August 30, 2010

20 ramadhan 1431H~



ya Allah, cepat sungguh.  sungguh! aku tak rasa pon ... sungguh tak puas ... tahun ni tak tau kenape sangat cepat puasa. kejap je lagi 10 hari tinggal. semoga diberi petunjuk utk hari hari akan datang.

iftar~


berbuka bersama anak yatim


last weekend jadual buka penuh. wednesday dapat peluang berbuka dengan anak yatim.

me: b, kalau dapat peluang, u sentuh kepale diorang ye.

sampai je kat sane

kids: kakakk .. nak salam..... kakak ni cantik laaaa..

aku dah tersipu sipu.

aku tengok org yg jage diorang, aku tgk diorang ramai2. simpati. bersyukur aku masih punya ayah. aku byangkan macammane diorang membesar. dari kecik duk umah ank yatim, nanti masuk u , bile time semua org balik raye@kampung, ke mane la diorang agaknye yeh?

Nudzul & pembayaran Zakat


seperti biase, every year akan celebraye nudzul dan sekali dengan zakat fitrah. Zakat under silat lain sket. original. selalu akad depan org .. tp nih kite akad sendiri depan org terima zaakat. dengan ada beras itself utk di beli dan di jual.



sebelum tu berbuka kuih muih. after that solat maghrib, then baru makan besar.

but this was the most memorable majlis buka dan sahur. aku berpeluang sahur dengan family abg md. alhamdulillah pada peluang yg diberi.

Cuti


esok merdeka, minggu ni kerja 4 hari, minggu depan kerja 3 hari je. best nye ^^

August 23, 2010

13 ramadhan

ya Allah, cepatnye mase.

13 days already. huk!~

nak update blog utk specific day pon tak sempat. hm hm.

tahun ni puasa agak cepat. aku tatau kenape. padahal aku puasa d rumah yg sama, office yg sama, tempat yg same, pakwe yg sama.. eh? huhu!~

yesterday.


ke sogo. teman orang p shopping. pergh, ramai giler orang. macam semut hurung gula. lupe plak aku nak ngambik gambo. then mereka membelanja kami berbuka satey station. alhamdulillah, sedap. tebal. kuah pon sedap. mee rebus pon sedap. dan paling best sebab orang belanje. hohooh. org yg sangat paling aku hormat lak tu ^^.. terima kasih so much. sape nak try satey yg lagi best dari satey shamsuri, google satey station. kat ampang okeh!

day after yesterday.


berbuka di ikea buffet. aku ambik food memang nak jejak rm25, tapi yg makan RM5 je. tsk tsk... aku mmg sangat tak sesuai makan buffet. T_T .. membaziaqqq.

sesambil tunnggu, kami bermain uno, belom sempat abes satu round, orang dah que , baru 630pm. isk isk. lalu kami pon que.

makan sebiji kurma, solat, baru bantai nasik. malam menonton SALT. tu jerk. eh

i donno. i cant wait to see u friday 17 ramadhan! ^^

August 21, 2010

al-aqsa

its 1.35am, 11 ramadhan 1431H.

mood utk membaca, so i googled - palestine.

seperti semua org tau, kt palestin, ada masjid al aqsa, dulu merupakan kiblat sebelum diubah ke kaabah, mekah. masjid inilah, yang dibayangkan nabi saw, di depan ramai orang, ketika mereka bertanyakan rupa bentuk masjid al aqsa, selepas terjadinya isra mikraj. berapa tiangnya, dan sebagainya. tempat sebelum nabi memulakan mikrajnya.

dan yahudi zionis, ingin mengambil alih, mahu dibuatnya tempat berhala mereka, menyembah lembu mereka, membina kuil mereka, dan rancangan dengki mereka, mereka telah membina satu lagi masjid, al syakrah kalau tak silap, berkubah emas , atas tujuan mengelirukan umat islam yg datang.

dan kalau perasan, masjid al aqsa yg tulin, di tambah bangunan, mengelilingi satu kawasan, dan masjid al aqsa kini se akan akan pintu gerbang@pintu masuk ke kawasan tu!

demi mengelirukan orang islam. jadi, mereka akan direct ke masjid kubah emas tu yg nampak se akan akan al aqsa.

mereka sekarang dalam proses mengorek kawasan bawah tanah al aqsa, atas alasan mencari terrorist.

semoga Allah melindungi masjid al aqsa.





aku terfikir, kenapa ada hadith nabi mengatakan, barangsiapa menakluk palestin, maka dia menakluk dunia.

August 19, 2010

live life well



aku agak riang ria , bile si dea excited nak beli camera berkuasa tinggi (6 bulan lagi).

sebab dea dah minat photographer. sebab aku boleh tumpang camera dia.

*******************

Makin lame makin malas nak tulis blog. aku pon tak tau kenape. huk huk. banyak dah aku tulis. tapi save as draft je. ;

kelmarin ke rumah nenek. dari dapur  a. md dah jerit.

EHHHHHHHHHHHHHHH!! Milalku~~~... sungguh segak dia. berkemeja lengan pendek, berkain pelekat. tenang air muka dia.

aku senyum sengih. salam isteri  dia dan nenek.

duduk2 borak

beliau: makin berseri sejak puasa diorang berdua ni yeh.

kak ita senyum, aku sengih.

borak2 lagi.

beliau: baru 5 hari a. md takde , dah demam, kalau sebulan a.md takde, denggi terus.

aku sengih lagi.

August 18, 2010

Angel light

okey. few pict and videos ive watched.

kesimpulan selalu aku ambik, kebetulan, wallahualam.. semua percaya 50% - 50%. walau aku tahu tiada yg mustahil. mungkin cahaya, mungkin camera, mungkin editing,

but this video

link

really clear. and yg memeranjatkan, di tanyakan semula oleh seorang yg selalu pegi Mekah.

Subhanallah.

August 17, 2010

adi putra

pesan adi putra pada sultan pahang

1. tolonglah jaga sungai. kerana sungai itu pemberian Allah. tempat berwudhu dan minum. kalau tak jaga sungai Allah akan murka.

2. kumpul kan al hafiz sebnyk yg boleh. bawak ke istana. Allah akan tengok istana tuanku bercahaya dari langit.

3. jaga maqam wali wali .. kerana maqam wali wali ini hebat ilmunya. kalau kita jaga maqam wali insya allah kita akan mendapat ilmu , baraqah yg baru setiap hari.

4. dan. mufti mufti , raja raja .. tolonglah jaga halal haram. kerana di pasaran terlalu byk tak halal. kalau rakyat kita makan tak halal, macammana rakyat kita nak jadi hebat.

sungguh. aku kagum. mane nak carik, walau ustaz sekalipun tiada yg berpesan yg empat ini. Jika benar pesan ini dari adi putra, sememangnya dia mendapat anugerah dari Allah.

August 16, 2010

:D

seperti biasa, wishing him by texting.

SMS 1: Selamat berbuka. semoga sihat sihat hendaknya.

SMS replied. TK. salam KASIH RAMADHAN dari Tawau Sabah.

SMS 2: sent

mmg second SMS is the last SMS biasenye, didnt expect any replied SMS .....and after 1 hour, 1030 pm....sedang aku turun petronas nak withdraw.

Incoming Call, aku tengok screen sekilas.... pestu tengok skali lagi .. confirm kan .. rase nak melompat guling2.....

haaaaaaaa?? terus aku tolak handphone kat dea...

dea: angkat la angkat laaa...

me: hello assalamualaikum *** ** (sengihhhhh)

him: waalaikumussalam Milal ape kabarrrr...

okeh.. otak aku dah kosong... ape die tanye, ape aku jawab aku tak tau. terkejott dapat incoming call. semata2 nak tanye kabar.... rase nak menangis, melompat,... hu hu..

belum sempat aku tanye kabar, die dah tanye kabar dulu...

me : sihat ... baru baik demam la *** **.. hehehe

him: haaa.. tu la suara lain jeeee... demam rindu nihhhh... (gelak besar)

me: hehehe .... tu la .. tp dah okey sket dah .. rindu lame tak jumpe .. (dia gelak besar di hujung talian) *** ** sihat? lame tak jumpa

him: okey la sihat .. cuma batuk batuk sikit....

me: aaa.. jage diri ye.. sini ujan

him: a'a yelah. kat mane tu ...

me: baru balik mkn ni ..

him: aa.. bawak kete elok elok

me: terima kasih *** **.. jage diri ye ...

him : baik baik.. esok sy sampai KL ... petang.. okey ye..

me: okey .. jage diri

him: ye ye.. assalamualaikum....

me: waalaikumsssalam..

sepanjang cakap senyummmmmmmmmmmmmmmmmm sampaiiiiii telingaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

August 15, 2010

Puasa KFC

dea dari Ipoh. me at melaka. we texting each other

dea: b, i kat kfc ni... laparrrrrrrrr

me: hah? u wat pe kt kfc? (kami anti kfc kecuali wedges. hoho).. u kan pose.. sabar la skett..

dea: kfc kan benda taleh makan. so kalau i makan tak batal la pose.

me: BBBBBB !!!! sape ajar you nihhhhhhhhhhh ???

dea: ye lah .. macam hingus, hingus kan mende takleh makan, kalau u telan time pose, tak batal pose kan. cam tu jugak dengan KFC..

me: sentap ... haaaa .. u telan la KFC tu skang :P

gelak aku... ni la pandai sangat dahhh die nihhh...

***demam***

rasenye ni demam paling lame. tapi sebenarnya lame giler aku tak demam... jejak 6 bulan gak kot. aku pon tatau... risau gak kalau tak demam... sakit kan penggugur dosa kecil.

first day demam sakit kepaler. temperature jejak 38.5 ... dapat MC rest one whole day. 1st day puasa lak tu. puasa + demam + hint nak p***. mmg collapse.

2nd day tidor je sampai mlm, after send him to ERL.

3rd day, bersin tanpa henti. 1000X bersin, bersin sampai otak kurang function... kalau bersin tau tau la .. sure batuk terbit

4th day, harap2 hari ni terkahir... batuk2 sangat, lalu adikku offer ubat batuk. sebaik la die tau medicine sket. aku mkn langsung pengsan sampai esoknye. hari nih alhamdulillah ... getting better...

terima kasih tuhan.

August 9, 2010

ramadhan 1431H

ya Allah, kurniakan aku kemanisan bulan ini walau sebesar lubang jarum, ampunilah aku pada permulaanya agar dpt aku lalu tanpa dongak pd mukaku... sesungguhnya aku hina dan Engkau Maha Mulia

August 6, 2010

Sambal Goreng ikan bilis



puasa tahun ni nak prepare sambal goreng ikan bilis.

tak tiru resepi sape sape, tiru ape yg arwah mak penah buat je dulu.
memang sambal die, laksa, bihun goreng, nasi lemak. sangat terbaik.

sayang, aku tak sempat waris resepi laksa. mane mane pon taleh buat cam die. simple tapi sedap.

okey. sambal ikan bilis garing ni boleh tahan lame gilerrrr. tapi be careful dengan ikan bilisnye, salah pilih ble jadi balok liattt..

tatau nape. sambal ikan bilis je buat aku ade selera time sahur. tiap2 hari pon aku sanggup. slurp. simple!!

tahun ni sahur sorang lagi. *gulp*

teringin nak bersahur ramai2 semeja, satu family, ade mak, ayah, adik beradik.

tapi aku cuma mampu *teringin*.. semua di bawah kuasa Dia. dan sesunguhnya aku bersyukur apa yg ada pd aku. yang sesungguhnya dalam tangan aku ni pon bukan milik mutlak aku punya, juga tangan aku, kaki aku, badan aku, diri aku, hati aku.

semoga di pimpin ke jalan yg benar. dan sabar tetap teman terhebat.

August 5, 2010

ramadhan twenty ten

another year. to begin with.

selama aku hidop nih. bg aku rejab permulaan tahun utk aku refresh.
tapi rejab dan syaaban tahun ni, byk sngt kejatuhan akuh.... adeh..

mailal! jangan merugikan masa...

semoga pembukaan ramdhan menjamin yg terbaik pd masa akan datang.

and the good news is... ramadhan taun ni aku berpeluang hadap 10 mlm terakhir. not as always... selalu sangat that time aku kecundang. uhu uhu. tapi 1st puasa macam tak je .. ugugugu.

ape ape nak tambah? jgn pakse diri. buat yg wajib dulu. betulkan yg wajib dulu baru kau kira yg lain. ye budak?

lame dah tak update pasal ayah kan.

lately ni aku jarang sangat call die. bukan aku taknak call die, tapi aku taleh dengar suara die. suara die lemah.. lemah. suara org sakit... tak sampai  hati !!

aku ckp kat dea: i ni tunggu masa je b dapat berita.
oh kalau boleh sempatkan la aku kawin. senang sket. byk senangnye. aku taknak push dea, nanti tertekan. cukup lah ape Allah bagi. yang penting dah usaha. semoga dilapangkan ...

ubat.


sangat mujarab ubat yg die bagi. sangat-sangat. terima kasih orang yg aku sangat sayangi. semoga dlm hati aku dan dalam hati dia .. tidak lupa pada aku.

minggu nih prepare ape yg patut....

August 4, 2010

Wajadiri Kedah 2010

Tade mood nak nulis sejak dua menjak nih.
jalan cerita by pict je la ye.

Day 01:
Convoi 10 buah kereta ke Kedah. wake up early at 530am. ^_^ . sampai Kedah around 3pm. sangat berpuas hati dengan accomodation. selesa!!!! ... rase nak shower 4 jam jerk.. mase je tak berkesempatan.



Day02:
at 730pm - gerak ke dewan.

Arrive at KUIN (ala darul quran) within 15 minutes. Breakfast sangat murah. 5 orang makan RM10 jerk .. gulp. Roti canai mmg terbaik ^_^.

breakfast > perasmian > tournament > closing

agak exhausted, tak duduk langsung sepanjang event. keluar masuk dewan, kacau2 org bukak booth, tengok2 tournament.



Kucing ni mmg menarik perhatian. tak sempat capture gambar die nye tangan kat tangga atas, kaki kat tanngga bawah. sangat malas okeh.



At night: Dinner SCH
Menu: nasik kandaq. okey la. sbb tk minat sangat nasik berlemak pemak nih.



Day 03:
Round2 KEdah.
Maqam Hj Zain > rumah berlambangkan muhammad ahmad > menara alor star > istana kuning > balai mengadap > muzium sultan > masjid Zahir > Lunch > Pekan Rabu.

Pekan Rabu: something happen, buat aku tak lalu makan. sedih tengok orang. aku? makan sampai ade balance. semoga beliau dimurahkan rezekinya, mudah urusannya. Sesungguhnya Allah bersama-sama orang yg sabar.
Gerak ke KL at 5pm.
singgah rumah ayu at 830pm. banyak giler kucing manjerssssssss... ^_^.. makan pun sedapp. tenks ayu. so much ye.. terus org gemok

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...