September 30, 2010

overdose



memang tak perasan.

yg lainnye, aku rase shaking satu badan. jantung laju, and fikiran meliar sane sini.

yang perasannye officemate.

aku start puji dan merapu.

cantik maza putih ni, kenapa kete myvi kalau putih tak cantik macam ni.

mesti pandai jage nih.

dan yg lain memberi jawapan masing2.

sampai je kt tempat makan,

mereka: ni mesti mabuk overdose ni. dok puji mazda cantik mazda cantik.

me: ha ah ek. baru ingat. coffee pagi tadi sangat pekat.

other offmate: dah gelak gelak teringat aku puji bumbung keta dia cantik.

uhhh.. need to neutralize my adrenaline.

jangan hyper.. kang keje jadi tak semenggah!!!

September 28, 2010

makhluk



sudah berkurun
belum lagi sang matahari lewat sedetik muncul waktu pagi.
belum lagi sang matahari awal turun diganti bulan.


belum lagi bulan mendahului keluar di waktu senja.
belum lagi bulan lewat menunaikan tanggungjawabnya.


belum pernah mereka ingkar perintah tuannya.

tapi aku?
manusia dijadikan sebaik baik kejadian.
ingkar pd tuanku, walau usia masih muda.


aku adalah makhluk paling hina, dan tuanku, Allah adalah yg Maha Mulia dari segala.

-jintanmanis

September 27, 2010

kisah terkini. hoho

over the weekend.

saturday.


morning.

awal pagi dinihari, menjamah sarapan di sk sebelom bertolak ke padang taman melawati utk training jom silat. berlumpur segala baju kerana padang basah, ada yg ketemu anak ular. sungguh adventure.

penutup: baju aku kurang kotor. seluar je. ramai tertanye tanye macammane aku jatuh. sudah tentu. jatuh tanpa menjejak kan badan ke lumpur.

niat: biar satu je rosak. jangan dua dua. hahaah

evening

ke rumah sahabat karebku. udah hampir setahun ya tak ke sana. really miss your room . you hall, u moms food .. u toilet . .ur guitar .. our chit chat. thanks for inviting dear ^^ .. senang2 tidur rumah aku .. :P

scene 2.

kami ke show house bungalow 3 storeys. sila lihat gambar utk jalan cerita. (gambar masuk mlm ni atau lusa)

malam

plan awal mahu ke bowling. kerana teman yg mengutarakan idea pengsan kepenatan, aku pon pergi ngn faiz.membeli RAM & power supply. PC aku dah terlalu tua. perlu jantung dan buah pinggang yg baru. Dengan excitednye aku nak pasang sendiri. cabut itu dan ini .. end up aku tinggalkan kerana tak reti. seblum meletop baik aku undur diri.

SATURDAY


noon.

beraya di atas jalan raya selama beberape jam. themes: elma shidi faiz me tahun ni sambutan raya amat menggalakan di jalan raya sekitar KL ya? ke rumah YM ... food semua marvvvv... oh i like. kalau stay till evening sure seronok .. ^^ sedap .. 2 thumbs uppp.

cuma takde mee rebus abah kesayangan ku.

evening. beraya di jalan raya lagi. ke rumah shah rakan sesilat. makan ala kadir. zrastt.. ke cheras rumah ex osmet ku, sahabat,  mar ...

refill perut.

nite

menonton filem magika. ni aku malas ni kalau simpan cerita dua hari. takde mood nak citer dah.

September 22, 2010

selongkar kotak ingatan

menyelongkar


itu hari aku menyelongkar memory. bukan memory aku la. memory friendster. kalau memory aku bersepah. di ruang infiniti minda. oh, kan senang kalau boleh ade folder. senang nak carik, kalau tak suka aku delete. senang bukan? susah jugak kalau memory kuat. huhu!


suka gambar ni. tak tau mengapa.



kulit


aku teringin nak salin kulit blog nih. berlatarkan putih. tapi jerih sikit. perlu masa, sedangkan byk lagi menda aku nak buat. jap gi aku kodek2, current skin nih berterabor plak.

September 21, 2010

Kasih Tuhan

Reminder: entry semua dalam blog nih utk hati aku. dan mana-mana mata yg memandang, harap tiada terdetik apa pun dari hati hati.

Kebelakangan ni, ramai ujian memberi salam...

aku jawab, endah... kerana kau sakiti aku... ujian.

tapi, makin banyak yg menjengah muka, aku dapat rasa, RASA.

perumpamaanya, postur aku dalam duduk, dan ada satu tangan menekan lembut aku .. perlahan-lahan ..perlahan lahan ke posisi sujud. Semakin ramai ujian, semakin tangan itu menekan ...Sujud yang membawa aku lari dari keAKUan. Mengajar aku membuang ke AKUAN, sujud yang aku faham tiada pergantungan selain DIA. sebaik baik pergantungan. Sujud yang menjernihkan kesamaran makna hamba. Sujud yang melihatkan makna, kebesaran, kebijaksanaan TUHAN. yang bertambah hati itu rukuk dlm setiap keadaan berbanding dlu.

Walau adakala hati amat perit. adakalah bersangka buruk pd Tuhan. adakala hampir putus asa. Tapi aku cepat-cepat tepis dari bersangka buruk. kerana itu semua bisik laknatullah.

Dia beri faham, Dia beri rasa. kerana setiap ujian, aku bisik, aku mengadu, aku meratap.. pada Dia. dan aku dapat rasa, SEGALANYA terbaik dari Dia.

Dia bagi ni semua kerana KASIHNya. kerana bila kau senang, tetapkah hatimu?

Sungguh ya Allah, kepada Mu ku adukan segalanya. telah kau tetap kan jalan hidupku, dan semoga kau tetap kan lah pengakhiran yang baik.

Ampuni aku wahai Tuhanku, atas segala kezaliman yang aku lakukan.

marah

Setiap kemarahan yang terpacul,
setiap herdik yang timbul,
setiap garangnya kata,
setiap bengisnya suara,
percayalah itu kasih jawapannya.

Biar aku marah yang menunjukkan kau salah, yang kau rasa hiba.
Yang bikin kau tunduk dengan kelalaian kau.
Yang bikin kau hampa kerana tidak menepati permintaan perhubungan.

Tapi percayalah, hakikatnya bukan kau yang tidak sempurna, tetapi aku.
Aku yang kekurangan sini dan sana, kerana itu lagak ku begini.
Kau cukup sifatnya dari mata aku,
dari hati dan jiwa,

Kerana kau ku angkat setinggi - tingginya, sempurna setiap adanya.

Aku tak mampu menulis puisi cinta buat kau,
kerana hebatnya kasih kau,
Aku tenggelam dengan perkataan ku sendiri.
Tidak ada satu perkataan pun yang mampu menggambarkan hebatnya kasih.
Walau perkataan mula.

dan saat ini kau tiada, aku lemah menagih kewujudanmu.

Note: oh. really love him. Zahiril Adzim

September 20, 2010

Jual Beli Dengan Allah


????? ??????? ???????? ???? ?????????????? ???????????? ??????????????? ??????? ?????? ?????????? ???????????? ??? ??????? ??????? ????????????? ????????????? ??????? ???????? ?????? ??? ???????????? ?????????????? ????????????? ?????? ??????? ?????????? ???? ??????? ??????????????? ???????????? ??????? ??????????? ???? ???????? ???? ????????? ??????????




Artinya:

Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa dan harta mereka dengan (imbalan) bahwasannya bagi mereka surga. Mereka berperang di jalan Allah lantas membunuh atau terbunuh. Ini sebagai janji yang benar dalam Taurat, Injil dan Al-Qur’an. Dan, siapa yang lebih menunaikan janjinya dari pada Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang kalian lakukan itu. Dan itulah keuntungan yang besar.

Terdapat suatu hakekat yang terpampang dalam ayat di atas, yaitu bahwa Allah telah membeli jiwa-jiwa dan harta-harta milik orang-orang beriman dengan imbalan yang jauh lebih bernilai daripada apa yang Dia beli, yaitu Jannah ‘surga’, yang kenikmatannya, sebagaimana yang disabdakan Rasulullah sas :?? ??? ??? ??? ??? ???? ??? ??? ?? ??? ??? ‘tidak pernah dilihat mata, didengar telinga dan tidak pernah terbesit pada hati seorang manusia pun’.

Apabila seseorang memeluk Islam, menggolongkan dirinya dengan kelompok orang-orang beriman, maka secara otomatis berarti ia telah menjual harta dan dirinya kepada Allah. Hal ini menunjukkan bahwa yang disebut sebagai iman adalah suatu kontrak jual beli antara pelaku keimanan, yaitu mukminun dengan Allah Ta’ala. Penjualnya adalah orang-orang beriman itu; barang yang dijual adalah jiwa-jiwa dan harta-harta mereka; pembelinya adalah Allah; bayaran atau imbalan yang diserahkan kepada sang penjual adalah surga.

Apabila orang masuk Islam, menyatakan keimanannya kepada Allah –yang berarti dia telah menandatangani kontrak jual beli di atas dengan Allah- namun dikemudian hari ia mengatur jiwa ataupun hartanya atau dua-duanya (kehidupannya) dengan undang-undang yang ia buat sendiri tanpa izin dari Allah, maka perbuatan ini tidak lain adalah sebuah pengkhianatan dan pelanggaran yang ia lakukan terhadap kontrak tersebut.

sumber: dakwahdanjihad.com

September 19, 2010

Yunus ayat 62

tengahari ni aku bukak tafsir. dalam hati niat, ya Allah .. berilah aku petunjuk atas apa yg membebani ku.

aku bukak je tafsir. ayat pertama yg mata aku tertuju

A062
Ketahuilah! Sesungguhnya wali-wali Allah, tidak ada kebimbangan (dari sesuatu yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.

A057
Wahai umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Al-Quran yang menjadi nasihat pengajaran dari Tuhan kamu, dan yang menjadi penawar bagi penyakit-penyakit batin yang ada di dalam dada kamu, dan juga menjadi hidayah petunjuk untuk keselamatan, serta membawa rahmat bagi orang-orang yang beriman. (

September 17, 2010

Forbidden City

kami ke kedai buku lalu terlihat buku 50 miracles of the world. buku tu memang besar, kalau bukak buku tu kene pangku dua orang. Dengan membuang masanye kami dok bersila menelek2 architecture lame.

Menarik di dalam nye: ada masjid kat turki ke mane tah... dalam dia ada lambang tertulis : abu bakr, umar, uthman, ali.

dan kami meneruskan penelekan. lalu terjumpe page,

The Forbidden City


Sambil menelek gambar, dengan selamba je si Faiz nih bace... tegagap gagap macam orang translate tulisan cina di belah kiri. jari follow the words... sambil membaca slank cine



Jangan.............................

Naik................................

Ini..........................

Tangga..........................

woaaaa!!!

---------------- sengal! --- pecah perut aku gelak.

September 16, 2010

titik

Whatever reason........

My heart was trampled

baju raya saya 10

okey. tahun ni baju raya kt kedai semua tak cantik.

dan aku sangat tak berminat beli ready made. sebab tu suka tempah .. boleh pilih favourite color and fashion pandai2 design sendiri.

tahun ni budget nak buat dark brown. tp sebab last minute . jumpe la ala ala brown... tu pon plain... huk.

so dengan semangatnye aku nak tambah manik .. mencorakkan yg kusam.

ni lah hasilnya.

total harga campo manik. murah je compare dengan ready made yg ade manik ^^..

tp tangan musti rajin .. hohoho. sape tengok baju aku ni jangan lak telek jahitan kat manik ni .. mmg macam disaster giler.. hihihi





ISlam



minutes ke 1.30. how he found islam

Abu Bakr @ Rueben.

ya Allah.

ampunilah aku atas segala kesalahan aku menzalimi diri sendiri.

diri ini tidak mampu, sangat tidak mampu.

hanya Engkaulah yg menunjuki jalan yg lurus. ampunilah aku. selemah lemah, sehina hina manusia.

September 15, 2010

Doa orang, aku simpan :)

Salam Ucapan Terima Kasih Buat Yang Saya Kenali Di Atas Rahmat Pertemuan Ini


Terima kasih yang tidak terhingga Mailal, Insya' Allah doa Mailal dimakbulkan dan doa tersebut dikembalikan kepada saya dan Mailal.

Saya yang terlalu kerdil dan lemah serta hina yang fakir di sisi Allah SWT juga mendoakan semoga Mailal senantiasa dipayungi Rahmat Kurniaan Allah SWT Yang Maha Esa yang tidak terhingga dengan Syufaat Habibullah Ya Rasulullah SAW dari ufuk timur ke barat dunia dan seluas lautan samudera serta alam semesta ini.

Dilindungi juga dari segala hasad fitnah dengki Manusia dan Jin serta sifat-sifat Mazmumah. Dipermudahkan jua di dalam setiap urusan Duniawi dan Ukhrawi serta Dilimpah kurniaan ehsannya kesihatan dan rezeki yang tidak terhingga serta sifat-sifat Mahmudah. Begitu juga Baraqah Ya Mu'allimi Ya Maulana YM Tn. Sheikh dan Qaramah Bonda serta Hikmah Ayahanda Dunia dan Akhirat.

Terima kasih sekali lagi. Amin....Ya Rabbul 'Ala Min

September 13, 2010

From Ipoh with Lvoe~

im currently at ipoh. traveled straight from melaka.

i parked at ERL, took a train to KL Sentral, then amek ETS.

ETS

its a new service from KTM. only 2 hours from KL to Ipoh. i traveled alone. ^^... kadang2 travel alone ni seronok. leisure.

will update soon with pictures.

September 12, 2010

Abd Qadir Jailani

allahumma wa anta al a'lim bi sara'irina fa ashlihha, wa anta al alim bi hawa'izina fa iqdaliha,wa anta al alim bi dzunubina faghfirha, wa anta al alim bi 'uyubina fa usturha. la turina haytsu nahaytana.la tufqidna haytsu amartana. la tunsina dizikrak wa la ta'umna makrak.la tuhwijna ila ghayrak.la taj'alna min al ghafilin.




ya allah hanya engkaulah Yang Maha mengetahui rasia rahsia kami, maka perbaikilah. hanya engkaulah yang maha mengetahui kebutuhan kebutuhan kami, maka penuhilah, hanya engkaulah yang maha mengetahui dosa dosa kami, maka ampunilah hanya engkau lah yang maha mengetahui aib aib kami, maka tutupilah. janganlah engkau memperlihatkan sesuatu kepada kami, sekiranya engkau larang kami mengerjakannya. jangan lah engkau menghilangkan sesuatu kepada kami sekiranya engkau perintah kan kami mengerjakannya. jangan lupakan kami dari zikir mengingatkanmu. jangan tujukan kami kepada makarmu. jangan butuhkan kami kepada selain mu. jangan jadikan kami termasuk orang orang yg lalai

September 10, 2010

Raya Mode:SMS

Dengan rasa rendah hati & tulus ikhlas, Saya menyampaikan salam Aidulfitri buat insan yg DIKASIHI. buat penenang jiwa & redup mata yg menenang. Biarlah segunung hawa sekalipun,namun yg tertambat pastinya yang satu.Smuga hubungan ikhlas & kasi sayang ini berkekalan, rindu ini berkekalan,di bawah payung IBU BAPA & GURU yang mulia.Semuga juga hubungan ini slamat & memperoleh zuriat keturunan yg baik,dr keberkatan rezeki yg melimpah ruah dr perbendaharaan nya. Ketahuilah insan ini menyintaimu

Salam kemenangan wasih kasihku

-Faiz Shamsuddin-

TK wahai Mailanku yg dirindui, Salam Aidufitri dr *** ** sekeluarga, Maaf Zahir Batin.

-*** **-

September 9, 2010

The doodle raya



takbir @ mekah. actually dr first puasa aku dah youtube takbir kt mekah. tatau nper. nak sangat dengar.


okeyh . aku sedang bizi di dapur. masak rendang. kerja aku kalau raya memasak. kemas past kt adik . tatau nape hhuhu..

1 bulan puasa dah. demi Allah. aku rasa macam semingu. demi Allah aku tk puas. aku yg byk dosa nih... rasa terlepas satu bulan ni. tp aku bersyukur. satu hari yg sangat indah ade dlm bulan puasa nih. sangat2 syukur pd Mu.

aku but 2 rendang tahun ni. rendang biase n rendang bali. rendang bali ni sebenarnye dlm kate lain rendang kicap. tak ramai tau kot. nanti ade kesempatan aku letak respi. ble wat time aidilfitri ^^

raya tahun ni macam biase. aku rasa terms aidilfiri tu atas nama aku sambut sebagai islam. takde ape menggembirakan.Dah 3-4 tahun aku raya camni..hanya Dia tahu kenapa. tapi Tuhan yakni Allah adalah majikan ku. dan aku hamba, aku kuli,aku sambut apa dia beri. aku terima dan aku belajar utk redha. sebab kata redha aku tak cukup lagi aku rase. tak ckup. semoga Dia beri pertlongan, semua dr dia bukan? die yg memudahkan apa yg mudah. :). semua yg dia beri hanyalah utk yg terbaik. cuma kita tak nampak

faiz.


he is truly my best friend. aku rasa puasa aku jadi lovely sebab ada dia. tiap2 mlm. and the last day before raya, mesti die bawak aku round2 KL. sape je yg sanggup?

terima kasih ya Allah kerana berikan aku Dia yg penyayang, penenang, penyejuk, memahami, mendidik, penyabar... :)

oh belum lg ble kate pakwe. sebab belom kawen. dugaan kami kawen nih amat hebat. semoga jika dia jodohku, ya Allah, mudahkan lah kami, mudahkanlah kami, mudahkanlah kami.

oke nak sambung masak rendang...

September 8, 2010

AYOU ^^ rindu u

Sha, Fieza, Zura, Jannah, Syakiera, Melal, kak Raina, Shamam, kak Mar, Shidi, Fezal.. You're my true friends and I thank God I got the chance to know you guys. Thanks for everything. Salam Aidilfitri..Raya please datang ke rumah. :) Minta maaf banyak-banyak atas salah dan silap. Eventhough I'm far away from you, please let me stay close to your heart, alright? I don't text/contact you that much does not make me forget you guys. Ingat tu ok, Shidi!

nanti kan kami ke ipoh... woooooooooshhh~~~

September 7, 2010

Selasa 07.09.10

last kerja harini.

kerja mmg tak serupa itu kerja. malas yang amat.

kerja aku skang mendesign card raye utk yg mintak tlg design. and kerja mengetag semua.

^^

makaseyhhh...

portfolio kad raye. haahah. tahun ni kurang sket. tahun lepas sampai 11. x ke pening.

oh di kesempatan ini.

SElamat menyambut hari lebaran. minal aizi wal faizi.


semoga disambut dengan kesederhanaan dan ingat Dia yg satu.


semoga Dia meminjamkan secalit kegembiraan


ampun maaf untuk semua. dan aku memaafkan semua salah yang lain kepada ku.




[gallery link="file"]

September 6, 2010

27 Ramadhan 1431H



Hmmmm..

malam ni sangat cantik.

sayup, syahdu. sayu.~
Hadis Riwayat Ibn Hibban daripada Anas bin Malik r.a. telah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: Ya Allah! Tiada kemudahan melainkan apa yang Engkau menjadikannya mudah. Engkau menjadikan suatu kepayahan menjadi mudah apabila Engkau kehendaki ia mudah. - Doa pemudah sesuatu perkara.

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...