June 29, 2011

Israk Mikraj 2011

Alhamdulillah, sampai aku pada israk mikraj 1432H.

dah 3 tahun ke ceramah israk mikraj.

dari YM Tuan Guru Hj Md Radzi. pengajaran dari peristiwa israk

1. Tingginya maqam nabi muhammad, apabila , 9 tangga yg di naiki baginda bersama jibril, tetapi tangga ke 10 iaitu arasy di mana Rasulullah menghadap Allah swt, malaikat tidak menjejakkan kaki di situ.

2. di mana Allah memperjalan kan hambaNya di malam hari, meletakkan nabi sebagai hamba Allah pada ketika itu.

3. di mana Allah memberikan Solah secara terus kepada Rasulullah

4, di mana maqam anak yg taat sangat tinggi iaitu tangga ke-9

5. di mana Abu Bakr as Siddiq, peranannya sebagai SAHABAT sebenar sahabat, membenarkan nabi muhammad apabila sekeliling mengatakan baginda gila & tidak benar, dapat israk ke baitul maqdis dlm satu malam.

abu bakr , Yang Membenarkan, sahabat paling dikasihi baginda.

semuga israk tahun ini, dapat mempertajamkan, meresap dalam jiwa, dan tidak pudar walau sesaat sebagai pengajaran.

Cintakan kami pada Mu dan pada kekasih Mu. rindukan kami pdMu dan pada Kekasih Mu.

PERISTIWA ISRAK MIKRAJ

http://www.faizalr.com/2005/09/peristiwa-israk-mikraj.html

June 28, 2011

perjalanan

jiwa

kadang-kadang tak terpikul dik bahu

tak terangkat dek semangat

tak terbawak dek jalan

tak terhirup nafas

tak sanggup melangkah

rasa nak lelap je 100 hari, 100 tahun,

cuma satu jangan terlintas dalam hati - bunuh diri...

sebab itu benar2 kau putus asa,

kerana nafas ini DIA yg punya

jalan cerita ini telah tersedia

kerana mendapat REDHA perlu berkorban

walhal REDHA itu malu untuk kau minta sebagai hamba

wahai Mailal, tetapkanlah hatimu, apa saja untuk tuhan Mu

bahkan sayang pd manusia kerana Allah

bahkan berGURU kerana Allah

hatta berserah juga kerana Allah

dan REDHA juga kerana Allah

baru kau FAHAM apa itu IKHLAS yg amat SUSAH untuk di capai.

lihat diri dari atas, melihat diri berjalan dalam dugaan,

kadang2 tergelincir kata hati, lantas iman meyakin kan hati , BUKAN ITU yg sebenarnya

kalau boleh aku jerit pada NAFSU, pd fikiran yg suka membuat keputusan sendiri

Dzikr

- AL-MUBDI’
Barang siapa yang membaca “ Ya-Mubdi’ ” sambil menghembuskan nafas ke arah perempuan mengandung yang takutkan keguguran, insyallah dia akan terhindar daripada bahaya tersebut.
Barang siapa membanyakkan berzikir “ Ya-Mubdi’ ” setiap hari siang dan malam dengan tiada terhitung banyaknya selama sebulan, insyallah hartanya di banyakkan dengan tiada terkira jumlahnya.


- AL-MUHYI
Barang siapa yang menanggung beban yang berat lalu membaca “Ya-Muhyi” 7 kali setiap hari, insyallah bebannya akan di ringankan atau terhapus sama sekali.


Atas nasihat kawan2 yg prihatin. Thanx A LOT frens.

June 27, 2011

minyak

habis setengah botol minyak zaitun safi,

dia guna sikit je untuk sisirkan rambut aku,

dia nak aku guna bbbbbbbbbanyk utk sisir rambut dia.

habis ...

-fav pict mase org kawen.. sayang nye husband sendiri kawen camera man tak amek :(.... nnt aku pi amekkan suh dia pakai baju melayu sesiap.

June 23, 2011

purple for raye-kot



suke kot color ni .. darker.. lebih gelepppppppppp..

kalu la leh pakai cam baju kawen nih. ohohoho..

next week nak pi tempah. tu pon kalu sempat. dah semangat pakat ngn hubby. first time raye sesame.. i want this plain dark purple. abe amek plain ... tak sabarrrr...

kalau tak sempat jawabnye ready made jerh.

dark pink, dark pepel, dark brown

June 21, 2011

off blog

mau button off blog. nak wat privateeeeeee

wordpress blog spot? errgh

beza iblis dengan kita?

rase cam kite ni baik dari iblis kan? sebenarnye kite lagi teruk.

iblis tiap kali nak hasut anak adam, dia akan berdoa, ya Rabbi, dengan KEKUASAANMU izinkan aku menghasut anak-anak adam, melainkan HAMBA - HAMBAMU yg berserah diri kepadaMu...

tiap kali nak menghasut iblis berdoa, dia tau die pon tak berdaye nak buat jahat tanpa izin Allah.

AKU?

selalu je lupe meletakkan pengharapan pada Allah in everything i do.

how-not-to-forget

senangje, doa sebenarnye, tp nak doa tu pon selalu lupe kan?

ingkarnya iblis satu hal - tidak sujud pada anak adam.

ingkarnya kita pada Allah byk - byk, syirik tanpa kite tau kite membuat syirik.

takuttttt.... alhamdulillah aku di kurniakan peringatan dr orang sekeliling.

NIKMAT yg aku tak nampak, tp kdg2 dia beri nampak untuk bersyukur.

alangkah hinanya AKU atas bumi ini.

June 20, 2011

its not easy

1 year, 3 months i ve changed my title.

kadang2 aku rindu diri sendiri yg dlu2. aku rase cam aku tak playful mcm dlu. ceria je manjang... mane gi?

melal melal melal,

u noe what, si mailal ni sedang get ready je... er.. k k back space. cannot tell u here.

semalam abah datang.

dia culik aku dari SRP lepak umah satuan.

macam2 kami boraak.

abah kate..

mase Iblis nak mintak izin sesatkan adam, dia doa,

Ya Rabbi, dengan KEKUASAAN MU, izinkan aku menyesatkan manusia kecuali HAMBA HAMBA padamu yg berserah diri kepada Mu..

Iblis keingkaran dia hanyak tidak sujud pada adam,

keingkaran kita? berapa byk, jd banyak buruk kita dr adam.

Iblis minta izin pd Allah setiap kali nak sesatkan adam. dia sendiri tau dia sendiri tak terdaya sesatkan anak adam tanpa izin Allah. setiap kali nak bisikkan kata jahat pd manusia, dia mintak izin .. kuasa dr allah.

Kita? setiap perilaku langsung sendiri yg punya, baik dan buruk

besar beza kita dengan syaitan.

June 17, 2011

Resting

love u.

Sejak kawen tk penah tidur asing. Sebabkan dlm pantang aku ckp kt suami:

Me: kalau u nk tidur dlm bilik tidur la. I tidur bawah. I tkleh kene aircnd.

Last nite aku terlelap tgk tb. Bangun kol 2 tgk tnggal aku sorng.cube tidur gk sorng2. Sian dia mesti nk aircnd.

Half n hour still tkleh tidur, lari naik atas buat muke masam

Me: smpai hati u tinggalkan sy ( mumbling)
Him: alalalal manja..
Me: smpi hati tinggalkan sy
Him: aaaaa.. Ape dia?
Me: smpi hati tinggalkan sy..
Him: aaaaa
Me: sampai hati tinggalkan sy..
Him: haaa? Makcik tu nk beli paya???
Me....!!!!! Tk jadik merajok

X sabarnye nak puasa sesamaaa

June 15, 2011

Thank you all

s0rry sape yg terbace or membace entry mahupun semua dlm blog aku. actually byk kali da jot down, blog ni bukan tok mengadu nasib or nak simpati... aku lebih selesa tulis ape yg ade dalam hati ni.. bagi lapang sket hati yg da sempit nih.

thanks semua yg call, yg sms , yg datang, yg nak datang spital tapi dah discharged...

tak terlarat nk angkat call, n reply. fening fening..

baru ni kene basuh baik punya ngn abah. sampai dah rase nak putus hubungan sbb aku tak dengar ckp dia, n anggap dia je sayang aku kemain.

haihhhhhhhhhhh.. berdarah paler utakkkk..

pujuk nye pujuk , dia merajok rupenye sbb tak tanye camne nak pantang segala.

haihhhhhhhhhhhh...

2nd of all, guru utama dapat berita je, terus kami kene sound.

aku pon mmg tak reti dok diam, org turun kelas aku nak turun gak. org wat buah aku sibuk nak wat buah, org tengok movie aku pon tgk movie, lepak minom ngn diorang cam tak pregnant.

later on , harap sesapa yg baca sudi doakan aku dapat rezki lain.

tima kasih. getting better. perlu buang kenang2an sebaik mungkin,

sekarang ni tengok baby org hati da meruntun, berat sungguh. sabar je la melal. byk da lalu. takkan ni sket taleh lalu.

dont be weak kate will smith.

korang yg layan aku dua tige hari ni, consult macam2, layan sedih aku .. AKU SAYANGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG korang sangat.h

hugs hugs..

oh pantang 3 minggu je, cik suami kate 3 bulan. aku da down. kot puasa pon nak pantang sedih laaa.. da la aku suke makannnnn.. makan je kebahagiaan aku skang nihhhh...

bob & rina: thanks nak masakkan ikan steam.. eh? :P

mas: thank sayang u byk legakan ati i yg pikir cemacam nih..

joni!! tungguuu regular customer mu ini pulih..

iman.. mommy rindu iman. doakan iman dapat adik yg membantu kebaikan agama ni yeh.

June 13, 2011

iman, apa khabar

Dlm byk2 benda aku lalu, this thing affected me d most, kdg2 aku kuat, kdg2 aku give up dgn hidup.
Kalau teringat rasa muntah, mual, pantang, aku rase sgt dwn. Ape lg kalau expect mommy akan dukung n jage kamu.

Perasan kasih wujud walau blum nmpk kamu. Kasih baru tuhan bg.sbb rasa kamu sangt dekat, dekt dr yg lain. Dr smua org. Tp smua perasaan tu terpakse di anggp bagai angin yg lalu. Supaya mommy tk sakit, supaya niat nk hilang dr dunia ini tk terlintas dlm fikiran. Doakan mommy.

Sangat2 perit. Emosi tk stabil. Aku tkkn tunjuk depan org betapa downnye aku, kecuali depan diri sendiri n suami.

Selak2 quran aku jumpa hadis nabi, kalau makin kuat agama, makin tinggi dugaan, makin nipis agama makin ringan dugaan. Dn akan terus menerus diduga hingga dia berjalan di dunia tanpa satu dosa pun.

Aku tahu agama aku tk cukup kuat. Kalau kuat mesti aku mampu accept dgn baik. Tp aku hamba dan Dia tuanku, selayaknya melakukan apa2 utk kebaikan hmbanya.

Smuga diberi kekuatan dn ketabahan dn dikurniakan rezki yg lebih baik. Iman tunggu adik ye.

Terima kasih sang suami, tlg masak, tuam, siapkan air mandi n bg smgt
Terima kasih mas yg jadi semangat aku masa ni

dan SAHABAT aku yg lain. Trima kasih utk kata2 yg menenangkn.

June 9, 2011

Alhamdu lillah

its already 12 weeks. so i could tell my secret. kepada yg baca please keep it to yourself :).

my closest friends already knew bout a new life in my tummy. ><

ASSALAMUALAIKUM sayang,


week 6- week 12


i knew my period cycle, so boleh agak what happened. using few pregnancy test kit, 2 negative - sebab try masa air kencing tengah cair-sebab tak sesabo nak check..., and last one pagi jumaat - 22nd May... Alhamdulillah, there were 2 bars !! mommy happy.

awalan niat nak rahsia, tapi sebabkan status FB asik citer pasal nak makan je - niat nak post pasal makanan, tapi ramai plak suspect. sometimes i need to keep it as a secret, sbb belum 12 weeks. i just inform yg rapat2 jer..

and ramai godek2 my hp- i forgot to delete pregnancy result, - so kantoi lagi

2 houses , aku buat sound effect ... uweekkk uweeeekkk... jadi ramai yg

"melallll... dah ke ..."

"alhamdulillah anak abah "

"eh dah ade ni"

me like... taktau .. tak cek lagi. angin kot. perot tak sedap.

The Feeling


i really felt something different. badan rasa lemah, nak bangun pon mabuk, nak makan takde selera, tapi kalau tengok gambar makanan cam teringin nak makan. memang rasa badan beza, sebab nak adjust dengan new fetus, badan banyk keluar hormon.

oh.. muke naik jerawat :(

all my favourite food became food yg ai dont even want to touch @ taste.

sambal tumis favourite ku, kalau telah terus muntah..

and all my husband fav food je yg leh aku makan... tukar sudah!

dizziness? - alhamdulillah takde sangat.

muntah? - oh mmg ade. especially time makan benda berminyak. loya terus, tapi tak teruk sangat. kalau dulu aku galak 24 jam keluar tanpa complaint, skang keluar pon kene ade asam di dalam handbag, air - air masam, untuk ilang kan mual.

letih? - yeap, sebaik husband selalu tlg urut ilangkan sakit2 badan, se awal 7 weeks aku dah mula sakit belakang.

terfikir aku, patut la syurga di bawah tapak kaki ibu, kalau org biasa demam tu sekali sekala je, muntah 6 bulan sekali , tapi kalau pregnant, ari ari muntah.. letih wooo. now its already 12 weeks. alhamdu lillah kekurangan.

terfikir aku, kebesaran tuhan. menjadikan makhluk sekecil ini bergerak macm baby yg dah lahir. miracle kan. Subhanallah. terima kasih tuhan atas pinjaman ini.

RESPOND?


sekarang ramai jumpe terus pegang perut, baby sangat dimanjakan especially dengan atuk angkat , nenek angkat dah siap2 beli things for baby se awal sehari lepas aku nikah.

untie untie semua happy when they hear bout you.

ramai nak jadi untie angkat kakak angkat cucu angkat

happy to be a pregnant mommy, sebab macam magnet smua org suke usik perut :P

it was GREAT.


feeling ada something dalam perut, something ada nadi ada jantung. dan MAHA KUASA tuhan, aku rasa RAHIMnya,

aku rasa kasih pada nyawa baru walau pun belum berjumpa. walau pun tak nampak. THANK YOU ALLAH.

mommy harap , mommy doa agar kamu di beri kefahaman mengasihi Allah dan rasul Nya, dan Kitab nya. kerana insya Allah jika ikut jalan ini, kamu selamat, di payungi RAHMAT Allah, SYAFAAT Nabi.

Cintai lah nabi Muhammad kerana kebesaran pengorbanan baginda, yang tidak terbalas oleh kita sebagai umatNya. kesusahan baginda hanya untuk kesenangan umatNya

dan Tuhan mu yang satu, yang Maha Pengampun atas segala byk dosa hambaNya, yang maha Pemurah, Maha Lembut, Maha Bijaksana.

Mencintai mereka yang mencintai Allah dan Rasul

Semuga kamu membawa kebaikan pada agama ini.

Semuga wajah kamu disenangi ramai, sejuk mata memandang, menjadi ketenangan kepada sesiapa yg berada di sisimu.

June 3, 2011

rahmat-Nya

sayang,

u will surely be pampered later.

kerana saat ini, ramai yang mengambil kisah kejadian mu...

alhamdu lillah... :)

June 2, 2011

Idaman

me: b, sy teringin nak makan pow yg dalam kungfu panda tu.

him: ahahahahahahaahahahahahahaahahahahahahah.... mati sy nak carikkkkkk BBBBBBBBBBBBB....

me: sy nak. yg 3D macam tu... kenyal, gebu..... nak cemtu..

him: -gelak tak berkesudahan-

silap ke aku nak? salah keeeee??????? ... nak :(

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...