November 11, 2010

terkilan. amat

Sudah seminggu nenek di hospital.

one week before, aku ke rumah nenek, ambik baju-baju dia. Dia pon seronok amat lantas suruh aku test 2 helai baju favourite dia and arwah.

aku try merah. dia amat suka. cantik kata dia, cuma kurus sikit. ulang kali dia cakap, suka sangat.

cantik, dah macam jahit untuk dia, boleh buat baju kahwin dah ni.

aku try lagi satu, muat muat jugak. respond yang sama dari nenek. tapi nenek cakap

hak yang merah tadi lagi lawa...

nenek petah. sangat peramah. semua org senang dengan nenek.

seblum balik aku peluk dia kuat-kuat.

me: nek... datang ye khamis ni..
nenek: insya Allah .. doa lah nenek sihat ..

Khamis


aku "dapat" baju 2nd choclate. dapat baju aku jumpa nenek.

nenek: awat tak ambik hak merah. makteh lagi suka hak tu. padan. cantik.
me: takpa lah nek, yng ni pon cantik. arwah pun suka kan?


sampai kan pada abah pun dia ckp suka aku pakai yg merah. untuk menjaga hati, abah pun arrange agar aku dapat yg merah suka sama suka dengan yg choclate. sebab nenek dah sebut2.


borak-borak dengan nenek. urut-urut nenek.

nenek: dah macam mak ngn anak dah ngn hang nih .. "dia tepuk paha aku"
nenek: paksu maksu takdak malam jumaat & malam sabtu. mai la umah teman nenek.
me: boleh nek... nanti sy tanya faiz. nenek nak kami datang hari apa?
nenek: mai haghi sabtu malam la ..

nenek borak sakan malam tu.

malam jumaat- cuti


Faiz telefon nenek. nenek ada kat taman melawati.  seronok berjalan kat sana. semangat. excited.  macam dah tau dia akan sakit.

mula nya kami plan nak p taman melwati, sebabkan keadaan tak mengizinkan kami cancel -

cik saad beriya ajak datang untuk borak.
nenek pon tanya tak mai sana ka malam tu .. faiz jawab .. kami teman nenek tido ye malam esok.

nenek semangat. semua org dia bagitau kami tido sana.

esok nya, jumaat. hajat nak p breakfast and training. tiba tiba dapat call dari ayah angkat ku.

abah: mailal. nenek sakit teruk ni. dah tak kenal orang. kalau boleh mailal datang ye.

*aku sentap* semalam kan dia dok elok borak ramai2.

aku and faiz rushing. sampai umah nenek, tengok nenek dalam bilik.

meruntun hati, beliau yg amat petah bercakap, tiba-tiba tengok terbaring lemah, cakap pun tak berapa clear.

aku urut kepala nenek. kurang 5 minit aku ansur. tak tahan tengok nenek. sedih.

aku jumpa pakcik: nenek berapa kali cakap hang n faiz mai tido umah.
me: alahai. lemah hati...


nenek, betapa kami terkilan, tak dapat teman nenek malam sabtu.
betapa kami terkilan tak datang malam jumaat tu. kalau datang boleh borak puas2 dengan nenek.
sedih. nenek dah ajak sejak puasa tido umah dia.
sedih, time dia sihat, aku tak tido umah dia.

aku benar2 terkilan... terkilan sampai hati aku bergetar bila fikir.
aku dah pack barang hari jumaat nak tido umah nenek...

aku doakan nenek pulih. nenek dapat pandang kami macam selalu. nenek borak macam dulu.

1 comment:

emo said...

sabar la melal. kuat. aku tau ko mesti kuat. pergi la spend time ngan dia.

hmm ...if only we cud turn back time, but we cant.

aku doakan ko n family and nenek tsayang shat2 dan bahagia selalu.

take care my dear friend.

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...