July 29, 2010

Sahabat


Cinta nya pada Nabi tidak bersyarat


Cinta nya pada Allah tidak bersebab


Yang pertama membenarkan setiap kata-kata nabi


mengasihinya lebih dari nyawa sendiri.



Hadis Abu Said r.a: Ketika Rasulullah s.a.w berada di atas mimbar, baginda s.a.w bersabda: Terdapat seorang hamba, di mana Allah memberi pilihan kepadanya, samada beliau ingin memilih kemewahan dunia atau diberi sesuatu yang ada di sisi Allah. Ternyata beliau memilih apa yang ada di sisi Allah. Setelah itu Abu Bakar menangis dan berkata: Aku menebus kamu dengan bapa dan ibuku. Abu Said berkata: Rasulullahlah yang dipilihnya dan Abu Bakar sendiri yang memberitahu perkara itu kepadaku.

Rasulullah s.a.w bersabda: Orang yang sanggup berkorban dengan harta dan dirinya kerana aku ialah Abu Bakar.

Sekiranya aku ingin mengambil seorang kekasih, aku akan mengambil Abu Bakar sebagai kekasihku, akan tetapi beliau merupakan saudaraku di dalam Islam. Sesungguhnya di masjid ini terdapat jendela besar di antara dua buah rumah untuk Abu Bakar.

(HADIS RIWAYAT MUSLIM)


July 27, 2010

Syeikh Majed from Madinah

malam tadi ke rumah persatuan. menyambut tetamu besar dari medinah.

syeikh Maged ketua penjaga maqam nabi muhammad saw.

beliau mendoakan kami berkesempatan ke sana,

dan paling penting. mendoakan Guru kami dimudahkan urusan.

terima kasih atas peluang bertemu orang besar. :)

July 25, 2010

gerak hati

habis teman mereka shopping di loyat, aku pon lepak rumah diorang till late night.

dari kul 2 ... sampai la malam melekat ngn diorang.

dalam hati dah pasang . seminggu awal aku dah niat.
kalau jumpe abg md, nak cerita sket la pasal benda lalu. nak mintak nasihat. kalu boleh, tak mau musuh2 dengan yg lepas. tp susah nk buat. benci tu ade ... tp .. kalau betul2 rezki aku... dpt la aku jumpe

sambil aku lepak depan tb .. men men laptop diorang .. godek2 .. (macam rumah aku plak..).. dalam hati dah lewat malam nih. mmg tak sempat la nak tanye abg md ape dalam hati aku nih.....

tiba tiba .. die tengah dinner dari atas meja makan...

beliau: mailal.....dulu sebelum kawan dengan faiz, kawan dengan org lain kan?

me: (sentapppppppppppppppppp) .. err.. ak a .. ade abg md..

beliau: member ye? ade lagi ke?

me: ade ... selalu gak ade umah satuan (mesti die tau.. die saje je tanye)...

beliau: oooo... ade lagi la ye (nada macam nak tau sape)..

aku pon bitau .... then die diam...

lame lepas tu :  tapi pilihan kali, .... pilihan kali  ni dah elok dah... tepat ... serasi.. pandai mailal pilih *senyum*. secara peribadi abg md tgk yg ni okey :)

aku: *senyum*... hi hi..

ade lg die ckp tp taleh open sangat :D

ya Allah ... beliau ... beliau sangat sangat tau... ape ade dalam hati... tanpa aku cakap kat sesape pon bile, kat sapa, aku nak bitau benda ni... benda ni sampai pada die...

Allah punya kuasa :)

July 24, 2010

kuih raya

dea: dulu kt mmu i tolong member jual kuih. laku.. abess....

me: kuih ape u jual

dea: ala ... kuih tu... ape name tu ... kuih besi buruk

me: (diam jap)............ okeeeyyyyhhhhhhhhhh ade la 5 minit ketawa tanpa henti


adehhh.. krem usussss... :P

July 23, 2010

Wendy's

last saturday, untuk mengisi perut, ke wendy's.

on the way masuk wendy's nampak sorang mamat cina nih, berpakaian nerd, tunggu luar pintu.

then aku masuk, tgk combo display kat hall. aku perasan china tu dok pura pura tgk display.

"maybe die nak beli gak kot"

then setelah membuat keputusan di dalam hati, aku pon p order combo.

casher: so combo ni ni ni ?

me: yes

casher: u nak tambah burger tak

me: no need lah.

burger tambahan: RM0.99 sahaja. ade kat banner kat luar.

sementare tunggu cashier kutip fast food ke dalam tray, chinese tadi dok nyorok2 kt tepi tong air tepi aku

chinese: u .. u ..(suare tergagap gagap) boleh tolong order itu combo dengan burger tak. (sambil hulur duit RM5.. sorok2)

me: mm.. (me think die nak tanye combo macammane ..nak suh orderkan) .. u nak macammane ye? burger? ayam? (sambil tunjuk menu)

chinese: tak tak .. yg ada burger tu (tunjuk berger 90 sen tu)

me: mm yg ni u kene beli combo..

tiba tiba cashier menyelit: kak .. nak yg mane ni ke ni ke ?

aku pon kalot nak layan chinese ni ke .. cashier ni ke. dalam dok nak menjawab cashier tu aku pon terpaham rupenye ape yg chinese ni nak. rupenye die nak aku beli combo and amek burger 90 sen tu, die nak byar yg 90 sen tu sbb die ade RM5 je.

dalam pd tengah faham tu tibe2 menonong chinese tu keluar, bile tengok cashier tu pandang2 dier. die malu kott..

okey. penyesalan yg amat dalam jiwa. aku cerita kt dea

me: u prasan tak .. bla bla.. bile masuk wendys die ade .. .bla bla .. tengok menu bla bla ..

dea: hah.. prasan .. nape

me: hah ... die tu nak tumpang sy.. nak suh beli combo, die nak berger murah tu... (mate bergenang)

dea: laa... nape u tak beli skali?

me: sy tak faham mule2 ape die nak.... dah nak faham tetibe cashier tu kacau.. terus chinese tu blah...(nak nangis dah). die ade lime ringgit je b. tah tah berape lame die tunggudepan pintu tu, tunggu org beli combo.. nak berger murah tu..

dea: hmmm.. sempat ni lagi. u cuba tgk die kt luar mane tau ade lagi.

me: okey.. (aku pon round gorund floor, tak jumpe... )

then dear plak round... tak jumpe jugekkk... memang menyesalll .. terkenang2 muke chinese tu.. kot kot lapar sangat, takde duit. balance duit RM5 tu nak buat byr tambang bas..

*aku doakan urusan die dimudahkan. lembab betul nak faham ape org ckp. chinese tu pon ckp pelat2 cina lagi laa susah nak faham.

cashier tu tak patut rude macam tu. die patut  tau chinese tu pernah datang maybe asking for that burger (banner advert mmg jadi kot .. RM0.99 only for burger).. patut ckp la .. akak beli ni dapat beger .. share ngn apek tu ke ..

mmg rase berat giler jiwa masa tu.. huhuhu

July 22, 2010

he emailed me something this morning...

Elak terima gaji syubhah

baru bace setengah artikel .. then i emailed him back
"haaaaa ...............lagi la cepat nak  berenti keje kalau camnih  :o"

then he replied. "lerh. tak bace ke yg highlight merah tu?"
Walaubagaimanapun untuk mereka yang belum mendirikan rumahtangga adalah dibolehkan, sehinggalah mendirikan rumah tangga dimana jika berkesempatan si isteri tidak lagi perlu berkerja di luar.

aku pon da melompat gembira.

replied to him : bestnyeeeeeeeeee.. nak nak .. lame lagi ke nak kawen?

then he replied:
ya ALlah b... kn ayat tu sy yg tambah.. tgk dlm article sblum tu mne ade ayat tu. b.. uhukkhukkhukk

deym. kecundang cita cita aku ..!!

July 20, 2010

hati

baru dengar dan baru fikir.

hati ni, kalau taknak sakit. niat kan buat semua kerana Allah.

SEMUA. okey. SEMUA....
aku mengaku, bukan semua aku buat untuk Dia. susah nak didik diri macam nih.

aku MEMANG pentingkan diri.

belajar belajar, sebelum buat sesuatu, niat untuk Dia, niat untuk redha Dia.

sebab semua dari Dia. and suka tak suka .... hati akan tetap tenang. sebab SEMUA dari Dia.

ini aku cuba belajar. tp .. susah nk explain... huuuuu..

semoga dibuka hati.. memahami, amal..

lahaulawalaa

July 16, 2010





ya Allah ... izinkan aku ke sana...

betul ke hati ..bergetar hati ... izinkan aku izinkan aku

July 10, 2010

finally! i have my own skirt! =D

alhamdulillah. dpt skirt yg di cita citakan.

:). belum untuk dijual. tengah nak blaja menjahit .. hohoho! bilekah?

this is me favourite. color sangat sweet. tak sangke comey jadi nye. thanks for my friend's mom yg tolong jahit skirt comel nih.

yng lain tak sempat shoot lagi. yeyyy .. i have 3 new skirts in hand.!!



sebelum




selepas[gallery link="file"]



oh .. gambar2 lain ni my gifts to him sempena besdei die last june. :). pandai jugek die amek gambar. oh i love the roses.

white and red. gebuuuuuuuuuuuu...

i did suprise him, even x dinner same, i cooked his favourite meals, masak lomak, pure pure dah mkn, and send to him with the roses, boxes and a card. and a suprise birthday party with others nite before at IOI.

July 7, 2010

petunjuk mencari teman, " bila melihatnya teringat Allah".mendengar kata2nya menambahkan ilmu agama, nasihat dan geraknya teringat akhirat, kita lemah,
dia bantu kuatkan,tahu kelebihan kita dia sokong ,kita sedih dia gembirakan, tahu cita2 kita, dia dorong, dia tahu kebodohann kita, dia ajar, bila kealpaan dia yg keju...tkan, sama2 kita berkawan hingga ke syurga


-Ustaz Mohd Zawawi


July 6, 2010

terima kasih kembali... :)

baru blog hoping, tak perasan pulak entry kawe deme nih *<3* . thanks so much dear for the entry.  sekadar meluahkan rasa n berkata-kata sama blog.


after lunch..aku ngantuk tul..so utk kurangkan rase ngantuk tu..aku buat la aktiviti blog jumping..smpi la ke satu blog kwn aku ni..dah lame x tgk blog die.

thanks to this blog owner..

hatiku tenang..sejuk..lepas bace blog die..thank you so much.. keinsafan di hari jumaat...syukur alhamdulillah...tenang..ku doakan ketenangan yang sama buat empunya blog..semoga beliau tabah menghadapi dugaanNya..



terima kasih teman atas doa.  sesungguhnya doa dari seorang muslim pd muslim yg lain, sangat dan teramatlah bermakna.

LVOE YOU - rina XOXO

kittens ^_^




me: b, you bela la kucing. best tau. i susah la. housemate ramai.

dea: bleh, tapi i nak yg takde kuku..

me: boleh potong kuku dia

dea: u potong kan, pestu u potong taring dia.

me: u nak aniaya die ke? camane die nak makan?

dea: i takut die terkamlaa (baru aku tau .. amat takot kucing nih ...) ... kalau bela nanti die leh kejot kite kan. tido ngn kita..

me: ak ah, tapi die kene biase ngn u lah. macam bobby, lame lame gurau2 tak guna kuku dah.

dea : kalau camtu, u train die ... nanti kasi i...

me: thinking twice .... and said : tayah la b .. i bukan risau u .. risau kucing tu jap gi, u tekejot die terkam, tercampak kang .(refleksi die kalau terkejot bleh kene tumbok... risau tercampak je kucing tu..)

dea: alaaaaa

July 5, 2010

berkata-kata


"berkata-kata dengan Allah lebih baik dari berkata-kata dengan hati"


July 2, 2010

4am. friday

i receive an SMS at 4 am... today.

selalunya kalau sms kol 3, 4 pagi, walau pon dengar, tapi malas nak tengok. sbb maybe promotion nye sms. tapi hati terlalu kuat nak p check,

dengan terkulat kulat mata baca...
Salam wahai ******* yg d sayangi.. semuga kita dpt dtg ke Tanah Suci bersama2 dgn family *** **..syukran katsiran...

10 kali aku ulang, betul ke aku dapat nih? ke org lain kasi? bace dan bace balik..
betul lah ape aku dapat nih...

then i replied
Salam wahai ****** yg amat dikasihi,jutaan terima kasih atas doa yang diberikan. semuga berkat doa mu,dapat kami ke sana bersama keluarga *** **. Smoga dimudahkan urusan d sana & sihat tubuh badan.Sampaikan salam sy pd rasullullah saw jika tidak keberatan. TK & Take care wahai ******.


terharu aku .... semoga doanya dimakbulkan. teringin ke sana. bawak ayahanda sementara die masih ada ... amin amin amin.

aku dapat ubat ni tenang giler. senyum je. bayangkan, orang tu kat sana, tanah suci, tapi ingat kita kat sini, siap doakan tu... alhamdulillah untuk rasa ini ...

tapi hati perlu prepare. perlu tahu, perlu perbetulkan niat dan tujuan, perlu study sejarah, cerita semua di sana, supaya dapat RASA kehadiran sejarah di sana...

p/s: sesiapa rakan yg faham, sini-sini je ye .. =D

July 1, 2010

Langkawi

they have a trip to langkawi. they are taking day off tomorrow

i cant go cause i hv something to do this week.

me: cant u give us (yang tak pegi langkawi) day off for friday?
bosS: no no ... sapa suruh tak pegi
me: ala .. i have something to do this weekend laa..


few days-------------------------------

boss: client ada call?
me: ada, he wants to meet me on friday
boss: macammane i nak kasi cuti? u ade appoointment?
me: senyum
boss: never mind la .. i bagi cuti sabtu ahad
me: haaaaaaaaa? its weeknd mmg la cutiii


boss: oke la .. we go to bali, semua ditanggung. but dont bring your boyfriend. sebab u tak dapat pegi langkawi kan.

me : hahahaah .. okey .. bali okeh..

oh ... kalau la dapat :P

***

me texting to:
sms: Assalamualaikum *** **, selamat menunaikan umrah hari ni, semoga ** dan sahabat lain dikurniakan keselamatan pergi dan balik dan semasa menunaikn umrah. serta kesihatan yang baik. Maaf dari saya kerana tidak dapat hadir di KLIA. Salam ingatan. - mailal

sms replied: TK wahai mailalku...

:D. seronok

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...