jek.

me: *diam*

ika: kak, sian ayah kan

me:*diam*

ika: bwg, mlm tadi ika mimpi, ade tangan tarik ika, tapi tak sempat , ika jerit panggil mak. abah datang kat ika, abah cakap.

"sian ika, sebab abah ika jadi camni,"

me: *sebak*

yui: yui sian tengok mak.

aku tak sampai ati nak cakap ape ape.

me: korang sabar la byk2. insya allah dah nak abes dah ni. tengok pon macam kita lagi strong.

and that day dalam court. aku masuk berhimpit. seketul je aku kat tepi tu. pompwan.

hakim: dengan ini didapati encik ** **** didapati tidak bersalah ....

aku tak sempat dengar abes terus aku meluru keluar carik sesape yg dapat aku pelowkkkkk. sedih. aku baru 2 tahun dlm ni, aku da rasa betapa susahnye dugaan ni, ni kan pulak family dia yg 4 tahun tanggung,

aku carik yui, pelok dia kuat-kuat. melambak2 la menangis. lagi2 si yui yg sangat soft hearted. then aku carik kak ita, peluk dia kuat-kuat

ps: dialogue di ubah suai. tak ingat semua kot. huhu

December 8, 2010

telinga

okey. dah 3 kali aku bangun n tido balik sebab taleh tido.  golek kiri dan kanan toksah ckp.

excited kot!!

awal pagi kami bangun terpacak kat klcc. terima kasih kat dia byk menggembirakan atiku.

lewat petang~

me: lapar la plak, tapi tadi dah makan...

dia: *senyap*

me: makan ape ek tengahari tadi?

dia: *senyap*

me: oh. MAKAN tak abes.

dia*gelak*

oh telinga plak----

pagi pagi bangun dari tido mesti telinga aku sakit. tak kanan, kiri. pelik gak. nak kate sengal sengal takde plak training gune telinga.

tadi golek2 baru aku perasan, telinga aku "suke" terlipat kalau ngereng kepala.

sama ada telinga aku lembut atau telinga aku capang.

December 7, 2010

One Cycle Ends, Another Begins II

for 1432H

ya Allah, aku redha dengan apa yg bakal Engkau berikan akan datang.

kurniakanlah aku petunjuk seperti orang yg beriman sebelum ku.
perbaikilah peribadi ku, imanku,
kurniakanlah dan tambahkan lah cintaku pada Mu dan hamba2 yg mencintaiMu
kurniakanlah dan tambahkan lah cintaku pada kekasihMu dan hamba2 yg mencintainya.

aku bermohon pada mu kebaikan, dan dekatkan lah aku kepada nya sama ada dari segi perbuatan atau percakapan,
dan aku berlindung kepadaMu dari kejahatan, dan jauhkanlah aku daripadanya sama ada dari segi perbuatan atau percakapan,

kurniakanlah aku kefahaman tentang agamaMu,

tiada aku faham tanpa izinMu, tiada aku dapat satu kebaikan tanpa izinMu,

kurniakanlah aku hati dan akal yg faham tiada satu pun milik ku walau sebesar zarah melainkan Engkau Pemilik segala sesuatu.

ampunilah aku yg lepas, sesungguhnya kasih sayang Mu lebih besar dari kemurkaan Mu,

hanya Engkau tempat aku mengadu, dan syukur ku atas segala sesuatu yg Engkau pinjamkan sama ada yg telah lepas atau akan datang.

-jintanmanis 1 Muharram 1432H


December 6, 2010

Doa akhir tahun + Doa awal tahun

Doa akhir tahun


Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib  pada akhir bulan Zulhijjah.




Maksudnya:


Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.


Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.


Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.


*****



Doa Awal Tahun


Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram.



Maksudnya:


Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.


Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.


Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

khat~ ^^


in the making

one cycle ends, another begins


salam hijrah. untuk kawan-kawan yang kita suka.

December 3, 2010

satu lagi Jumaat, satu lagi Disember

aku lapar, eh? tak kena dengan tajuk.

hm hm. alhamdulillah. aku kedapatan lagi satu jumaat. beza dari jumaat yg dah 1000x jumaat dalam hidup aku.

dan disember. disember yg ke berapa kali dalam hidup aku. pastinya takde disember yg sama dengan disember yg lain. eh? aku lapar. so dulikkan apa aku taip. har har....

Penutup.

Telah hampir penutup si 2010. Juga penutup si 1431H 3 hari lagi. kejap je kan. dan "rasa-yang-kejap" ni sebenarnya tanda akhir zaman. yg kecil. kau takkan rasa masa. dah bersedia ke melal? konfem belum!

dulu masa aku sekolah rendah, (mungkin pengaruh tv) aku berimaginasi aku ni watak dalam satu filem@buku. nama watak utama tu Mailal Hayati. masa kecik tu aku fikir. ape akhir buku cerita/cerita ni ek? masa kecik kot. pening tak melal masa kecik? kecik2 dah fikir menda complicated? nasib baik laaaa takde kawan halusinasi nak kawan dengan aku. kalau tak sure aku dah ke laut.

oh oke. aku tanak cerita ape aku dah buat. org kate yg lepas tu history. aku nak mandang ke 2011.

benda2 aku nak pandang byk benda.

  1. pandang peribadi sendiri. aku belum layak digelar hamba. byk compang camping nye aku. sana lalai, sini longgar. perlu kuatkan mana yg patut. harap diberikan jalan yg selamat.

  2. pandang peribadi sendiri. anak? aku tau ayah dah tak lama. anytime. be prepare. bagi setiap segala untuk dia sementara masih hidup. untuk ibuku. sungguh tak terasa aku berbakti pada mu. dan segala amalku aku hadiahkan padamu , sama-ada yang tersembunyi atau tidak.

  3. pandang peribadi sendiri. murid? berterima kasih kepada guru. mengenang jasa guru. kasihkan guru, doakan guru. sebab guru aku banyak bagi aku "faham" sesuatu. besar jasa dia

  4. pandang peribadi sendiri. diri? sendiri ni aku ganti sebagai isteri. dah cukup ke nak jadi isteri? betul2 munyaaaa.. bukan isteri yg suami tegur A dia pi jawab ABCDEFG?... semoga ditemukan dengan suami yg bersama nya aku bertambah KASIH pada Mu, dan RasulMu, dan mereka yg mencintaiMu.


tips utk melal: 2011 byk lagi benda kene lalu. dan kau satu induk, yg perlu berbakti pada sekeliling, perlu ada rasa tidak penting kan diri, dahulukan yg lain sebelum kamu. jangan letak MAILAL di depan. itu nafsu. segalanya berpaksi kan sabar! hilangkan rasa memiliki sesuatu zarah punnnnnn.


kan? aku tatau aku merepek apekah. otak tak cukup tido. mungkin terlebih caffein. bile aku dah normal, kalau aku baca entry ni tak releven. aku privatekan. hohoho.



selingan entry kecil.

lepas faiz ambik gambar aku pun nak gak amik gambar ngn kak fauziah. sementara replace posisi,

faiz: kak fauziah... ni kwn sy ni(tunjuk aku) nak belakonnnn--------------

kak fauziah (terus potong faiz belum abes ckp terus jerit) TAK PAYAHHHHHH

faiz: ala kenapa

kak fauziah: JANGAN KAU NAK MENGADA NGADA!!!!!


me: ahaahahahahahaahahaha padan mukaaaaaa

pesongan lagi.

abg poizi: adik kak fauziah. tinggi macam pokok pisang. tapi cutting pendekar. aku n faiz sangat adore dia. dalam diam ke dalam sedar ke dia perasan ke tak tah. sebab dia sangat macho. especially masa pakai singkap/baju pendekar. gagah nyah!!~~~ sempoi sungguh adik beradik nih.

sleepy~


ngantuk giler!




Kulepas semua yang ku inginkan
Tak akan ku ulangi
Maafkan jika kau kusayangi
Dan bila kumenanti
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
Pernahkah engkau coba mengerti
Lihatlah ku disini
Mungkinkah jika aku bermimpi
Salahkah tuk menanti


reff: Takkan lelah aku menanti
Takkan hilang cintaku ini
Hingga saat kau tlah kembali
Kan kukenang di hati saja


Kau telah tinggalkan
Hati yang terdalam
Hingga tiada cinta
Yang tersisa di jiwa


December 1, 2010

sibuk-sibuk



currently downloading PERSONAL TASTE ^^

favourite~


golden moment

merajowk

dia merajok 3 hari dah tak jumpe. aku tanye sepatah jawab sepatah.

komunikasi berunsur kan SMS

hari 1st

me: b, tak lapar ke tu

him: da makan siang tadi.

hari kedua

me: b, nk makan? i tapaukan

him: takpe.


hari ke tiga.

diamm je .... lastly aku hilang sabar....

texting him:
Dalam hati u ade taman tak b. kalau takde meh sy tanamkan.

he replied.
Ampeh u b..!!trs langsung gelak. best line ever.

November 30, 2010

hayyat

dan diberi pinjam rasa 27 1431 kembali.


ALHAMDU LILLAH

November 29, 2010

rasa~

baru bukak blog aku. jintanmanis.

adzan tu keluar. serta merta satu "benda" masuk menyelinap dari dada aku merata ke satu badan.

allahu akbar, allahu akbar.

saat ini. aku sedang berfikir. kenapa yg aku impikan tak dapat.

dan saat ini jugak aku terus dapat jawapan.

"jika tidak Dia izinkan, tak dapat kau angkat satu butir nasi pun..."

hilangkanlah rasa memiliki walau sebesar zarah dari dunia, agar kau dapat rasa ringannya beban.

dan setiap kali rasa kecewa aku rapat, Kau angkat kembali.

aku hina sehina ciptaan. aku milikMu dan jiwaku kepunyaan Mu.


"Ya Tuhan! Ampunilah aku, rahmatilah aku, tutupkanlah keaibanku, angkatlah kedudukanku, kurniakanlah kepadaku rezeki, dan berilah aku petunjuk serta berilah kepadaku kesihatan."

November 25, 2010

23112010-HUKM

23.11.2010 | HUKM


him: u nak tau bau syurga macam mana tak?

me: camne tu?

him: u bau baby nih :).

HP7

HP7           ---success!!!!!!!!!!!!!!~~~~~~~~

dalam 7 movies HP, aku rasa yg fail interpret JK Rowling punye imagination was the director of

1. Prisoner of Azkaban
2. Order of the Pheonix


Prisoner of Azkaban. maybe sebab title dia Prisoner, the concept was dark grey. sooo spooky, tapi aku tak dapat rasa feeling kasih sayang seorang godfather. echehhhhhhhhhhhhh...



and some more, the sirius character itself tak sama dalam buku. we were hoping tarabas or johnny depp. sebab dalam buku dia sangat hensem.

DISSAPPOINTED!!!!

Order of Pheonix.


this is my favourite book antara 7. sebab masa ni sirius mati. and masa ni jugak harry potter jadi seorang yg emotional jugak gedik, jugak perasan hero. sebab dia la pok angkat dia mati. huwarghhhh... aku siap nangey bace mase sirius jatuh dalam archway tu. semua sebab harry potter. the storyline (buku) dr awal sampai abes, mmg syok dan tak busan. tapi the director tak dapat interpret betui2 dalam buku. sedih nyah.

Half Blood Prince.




orang tua yg hebat. caya la atokkkkkkkkkkkkkk

yang bi best. among others, aku rasa the director kuarkan sebijik2 imagination jk rowling dlm scene dia. apa aku imagine time baca buku, lebih kurang sama. and luckily, he was the one who direct Deathly Hallow.!!

p/s: aku lagi suke richard harrris jadi dumbledore. suara semput-semput dia macho... n cool.

Deathly Hallows @ HP7




comment first. apsal dlm movie tak buat horcrux sebijik cam book cover nih. sangat cun. hohohoh.



part 1 ni ade sedikit relax. maybe director nak sumbat semua dalam part II. sebab ramai lagi bakal mati. aku pon tatau apsal ramai mati. for the first 6 books, jk rowling mcm targeted to kids. kalau kids, takde la sedasat n kejam n sahdis sangat. tapi dalam 7 macam ganas. maybe sebab dia tau audience HP adelah adult.

HP7 ramai yg mati. huhuhuhu. tak pueh ati buku dia . huhuhuh ...

my favourite scene: time animation of the Deathly Hallows. sangat perfect, superb, imaginative .. lain dari yg lain. takde plak kat google nak letak.

Hero sebenar: conclusion. apsal tajuk cerita ni harry potter? aku lagi suka letak Albus Dumbledore. sebab dialah mastermind serta genius serta the best wizard ever.

harry potter plak macam prasan org semua berkorban utk dia. dari dulu lagi. pestu perasan kuat nak buat semua sorang2. (aku anti dia sejak order of pheonix. hoho. emo tak tentu pasal mamat nih...)

Snape plak paling kesian. cerita kisah idop sedih dan berkorban dari kecik. huhuhu. tungguss~~



masa muke harry potter masih suci.


Butik Pengantin Idaman Jelita





"lahir kat rumah, nak mati kat rumah, biar kawen pon kat rumah"


-dari allahyarham ustaz hanafi melalui makteh-


November 24, 2010

7 muka sama. hik

topic: bincang persamaan muka

him: ramai cakap muka sy macam yg dlam melodi tu. abg tat pon asik cakap cemtu je. ade ke ek?

me: mm.. tak kot. type face je .. sy rasa yg betul2 sama muka ngn u, yg raja lawak tu.. yg buat tv show pasal makanan tu.

him: haa.. tu betul. tu sy pon ngaku ade rupa. muka. telinga. mata.

me: ak ah. rambut dia pon tegak macam you dulu.

him: ade betul .. sy ngaku. selama ni sy perasan 2 org je sama rupa dengan saya. *muka serious. sambil tunjuk tangan no 1*

him: first, yg macam raja lawak tu. mmg sama.

*tunjuk tangan no 2... muka serious abes. aku pk gak. sape lagi. muka dia ni pelik. jarang jumpe sama*

him: yg kedua................................. anuar zain. *muka mmg tak gelak*

me: *diam tanpa sepatah kata.*

everything 'bout us


Waktu terasa semakin berlalu
Tinggalkan cerita tentang kita
Akan tiada lagi kini tawamu
Tuk hapuskan semua sepi di hati


Ada cerita tentang aku dan dia
Dan kita bersama saat dulu kala
Ada cerita tentang masa yang indah
Saat kita berduka saat kita tertawa

Teringat di saat kita tertawa bersama
Ceritakan semua tentang kita

Ada cerita tentang aku dan dia
Dan kita bersama saat dulu kala
Ada cerita tentang masa yang indah
Saat kita berduka saat kita tertawa

di ambil & di beri

Semalam dapat 2 berita dari orang terdekat

1. kelahiran anak sulung kak mar. perempuan. comel, cantik, mulus. cute.

2. pemergian penyelian Masjid USJ. innalillah.

satu di ambil dari dunia, satu di beri ke dunia.

Maha Bijaksana Allah atas segala ketentuannya,

berilah aku petunjuk seperti yg Kau berikan pada yang terdahulu sebelumku.

bersedialah menghadapi sebarang kemungkinan. dari situ dapat sabar sebenar sabar.

penerimaan itu sukar, kalau kenangan tidak terlalu utuh dalam hati. kenangan mendatangkan rindu pada ketidak hadiran seseorang.

November 23, 2010

iPhone vs iPad

mae dear fa


tengah aku kabut buat review iphone 4 and i pad

faa nad: melal wat paa
my_yatie: tengok ipad review
my_yatie: macam nak beli ipad dari ipon
my_yatie: huwargh
faa nad: waa
faa nad:
faa nad: tayah la yang
faa nad: beli iphone je
faa nad: ipad ni jz mcm saje2 je.. fa tgk boss fa pakai..die kai kejap je

my_yatie: yeke
my_yatie:
my_yatie: seb ade fak
my_yatie: kakaak
my_yatie: dapat satu opininon
faa nad: fak*
faa nad: ahahahahhaha?
faa nad:  *gelak guling*

my_yatie: *gelak guling*
my_yatie: *gelak guling*
faa nad: *gelak guling*
my_yatie: *gelak guling*
faa nad: adoi
faa nad: tergelak fa

my_yatie: faaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
my_yatie: *gelak guling*
faa nad: hahahahahahahah

my_yatie: fa... sorry yangggg

syahide


shedee: saba wei..
my_yatie: aku suke ipad
my_yatie: sebab besar
shedee: aku suka ipad..
shedee: tp pd aku iPhone dulu beb..
shedee: aku kesian kt hanfon ko yg button tu..
shedee: org lain takle nk gune
shedee: sbb semua dh touch skrin..
shedee:

my_yatie: haahha
my_yatie: adeh
my_yatie: tensen tak dapat ipohne 4
my_yatie: arghhhhh
shedee: iye
shedee: mmgbeso..
shedee: tak dinafikan
shedee: ipad mmg cool wei..
shedee: tp dia akan cool setelah ko ade iphone 4
shedee: kalo ko takde lg,
shedee: takde cool maner pun..
shedee: sabo2..
shedee: ade la rezeki tu nnti
shedee: ko letak kt wall ko
shedee: hadiah kawen nk iPad..
shedee: ade la tu nnti bg..
shedee: tak dinafikan mmg murah..
shedee: tp sabar wei..
my_yatie: huhuhuhu
my_yatie: sampai bila harus ku tunggu iphone 4

shedee: aisey..
shedee: mar pun tunggu 9 bulan tau nk dpt baby..
shedee: cuba tanyer dia
shedee: aper feel menunggu tu..
shedee: mesti bes kn..
shedee: hehehe
shedee: ada kaitan tak?
shedee:
shedee: jgn kerana iPhone, ko tersilap dgn beli ipad..
shedee: jgn wei..
shedee: jgn..
shedee: katakan TAK NAK!


my_yatie:
my_yatie: wei
my_yatie: ko nye example tu
my_yatie: lawak weh

my_yatie: *gelak guling*
shedee: *gelak guling*

Wife-to-be

aku serious bosan. ni la tempat aku luahkan bosan + sedih + gembira. byk cerita gembira pon aku kurang cerita. tatau nape huk.

belajar-belajar jadi isteri solehah. susah nyah.

lately ni byk aku dengar/baca pasai isteri solehah. betapa perlunye jadi isteri yang dengar kata, taat, dulukan suami, berkorban, bersusah-payah, ceriakan suami, kongsi susah suami.

aku rasa aku belum sampai tahap tu. dan aku rasa kunci untuk segala di atas adalah = SABAR.

untung dapat suami penyabar. kalau tak.?

musti belajar lagi. hihi!!
carilah isteri yang sanggup basuh najis kita

- YM Tuan Syeikh Hj Md Radzi


simple does matter

always simple does matter. date belum confirm ye kawan-kawan. i just add this picts for my references. :)

cream + pink = soft and sweet

purple + white = attractive yet too common

cream + turqouise / white + turqouise = sweet and rare

white + red / red + black = unique yet no softness/sweet

i want white as the dominant color with colors pattern.

Dais:

tips dari aku (apply sket skill design)

kalau baju you full color = orange/purple/red cuba carik pelamin yg berlatarkan putih. off white. and bunge situ sana sini sama ngn color. jangan pilih pelamin full color jugak. kalau tak nampak anak mata je jap gi. =D

kalau baju white= dominant, pelamin boleh color2.

jangan pilih pelamin yg terlalu byk bunga gantung seperti rimba. nanti pengantin tenggelam.

wah aku cam da pandai sangat je ... kekeekekek


pelamin atas ni cun. simple. :)



The dress : sile pilih dress yg sesuai dengan body shape. :)



Dais Concept: suke concept memei walopon tak uske memei. so simple. sangat islamic :).



The Beads



my final idea for NIKAH

plain top dress. with simple touch of maniks.

and kain with simple lace.

because simplicity is SWEET

November 18, 2010

A millioanaire first love



watching it over and over again. mua favourite movie ....

Sabar

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Ya Allah..lancar jari ini menaipkan sebuah pengalaman yg amat berharga dr seorang insan yg dipilih Allah utk berjumpa Nabi Muhammad s.a.w. melalui mimpi hari Khamis, 16 Rejab 1427H bersamaan 10 0gos 2006.

Nama yg dipilih oleh ayah beliau adalah Syamimi yg bermaksud 'kesayanganku', jua gelaran Nabi pada puteri kesayangan Baginda, Fatimah. Ketika khilaf memilih nama itu, ayah beliau mengharapkan mudah2an suatu hari nanti anaknya akan menjadi salah seorang mutiara kesayangan Rasulullah s.a.w. Alhamdulillah, doanya makbul selepas 23 tahun kelahiran anak sulungnya daripada 8 adik-beradik.

Al-Quran 30 juzuk terpelihara kemas dalam hatinya. Beliau menghabiskan masa 3 tahun utk menghafal 30 juzuk Kalamullah ketika berada di negeri kelahirannya. Beliau hafal sendiri utk memenuhi harapan ibu ayah yang mengharapkan ada dalam kalangan anak mereka menjadi seorang hafiz atau hafizah. Sebagai anak sulung, beliau mengambil tanggungjawab ini utk menjadi contoh kpd adik2 yg lain. Setiap hari beliau hafal 2 mukasurat Al-Quran dan tasmi' dgn ustaz di sebelah rumahnya. Sekarang beliau pelajar tahun 4 jurusan Undang-Undang Syariah di universiti ini.

Akak ni memang diuji dengan sakit yg tak tahu apa punca sejak lebih setahun yg lalu. Sakitnya rasa seperti ditikam-tikam dengan pisau di bahagian belakang tubuhnya, tambahan pula kaki yang sakit di bahagian lutut sejak 8 tahun lalu tidak pernah sembuh. Pernah satu ketika, selepas makan, beliau muntah bersama segumpal rambut dari kerongkongnya. Penderitaannya hanya Allah dan dia sendiri yang tahu. Sudah lama beliau tidak terdaya ke kelas kerana sakit itu membuatkan dia tidak dapat berdiri atau berjalan. Hilang selera makannya hingga badannya susut hampir 13 kg. Beliau hanya menggagahkan diri untuk pergi berwudhu' 2 hingga 3 kali sehari. Wudhu' itu dijaga sebaik mungkin untuk ibadah sepanjang hari.

Hari2 yang dilaluinya dipenuhi dgn membaca Al-Quran dan qiamullail sebagai pendinding daripada gangguan yg terus2an menyakiti diri. Diceritakan makhluk2 halus itu akan mengganggunya terutama pada waktu sebelum Subuh, Zuhur dan Maghrib. Beliau telah banyak berubat di merata tempat, berjumpa doktor2 pakar, malah ulama' yg faqih dalam ilmu perubatan islam serta akhir sekali bertemu sorang lecturer di sini. Tapi beliau hanya mampu bertahan. Pesan ustaznya, setiap kali beliau sakit, banyakkan baca Surah Al-Baqarah.

Pagi Khamis itu, beliau berniat utk hadir kuliyah sebab sudah terlalu lama tidak mampu ke kelas. Beliau bangun kira2 jam 4.30 pagi utk solat. Berbekalkan sedikit kekuatan yg digagahkan, beliau ke bilik air utk berwudhu' dgn memapah dinding dan segala apa yg mampu membantu beliau untuk berdiri. Habis berwudhu', beliau jatuh tersungkur, rasa seperti ada yg menolak keras dari belakang. Tika itu beliau sudah tidak mampu berdiri, justeru beliau merangkak ke bilik. Sampai saja di bilik, beliau ketuk pintu dan rebah di depan bilik tersebut. Disebabkan sakit yg mungkin dah tak tertanggung, dengan spontan beliau niatkan, "Ya Allah, kiranya mati itu baik untukku, aku redha, tapi kiranya Engkau ingin aku terus hidup, aku ingin dengar kata-kata semangat drpd Rasulullah s.a.w. sendiri.."

Kemudian beliau pengsan. Sahabat2 sebilik mengangkat beliau ke dalam biliknya dan di baringkan di sana . Waktu itu, sahabat2nya telah pun 'forward message' pd rakan2 yg lain agar dibacakan surah Yasin kerana beliau nampak sudah nazak. Malah mereka telah sedia dgn nombor2 ahli keluarganya utk dihubungi kiranya ada apa2 berlaku dengan izin Allah. Kira2 jam 11 pagi itulah, ketika tertidur dgn tenang dalam waktu qoilullah, beliau bermimpi. Beliau sedang terbaring dalam keadaan memakai telekung dgn tangannya diqiam seperti dalam solat di suatu tempat asing yang sangat cantik. Beliau terbaring di sebelah mimbar dan kelihatan banyak tiang di sekitarnya.

Tiba-tiba datang seorang Hamba Allah dgn wajah yang bercahaya dari arah depan dan berdiri hampir sekali, kira2 2 meter dari beliau. Wajahnya SubhanaLlah..indah sekali, tak dapat nak digambarkan. Beliau tertanya2, siapakah orang ini? cantik sekali kejadiannya dan hati beliau rasa sangat tenang dgn hanya melihat wajahnya. Dirasakan seluruh kesengsaraan yg ditanggung selama ini lenyap begitu sahaja. Kemudian, Hamba Allah itu mengatakan, "Assalamu'alaikum, ana Rasulullah.." Subhanallah..baginda Nabi rupanya! Nabi memakai jubah putih dan kain serban berwarna hijau di atas bahu baginda. Beliau nampak dgn jelas mata Baginda Nabi, janggut Baginda, rambut Baginda, kain serban di atas bahu Baginda dan tubuh Baginda. Kemudian Nabi katakan "Enti fil masjidi" (kamu sekarang berada di masjidku, Masjid Nabawi).. Allahuakbar!

Kemudian Baginda Nabi s.a.w. berkata: QalAllahuta' ala; "InnaAllahama' assobirin" (sesungguhnya Allah bersama orang2 yg sabar). Ketika mendengar suara Nabi mengalunkan Kalamullah, terasa bergema suara merdu Nabi di seluruh alam. Sememangnya Baginda sebaik-baik kejadian dan diciptakan dgn penuh kesempurnaan. Nabi katakan (dalam lughahl arab, tp diterjemahkan di sini) ; "Ya Syamimi, dengan berkat kesabaran enti, dgn sakit yg enti tanggung selama ini, dan dgn berkat Al-Quran yg enti pelihara di dlm hati, maka Allah bukakan hijab utk enti nampak ana.." Ketika Nabi menyebut Ya Syamimi, terlintas di hatinya "Ya Allah..Baginda kenal ummatnya!". Ya Rasulullah... Ketika itu, beliau dapat merasakan baiknya Allah, memberikan nikmat yg begitu besar buat dirinya.

Kemudian Nabi katakan lagi; "Sampaikan salamku buat sahabat2 seperjuangan Islam. InsyaAllah, kita semua akan berjumpa nanti.." Nabi s.a.w. kemudian melafazkan; "Ummati.. ummati..ummati..." dan beliau nampak jelas Nabi menangis saat itu. Beberapa titisan airmata Baginda yg suci mengalir utk ummat Baginda! Kemudian Baginda Nabi melangkah pergi. Beliau merintih, "Jangan pergi Ya Rasulullah.." tetapi Baginda tetap pergi. Subhanallah, walaupun kita tak pernah bersua dgn Nabi yg mulia, Baginda kenal dan sentiasa ingat akan ummatnya. Beliau sendiri tidak pasti, apakah Baginda menangis kerana rindu kepada ummatnya, atau mungkin saja baginda sedih dgn ummat akhir zaman ini? wallahua'lam...

Sedar daripada tidur yg amat indah pengisiannya itu, beliau masih dikelilingi oleh rakan2 yg turut terdengar rintihan beliau dalam tidurnya "Jangan pergi Ya Rasululah..." Beliau kemudian menceritakan kpd para sahabat tentang mimpinya sekaligus menyampaikan salam Rasulullah buat ummat Baginda. Semua yg mendengar menangis lantaran rindu pada Nabi. Rasa malu pada Nabi krn kita jarang2 ingat pada Baginda sedangkan kita amat terhutang budi padanya. Lebih2 lagi kita sedar bahawa hanya syafaat Bagindalah yg dikejar di akhirat kelak.

Ya Allah..ketika itu, tiada kata yg lebih tinggi drpd kalimah Alhamdulillah utk di rafa'kan pada Allah atas ni'mat yg begitu besar yg Allah berikan pada dirinya. Rasa tak layak dirinya menerima anugerah dgn ujian yg hanya sedikit berbanding insan2 yg lebih berat diuji oleh Allah. Kiranya ada kalimah pujian yg lebih tinggi dr Hamdalah, pasti akan beliau sebutkan buat Allah Yang Maha Kaya. Semuanya terangkum dalam Rahmat-Nya yg melimpah ruah. Rasa sakit masih menular di tubuhnya. Cuma kali ini dia bertekad tidak akan menangis lagi utk kesakitan ini.

Usai solat Zuhur, rasa sakit yg ditanggung makin hebat. Tak pernah beliau merasakan sakit yg sebegitu rupa. Terasa panas seluruh badan dan seluruh tubuhnya rasa ditikam pada setiap penjuru. Kalau dulu, beliau akan menangis dalam menghadapi kesakitan, namun pada waktu itu beliau pujuk diri utk tidak menangis. "Apa sangatlah sakit yg aku tanggung ini berbanding nikmat yg Allah telah bagi utk melihat Baginda Nabi s.a.w.."

Kemudian beliau tidur. Beliau terus rasakan berada di tempat tinggi, tempat yg biasa hadir sepanjang beliau menerima gangguan. Beliau katakan "Ya Allah, apa lagi yg hendak Engkau berikan buat hambamu yg hina ni, rasa malu sangat dengan-Mu Ya Allah..." Kemudian dgn izin Allah, datang empat orang yg berpakaian serba hijau. Salah seorang daripadanya mengatakan; "Assalamu'alaikum Ya Syamimi..Rasulullah s.a.w. sampaikan salam buatmu. Kami utusan Rasululah..Nahnu khulafa' ar-rasyidin. Ana Abu Bakr, ini Ummar Al-Khattab, Uthman bin 'affan dan Ali.." Subhanallah..Saidina Abu Bakr memperkenal dirinya dan ketiga2 sahabat yg mulia. Beliau nampak sendiri, Saidina Abu Bakr yg amat lembut perwatakannya, Saidina Ummar dgn wajah tegasnya, Saidina Uthman yg cantik sekali dan Saidina 'Ali yg agak kecil orangnya.

Para Sahabat mengatakan; "Kami diutuskan oleh baginda Nabi utk membantu enti.." Kemudian keempat2 mereka membacakan ayat 102 surah Al-Baqarah yg bermaksud:

"Dan mereka mengikuti apa yg dibaca oleh syaitan-syaitan pada masa kerajaan Sulaiman. Sulaiman itu tidak kafir tetapi syaitan-syaitan itulah yg kafir, mereka mengajarkan sihir pada manusia dan apa yg diturunkan pada 2 malaikat di negeri Babylon iaitu Harut dan Marut. Padahal keduanya tidak mengajarkan sesuatu kepada seseorang sebelum mengatakan 'sesungguhnya kami hanyalah cubaan (bagimu) sebab itu janganlah kafir.' Maka mereka mempelajari dari keduanya (malaikat itu) apa yang (dapat) memisahkan antara seorang (suami) denagn isterinya. Mereka tidak akan dapat mencelakakan seseorang dgn sihirnya kecuali dengan izin Allah. Mereka mempelajari sesuatu yang mencelakakan, dan tidak memberi manfaat kepada mereka. Dan sungguh, mereka sudah tahu, barang siapa membeli (menggunakan sihir) itu, nescaya tidak akan mendapat keuntungan di akhirat. Dan sungguh, sangatlah buruk perbuatan mereka yang menjual dirinya dgn sihir, sekiranya mereka tahu.."
Selesai membaca ayat itu, para sahabat Nabi menghembus pada makhluk2 yang sedang mengganggu beliau dan mereka semua hancur terbakar. Subhanallah..waktu itu terus terasa seolah2 tubuhnya yg sakit dahulu ditukarkan Allah s.w.t. dgn tubuh yg baru. Hilang segala kesakitan yg setahun lebih ditanggung beliau dgn sabar. Saidina Abu Bakr mengatakan; "Inilah ganjaran besar dari Allah buat orang-orang yang sabar.." Kemudian, para sahabat Nabi yg mulia pun pergi meninggalkannya.


Selesai mimpi indah yg kedua ini, beliau bangun dr tidur dan terus duduk. Rakan2 sebilik pelik, kenapa beliau dapat bangun dan duduk dgn mudah . Kemudian sahabat2nya itu menyuruh beliau bangun berdiri dan alhamduliLlah..dgn mudah beliau bangun berdiri dan berjalan d sekitar bilik. "Ya Allah, penyakit ana dah sembuh.." Semua sahabat yang ada di situ bergembira dan menangis. Kemudian beliau segera ke bilik air untuk berwudhu'. Dengan tubuh yang 'baru', beliau sujud syukur pada Allah s.w.t. "Ya Allah, kiranya di beri tempoh sujud 100 tahun pun belum dapat diriku menjadi hamba-Mu yg bersyukur atas nikmat yg telah Engkau berikan.."

Beliau berpesan pada kami; "Adik-adik, wajarlah para sahabat Nabi yang mulia sanggup mati demi mempertahankan Baginda. Akak yang diberi rezeki melihat Nabi tak sampai pun 5 minit dah rasa tak sanggup berpisah dengannya. Kalau boleh, nak duduk je di bilik untuk beribadah pada Allah dan mengenang wajah Nabi yg mulia. Tapi menyedari banyak lagi taklifan dan tanggungjawab kita atas muka bumi Allah ini, maka hidup mesti diteruskan. Sekarang ini hati akak tenang sangat..kalau boleh, nak je akak pinjamkan hati ni walau hanya sesaat agar adik2 dapat merasakan betapa beningnya hati ini. Tapi itu tak mungkin kan , mungkin ini bahagian akak, bahagian kalian? Hanya Pemiliknya Yang Maha Tahu. Akhir sekali akak ingin katakan, tak rugi kita bersabar..."

pengajaran:

- hikmah org bersabar. besar tu~ ni yg kita nmpk. yg tak?

dugaan

gantikanlah kesusahnmu/musibah itu dgn kegembiraan atas suatu ganti atau hadiah yg akan Dia berikan akan datang, yang tidak kita ketahui, Itu janji Nya. Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yg sabar~

November 16, 2010

sabtu+ahad

Sabtu & Ahad

2 hari bersama abah.

sabtu: breakfast di wangsa maju, ke Great eastern, ke hospital, ke KLIA, ke kampung baru for dinner.

and the whole day dia belanja kami dua.

ahad: bersama dia jugak. yg best bersama dia banyak input dia kasi. banyak la refreshment kat otak.

pasal aurat, pasal solat, pasal adab, pasal guru...

seronok walau pon amat exhausted. and aku batuk teruk sebab last night overnight kat hospital. air cond sejuk beku + pesakit.

dia yg jaga suruh makan itu ini. ^^

sabtu:

me: b, jom tengok movie malam ni.

abah terdengar. and dia p cakap kat faiz.

abah: kau nak kene maki ko pegi la tengok, nenek sakit sakit ni ko nak tengok mwayang.

aku : erk. terkedu. kalau tengah minom air mesti tersedak. hoho

er, raya? er, demam? er, busy? er, none

3.48pm. takde mood nak keje. ofis dah kosong. smua pakat balik raya.

pakai headphone, dengar-dengar lagu m nasiaq.

lately ni busy. weekend tak balik rumah. 1 hari overnight di hospital. 1 hari bersama abah. kebetulan aku batuk teruk. abah jage. best .. ^^!
"Jika Allah membuka hijab kepada hamba hambanya mengapa tidak dimakbulkan doanya, hamba-hambanya itu akan bersetuju mengapa doanya itu tidak dimakbulkan"

huk~~ i ve something to say , tapi dah hilang semua rangka dalam paler. tak di izinkan.

selamat hari raya~

November 11, 2010

terkilan. amat

Sudah seminggu nenek di hospital.

one week before, aku ke rumah nenek, ambik baju-baju dia. Dia pon seronok amat lantas suruh aku test 2 helai baju favourite dia and arwah.

aku try merah. dia amat suka. cantik kata dia, cuma kurus sikit. ulang kali dia cakap, suka sangat.

cantik, dah macam jahit untuk dia, boleh buat baju kahwin dah ni.

aku try lagi satu, muat muat jugak. respond yang sama dari nenek. tapi nenek cakap

hak yang merah tadi lagi lawa...

nenek petah. sangat peramah. semua org senang dengan nenek.

seblum balik aku peluk dia kuat-kuat.

me: nek... datang ye khamis ni..
nenek: insya Allah .. doa lah nenek sihat ..

Khamis


aku "dapat" baju 2nd choclate. dapat baju aku jumpa nenek.

nenek: awat tak ambik hak merah. makteh lagi suka hak tu. padan. cantik.
me: takpa lah nek, yng ni pon cantik. arwah pun suka kan?


sampai kan pada abah pun dia ckp suka aku pakai yg merah. untuk menjaga hati, abah pun arrange agar aku dapat yg merah suka sama suka dengan yg choclate. sebab nenek dah sebut2.


borak-borak dengan nenek. urut-urut nenek.

nenek: dah macam mak ngn anak dah ngn hang nih .. "dia tepuk paha aku"
nenek: paksu maksu takdak malam jumaat & malam sabtu. mai la umah teman nenek.
me: boleh nek... nanti sy tanya faiz. nenek nak kami datang hari apa?
nenek: mai haghi sabtu malam la ..

nenek borak sakan malam tu.

malam jumaat- cuti


Faiz telefon nenek. nenek ada kat taman melawati.  seronok berjalan kat sana. semangat. excited.  macam dah tau dia akan sakit.

mula nya kami plan nak p taman melwati, sebabkan keadaan tak mengizinkan kami cancel -

cik saad beriya ajak datang untuk borak.
nenek pon tanya tak mai sana ka malam tu .. faiz jawab .. kami teman nenek tido ye malam esok.

nenek semangat. semua org dia bagitau kami tido sana.

esok nya, jumaat. hajat nak p breakfast and training. tiba tiba dapat call dari ayah angkat ku.

abah: mailal. nenek sakit teruk ni. dah tak kenal orang. kalau boleh mailal datang ye.

*aku sentap* semalam kan dia dok elok borak ramai2.

aku and faiz rushing. sampai umah nenek, tengok nenek dalam bilik.

meruntun hati, beliau yg amat petah bercakap, tiba-tiba tengok terbaring lemah, cakap pun tak berapa clear.

aku urut kepala nenek. kurang 5 minit aku ansur. tak tahan tengok nenek. sedih.

aku jumpa pakcik: nenek berapa kali cakap hang n faiz mai tido umah.
me: alahai. lemah hati...


nenek, betapa kami terkilan, tak dapat teman nenek malam sabtu.
betapa kami terkilan tak datang malam jumaat tu. kalau datang boleh borak puas2 dengan nenek.
sedih. nenek dah ajak sejak puasa tido umah dia.
sedih, time dia sihat, aku tak tido umah dia.

aku benar2 terkilan... terkilan sampai hati aku bergetar bila fikir.
aku dah pack barang hari jumaat nak tido umah nenek...

aku doakan nenek pulih. nenek dapat pandang kami macam selalu. nenek borak macam dulu.

Task Nov 10


  1. Seluar Latihan

  2. Sijil Convocation

  3. Adat Istiadat Convocation documentation

  4. Khutbun Nubuwwah

sod.ba.rho


Sabar.
“Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar

(surah al-Baqarah, ayat 153)

sebenarnya , sabar nih simple jer jika benar faham.
sebenarnya dugaan tu simple jer jika benar faham,
kalau benar faham, kita akan risau kalau idup senang tanpa dugaan.

bila kau di uji dugaan, kau sabar, tanpa sebarang keluhan, ALLAH bersama kamu.
dan bila ALLAH beri ujian berturut-turut, berkali-kali, tidak patutkah kita bersyukur, kerana ALLAH ingin bersama mu.
Jika tidak kenapa Dia pilih kita utk di uji, dan sabar bila diuji.

simple bukan? Allah bersama orang-orang yang sabar.
tidak cukup kah lagi? Pencipta Mu yang MAHA BERKUASA  bersama mu apabila kamu sabar.
apa lagi yg kamu mahu , Tuhan Mu, bersama mu apabila kamu sabar.

November 9, 2010

Technology yg tak berapa nak pandai

seperti yg semua sedia maklum. Cyberjaya adalah bandar pintar pertama di Malaysia.

Kononnya, nak jimat electricity, management install movement detector dalam toilet. detector tu detect movement baru otomatically light on.

MOVEMENT OKEH!!!!!!!

dulu aku bukak pintu toilet sikit je, tapi sekarang kene bukak lebar2 sampai detector tu detect movement pintu. bayangkan. pintu sama berat ngn aku.

lepas tu dalam toilet tu ade la 2 cubicle comel, masuk dalam tu nak buat *project* , ade lagi satu detector. aku cam kene buat exercise pintu, bukak tutup banyak kali kalau nak detector tu detect. baru light on. erghhhhh...

lepas tu pulak. kot la kan kene diarrhea.. dok lamaaa tak gerak, dia p switch off otomatically.....

PINTAR KE PANDIR?????

November 8, 2010

Aku da amek Sijil Rendah Persilatan :)

punyelah aku struggle submit form under MMU. (sebab kalau submit under Ibu pejabat diorang letak last), diorang tapis jugak p letak antara yg last akan di panggil.

sementara tunggu luar dewan, dok dengar suara org jerit2 ... macam kene torchure kat dalam dewan. senak perot aku.

tiba tiba nampak plak kete swift biru.

Allah.. YM datang kaaaa...

he wished me the other night: semuga berjaya, nanti abg md turun jadi tester..

me: haaaaaaaaaaa? tayah la abg md...

him: heheeh... xpe, nanti abg md turun tengok.

me: lagi laaaa lupe semua buah jap gi abg md.. huhuuh

him: nanti mintak abg md ayat ye...

alhamdulillah dapat ayat. memang hilang gerun time tu. sebelum tu rasa nak lari balik rumah dah.

makin lama makin kurang orang dah masuk dewan. last2 tinggai aku sorang pompwan.

sudah. diorang ni mmg nak letak last ke?

tiba tiba nama aku dipanggil.

masuk je hall, diorang tunjuk counter... semua dok jengah muka .. haaaa mailalll ..

yang mane tengah test org lain , terus p counter aku. memang cuak.

aku dok tengah counter, satu kumpulan org pakai uniform biru dok keliling.. kerumun..... saikooo.

dah nak start baru diorang ke tepi. warghhh...

1. buah jatuh.

alhamdulillah ingat semua buah.

2. buah potong.

alhamdulillah dapat potong semua

3. cekak menanti.

pergh. org pertama attack aku shidi. dia tunjal kepala, sampai ari ni sakit. bile dah amek buah, aku rasa nak *makan* beliau cukup2. yg lain semua tukang tambah kuah. "makan dia makannnn"

3 lagi serangan untuk cekak menanti. semua aku *makan* cukup2 sebab panic, & geram diorang p keraskan badan. tukang sorak suh makan pon ramai. huhuhuhu

4. cekak menyerang ..

eh kejap je dah sampai cekak menyerang?

alhamdulillah semua boleh amek. ade petua dapat dari somebody. sebab tu senang sket kot :D..

semua sorak "tumbok muka dia tumbok..."... aku tengok tester pon da tersengih sengih. buat lawak betul penonton nih.

habisss... dan papaan sekeping. habis lah penanti suatu penyiksaaan aku. abessssssssss. yihaaa

November 3, 2010

November 2, 2010

November 10


tidak dapat aku pegun masa
cuma dapat melajukan langkah
mengejar masa yg hujung nya hanya satu
pohonku jalan ku di beri petunjuk
petunjuk dari Mu yang Maha Mendengar
kurniakan aku sabar atas setiap sesuatu
kurniakan aku kekuatan untuk sabar itu
jangan lupakan aku pd sesuatu yg baik
jadikan lah pengakhiran ku nanti,
pengakhiran yang baik.


ya Allah ya Rahman


sungguh, tiada dapat aku lihat kebaikan aku lakukan sepanjang tahun
hanya Engkau lah Maha Mengetahui sesuatu yg tersembunyi
Janganlah Kau tunjukkan aku sesuatu yg tidak Engkau sukai
dan janganlah Kau sembunyi kan sesuatu yg Engkau sukai.


ya  Qahhar ya Wahhab


sesungguhnya telah kau tulis segalanya dalam bukuku,
jodoh, ajal, maut, musibah,
janganlah ya Allah kau catitkan pengakhiran yang buruk.
Tunjukkanlah aku tunjang keyakinan,
Tunjukkanlah aku akar ikhlas,
Tunjukkan aku ihsan,
kerana tidak aku jumpa sesuatu jalan melainkan dengan petunjukMu ya Hafiz


ya Mu'id


jika kau takdirkan satu masa Kau ambil kembali apa yg telah dipinjamkan
Teguhkanlah hatiku melaluinya,
Kerana tidak aku kenal sabar tanpa musibah
Tidak aku kenal pergantungan tanpa asakan
Tidak aku dekat pada Mu tanpa dugaan.


ya Hamid,


Telah kau ciptakan Nabi Muhammad sebagai kekasihMu,
Semulia mulia ciptaanMu,
tambahkan lah rasa kasih dan sayang ku pada baginda SAW
keluarga baginda
sahabat-sahabat baginda
juga kepada mereka yg mencitai baginda.


ya Ghaffur,


Ampunkan lah dosa kedua ibu bapa ku.
Dan kau tumpang lah rasa "susah" mereka padaku.
Tenangkan lah setiap detik jantung mereka.
Sejahterakanlah mereka


ya Samad,


Ampunilah dosa guruku.
Kurniakanlah kesenangan pada beliau.
dan syukur aku ditemukan bersama beliau
solatku, adabku,hormatku, kasih pada baginda
beliaulah yg mengajarnya.


Ampunilah hambaMu,
ampunilah dosaku.
ampunilah dosaku.
Tiada tempat aku mengadu selain darimu.
Namun, hanya Engkaulah sebaik baik pergantungan.


"Allahumma ya muqallibal qulub, tsabit qulubana 'ala diinik wa 'ala ta 'atiq"


~jintanmanis~

Condolence

takziah buat elma.

semoga dipinjamkan kekuatan atas kehilangan kucing tersayang.

October 27, 2010

S.A.L.E



lame da aku tak shopping. macam tak tau ape nak beli (eh.. melal ke ni).
bukan jimat. tp abes duit kt tempat lain rupenyer.

hari tu ade org message kat fb.

sist: kat mane ek ade jual skirt yg cantik cantik?

mane la budak ni tau aku ngah plan nak wat skirt?

October 25, 2010

SRP - training

fuh fuuuhhhh.....

kesat kesat habuk dalam blog.

aku pon tak faham ape org lain yg buat blog bercerita kat blog dia. penat aku perah otak. takde idea.  blog ni lebih pada aku share suka duka dengan diri sendiri je. sebagai kotak ingatan. sebab kalau akusendiri yg hingat. kompem lupe .. kat sini leh bace balik.

just that sesape yg terjumpa@terkenal@terbaca tu .... sudah suratan kebetulan ye tak?

SRP


aku ni kene training SRP.

SRP ni sijil rendah persilatan. patutnye aku amek umo RM22. la ni umo 28 da.

udah la tu. tester semua aku kenal (diorang mmg tunggu aku amek sbb nak buat lauk).

udah la tu. malas nak sakit badan training sbb mmg esok nye tak larat nak keja.

training pon sama adik adik umo rm22.. (kenape RM .. aku pon tatau. sbb akal suh letak.) lagi la aku segan.

udah la tu. aku da lame tak turun. mmg tak ingat buah semua.

udah la tu. kurang training. sbb aku tu kategori pesilat tua yg nak blaja silat dulu masa amek.

udah la tu. selalu ponteng.

udah la tu. yg train aku pon kawan2 aku gak (dah tua)

tapi lakan. silat ajar jangan elak ngn masalah. kene baru tepis. so aku buang jauh jauh terms *udah la tu* ke laut.

kalau tak sampai bile bile aku tak amek SRP.

sampai bila semua org tekejot denga aku tak amek lagi walaupon muka aku da macam dinding kt umah satuan tu. semua kenal.

sampai bile weh??????????? (tarik tudung kiri dan kanan)

okeh okeh  aku amek.

October 23, 2010

tertarik

jalan-jalan di halaman google image. tertarik dengan air muka syeikh ini. ade yg "menarik". lalu aku google profile beliau. sekadar berkongsi


Syeikh Abdul Fattah Abu Ghuddah


Syeikh Abdul Fattah Rahimahullah memiliki terlalu banyak sifat yang mulia. Antaranya ialah kecintaannya kepada kesempurnaan dalam semua urusannya. Beliau amat menghormati tetamu, seorang yang amat berlemah lembut lagi pemaaf. Selain itu beliau sangat beradab dan berakhlak mulia, sangat lembut lisannya serta tidak pernah menyakiti seseorang dengan kata-katanya.

Syeikh juga sangat cerdas dan pandai memilih kata-kata. Beliau tidak akan melakukan sesuatu melainkan setelah dipertimbangkan secukupnya dan amat cermat lagi teliti dalam setiap urusannya. Beliau juga sangat penyabar dalam ketaatan dan ujian, sangat menjaga solatnya, sentiasa menunaikannya di awal waktu walau ketika penat atau sakit.
Beliau amat rajin membaca Al-Qur’an serta mempunyai wirid yang dibaca setiap pagi di samping amat banyak berzikir dan berwirid. Tidak akan didapati syeikh duduk tanpa urusan ilmiah, samaada menulis, mengajar, bermuzakarah atau memberi fatwa, melainkan beliau akan bertasbih, bertahmid, bertahlil dan bertakbir.

Syeikh Abdul Fattah memiliki hati yang sangat lembut, mudah menitiskan air mata, sangat terkesan dengan setiap sesuatu. Air matanya mengalir laju ketika membaca Al-Qur’an dan berzikir, serta membaca kisah-kisah Salafus Solihin, dan ketika mendengar kelemahan dan kesusahan umat Islam, malah ketika beliau dipuji. Beliau sangat pedih atas kelemahan umat ini dan keadaannya, hingga beliau telah kehilangan sebelah pendengarannya apabila diceritakan oleh seseorang berkenaan apa yang menimpa umat Islam di sebuah negara. Beliau amat sedih apabila diceritakan demikian dan tidur pada malamnya dalam keadaan demikian. Apabila bangun dari tidur Syeikh mendapati darah mengalir daripada telinga kanannya, kemudian sebelah pendengarannya pun hilang.

Beliau telah diuji pula selepas itu dengan penglihatan yang semakin lemah, namun tidak pernah dilihat beliau mengadu atau mengeluh sebaliknya terus bersabar, malah ianya tidak menjadi penghalang baginya meneruskan kerja-kerja ilmiah. Beliau terus mengarang dan mentahqiq kitab, kerana bimbang ajal akan tiba, tetapi beliau tidak dapat mencurahkan ilmu di dadanya. Ketika sakitnya bertambah teruk, beliau tidak pernah mengeluh tetapi ketika terlalu sakit beliau hanya menyebut Ya Allah atau Lailahaillallah.

Syeikh Abdul Fattah sangat mengutamakan ilmu, sentiasa membaca, mentelaah atau menulis. Pena dan kertas sentiasa mendampinginya walau dalam bermusafir mahupun di waktu sakit. Beliau telah mengarang dan menamatkan sebahagian kitabnya dalam perjalanannya yang banyak, malah ada di antaranya ketika beliau sakit, 20 hari sebelum beliau kembali ke Rahmatullah.

Beliau juga amat sedikit tidur. Kedua-dua sifat ini menunjukkan beliau amat menjaga waktunya. Beliau juga tidak akan menyuruh kepada sesuatu melainkan beliau sendiri membuatnya, dan tidak akan melarang sesuatu perkara melainkan beliau sendiri meninggalkannya.

Syeikh dikurniakan akal fikiran yang amat cerdas dan hafalan yang kuat. Beliau merupakan seorang yang beramal dengan ilmunya, kuat beribadah, bertaqwa, soleh, wara’ lagi tawadhu’.
Semoga Allah memudahkan kita mencontohi akhlak dan peribadi para ulama dan solihin, kerana mencontohi orang yang mulia adalah suatu kemuliaan. Amin.

-sumber

October 18, 2010

officemate sengal 1




budak office aku sorang nih. programmer.

satu hari minum petang. dia makan aiskrim vanilla,

kami tanye: tak muak ke .. makan ais krim vanilla, lepas tu minum teh tarik?

dengan pantas nye reaksi dia.. dia celup ais krim tu dalam teh tarik, pestu makan.

er... sakit budak nihhhh

October 17, 2010

rindu~


rasa macam dah lama tak dengar butir butir tenang , nasihat, mengingatkan, menyedarkan dari YM Tuan Syeikh

October 14, 2010



rindu ler blog nih. nak edit skin. tapi wordpress ni tadek plak yg simple cam blogspot. grrr

Gelombang Biru 10.10.10

dah hampir seminggu. Wall FB aku belum surut lagi.

penuh dengan album color biru gelap...
penuh dengan tagging...
penuh dengan comments.
ramai yg add.

notification penuh dlm mail.

banyak cerita aku dengar. ade ke malam aku p dataran tu rupenye ramai org jumpe hantu. err.. tatotttt... cannot tell here.

dont know either hantu or jembalang. eh? same ke?

okey. aku suka puisi nih. meremang roma roma. naik semangat melayu aku walopon bukan pure melayu .. hahah...

link

puisi by a. aziz. (sangat dua tiga lapis puisi dia)

disampaikan oleh 3 generasi : Fauziah Nawi, MAshitah, wajhih

Nota kaki: okey. nape byk jerawat gegantic nihhhhh

Nota kaki lagi satu: malam ni niat nak tido awal... berjayakah? kita lihat esok

October 12, 2010

Jom Silat: 10.10.10

8.10.10 - Jumaat (2 days left)


masa ni aku berhempas pulas siapkan buku program last minuted requested by pihak atas. bern gee zura napi n faiz. till 4 oclock, tarak tahan wa tido same zura. org lain kat bawah pulun demo n prepare.

ade yg prepare persembahan khas, papan sekeping, n demo ramai2.

akibat nk cepat, kami tak sempat makan, sebaik org seblah buat open house. tumpang sekaki. fufufuf. oh first time i tido umah satuan. sebaik semua org takde.

9.10.10 - Sabtu (1 day left)


aku bangun je tengok note for changes utk buku program. oh mandrem amat. sape perasan muke aku mmg macam tuut..

mane tak .. tak cukup tido+ rest+weng+lapar. hampir saja mau marah2... tp pikio pikio.. dugaan.. cabaran. sebaik dah ade org blanjer roti cannai kt bawah.

semua org jumpe mlm tadi tanye, tak balik ke? baju tak bertukar. huhu

tengahari aku gerak balik utk mandi. evening lari ke KL check in hotel. sebaik gee sempat dapat hotel yg amboi amboi enak macam kt rome. so excited. letak2 barang terus ke rumah satuan semule sambung kija.

malam bersame team mate. gee bern faiz napi , memulunkan prog book. berkejar kejran siapkan nak binding. alhamdulillah sempat. last minute ni la ade kedai nak bbuka. and delay tutup sbb ade org luar nak print banner. :).

late nite: kak gee open table. nasi+ ikan patin + sayur .. sedap sungggggggggguhhhhhhh. thanks kak gee..




aku excited nak tengok diorang prepare kt dataran. harap sempat. abes je keje kami ke hotel n jalan kaki ke dataran. tgk tgk kosong :(.... oh .. ingat jalan kaki dekat. upenye dalam 15 mins gak. da la penat tak abes. fufufuf

sempat tido kemas diri @4 am. aku rase baru je tutup mate, kak gee da kejot suh bangun. n faiz n bern da kene call. Zone 6 mane zone 6.. hohoh .. oh .. seperti biase. MMU mmg last minute :P

10.10.10 - Ahad (^^)


morning

Reherseal at 9am. Cuaca sangat lah redup. macam ade awan tutup dataran ^^. betul tak tipu... tak panas tak hujan. see my face? tak burn :P. hujan pon turun tak sampai basahkan baju ^^.

then kami balik siap2



hah. ni kerja giler. aku salute sape yg amek gamba ngn natang ni. saiko tol. besaq dari peha den. eeeeee. tngok gambo pon da geli. boleh pengsan sape yg suh aku pegang nih.


evening

event start at 430pm. tunggu YB datang. aku suka time sajak. sajak abg aziz terbaik ^^.... naik semangat melayu akuh. huhuhuh.. aku dengar gerak hanafi sangat cantik dari atas. semua seragam. ^^

abes je event (ade time aku tertido) semua org meluru ke depan. aku ngn fa sempat selit nak amek gamba media. sempat gak kedepan seblum di himpit org belakang. sakit wo.. aku penat bergambo bukan penat demo. siot diorang ni himpit2 kami yg kerdil nih. aku da tatau nak protect badan camne, aku prepare siku kat rusuk sesape yg ketegak. lantak kome lor .. :)). last last tak tahan, fa tarik kuar .. fufufu .. ade yg pengsan keh. bukan sebab demo. tp sebab amek gambo.

after abes semua posing amek gambaq, feeling dia mmg takle lupe .seronok!!!

malam kami makan di lotus. our news kuar kat TV3 ^^... semua berlonggok tengok ^^..

@ night aku SMS YM and he replied

Syukran Katsiran wahai muridku yang disayangi selalu ... ^^

cukup dah tu semua.






Fakta


hari rabu 4 days before aku tanye ajk pendaftaran da berape org

me: berapa da skang ek?

him: 6000

me: yeke? sempat ke nak jejak 10 000?

him: entahla .. tp YM kate 7000 okey dah.

and 1 day before - saturday, aku dapat berita dah cukup 10 000.

aku mmg tekejot. bayangkan 1 whole year promo, dapat 6,000. mane datang lagi 4,000 dalam masa 4 hari?

wallahualem.

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...