December 31, 2012

pantang larang vitamin shaklee


Bilakah waktu pengambilan vitamin yang sesuai?
Bagi setiap pelanggan mychibibox, saya akan sediakan jadual pengambilan vitamin bersesuaian dengan jenis-jenis vitamin yang diambil. Oleh itu, jadual bagi setiap pelanggan mungkin berbeza tetapi asasnya tetap sama.
Terdapat rule of thumb yang boleh dijadikan panduan:
 
Vitamin larut air ( B-complex dan Vitamin C) :
Seelok-eloknya diambil dengan segelas air untuk penyerapan yang efektif dan elakkan diambil bersama-sama makanan berlemak/berminyak.
 
Vitamin Larut Lemak ( A, D,E K) :
Diambil selepas mengambil makanan berlemak / berminyak kerana vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan.
 
OsteMatrix@Calcium :
Diambil bersama produk tenusu seperti susu. Selain itu, pastikan calcium anda mempunyai magnesium kerana magnesium membantu calcium lebih mudah diserap.
 
Iron:
Diambil bersama dengan vitamin C kerana iron memerlukan vitamin C untuk lebih mudah diserap
Bagi mereka yang baru mengambil supplement, anda boleh gunakan jadual di bawah sebagai panduan. Ini secara umum yea.
 
Selepas sarapan : 1x Vitalea, 1x B-complex
Antara sarapan dan makan tengahari : secawan ESP
Selepas makan tengahari : 1x Vitamin C, 2x Alfalfa
Antara makan tengahari dan makan malam : Secawan ESP
Selepas makan malam : 1x Omega, 1x Vitamin E
Sebelum tidur : 2@4x OsteMatrix
Bagi anda yang mengamalkan lecithin untuk berdiet atau merendahkan kolestrol, ambil 2 caps selepas sarapan, makan tengahari dan makan malam berserta dengan 2 biji alfalfa.
 
Pantang Larang pengambilan vitamin yang perlu dipatuhi
  1. Alfalfa bersama Vitamin E -  Vitamin E akan menghalang penyerapan Alfalfa
  2. OsteMatrix bersama Iron  - Kalsium akan menghalang penyerapan iron. Vitalea mempunyai Iron jadi elakkan pengambilan bersama ostematrix atau produk tenusu. Produk tenusu=kalsium kan?
  3. Alfalfa bersama GLA complex – GLA complex mempunyai vitamin E jadi berbalik kepada pantang no. 1
  4. Pengambilan vitamin bersama kafein seperti kopi dan teh kerana kedua-dua minuman ini mengurangkan keberkesanan penyerapan vitamin.
  5. Pesakit thalasemia tidak boleh mengambil vitalea kerana vitalea mengandungi iron.
credit to: http://ekinata.blogspot.com

December 27, 2012

5 and half mth

Dh pandai mengengsot! Tahniah ank mommy. Meniarap at 4 mth ;)

Klu dulu nk mmy dia mesti merengek sampi kna angkt, skng nk mmy dia laju je ngesot crk mmy dia. Comel!

menangis

being-a-mom

sebenarnya, bila dah jadi mak ni, pandang keliling, mmy rasa betapa kurangnya mmy bersyukur.
dengan apa Allah bagi. Dengan "kekemasan" aturan Dia.
dengan hikmah Dia beri
dengan kesempurnaan pada kehidupan ini.

sedikit,
amat sedikit mommy bersyukur
kadang-kadang balik kerja- "dah seminggu ni aku ulang benda sama, mana nya masa untuk Dia?"

bila tengok apa yg special mom dapat. alahai. ya Allah . menangis hati ini.
BESAR.. BESAR... BESAR apa Kau beri.

tetapkanlah aku pada jalan syukur
begitu juga pada zuriat keturunanku.

terima kasih Tuan ku atas nikmat Mu...

Breastfeeding

Another 2 weeks for me-diploma in Bf . Alhamdulillah. Terima kasih tuhanku, tuanku. Besar rahmat Mu tidk terukir dik kata kami yg hina ini

December 24, 2012

mommy urat putus

itu hari lupa bawak storage bag ke office.
sebaik ade officemate.

harini lupe bawak soft fit.
apsal leleh sgt mommy?


sebaik tau marmet. alahaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

December 20, 2012

harum



hari tu ke masjid

nak ke tempat wudhu, bau ayah lalu.

"mungkin bau makmum"

aku bau sepuasnya sebab rindu.

keluar dr tempat wudhu bau takde dh.

mungkin kebetulan, mungkin org di situ pakai minyk wangi sama.

tp bau sama, lembutnya, harumnya, kasih sayangnya..

ya Allah tetapkanlah aku menjadi anaknya, dan tetapkanlah aku membawa kebaikan padanya walau pun dia telah tiada.

December 19, 2012

Nursing Poncho


masa ke PD tertinggal nursing poncho.
ni nak carik balik sebab nak travel jauh.

kene carik yg lebar n kalau boleh ikat belakang.
sebab awak suke nenen sambil selak semua benda yg ade kat keliling awak.
hiu hiu~~

December 17, 2012

BIG DAY preparation

Check list

1. Passport - papa,mommy, aeyyman - done
2. Surat Nikah - done
3. Surat beranak Aeyyman - done
4. gambar Visa - 3 of us done
5. Suntikan maningitis ibu&abi (RM95 seorng) - not yet
6. Suntikan pneomococal (RM280) and Flu (RM105) – not yet
7. Payment Visa, Passport, Tambang, Hotel - Done

Checklist Baju






December 14, 2012

SET BREASTFEED SHAKLEE MURAH


sms only Mai | 012 698 2177

ALLAHUAKBAR!

cantik, indah cara Dia

tgk2 entry lama.
terjumpa entry ni

entry lama

Semuga dimurahkan rezki, dimudahkan urusan

Shaklee Murah

Shaklee memang dah terkenal kebaikkannya khususnya untuk kulit cantik, tambah susu dan set kesuburan.

sesiapa yg nak beli dengan harga murah boleh PM sy/ nk tau details pasal product

MAI 012 698 2177

Vitamin penting untuk ibu menyusu

kenapa vitamin C penting untuk ibu menyusu?

sy pengambil shaklee set ibu menyusu.
last week sy skip makan vit C - sbb byk emergency case, vitamin kat office. so bile cuti mmg ponteng makan.

5 hari mmy tak makan. dan hari ni hari ke - 6
aeyyman mula dapat flu
mommy mula nak batuk2.

jadi ibu ibu digalakkan ambil vitamin C shaklee - tahan 2 bulan untuk build antibodi yg baik bagi baby. :).


kenapa Ostematrik penting untuk ibu menyusu?

sy juga banyak skip makan ni . sebab makan 4 butir sekali haduh -- jadinya bila sy makan benda manis gigi ngilu.

tp bile sy start ambik balik, kurang skit rasa ngilu. :)

untuk supply susu yg terbaik, insya Allah , digalakkan ambik set Ibu menyusu.

harga shaklee murah?

PM sy Mai 012 698 2177

cara menyimpan untuk anak

nak tau cara menabung?

berbanding cash, anda boleh simpan SILVER (lebih menguntungkan berbanding cash dalam tempoh minimum 3 tahun)

so sy, buat macam ni for my first baby.
bulan bulan sy akan peruntukkan RM150 (compare simpan dalam ASB) untuk beli silver.

silver anda boleh beli macam macam jenis, macam macam nilai serendah RM60.
dalam masa 5 tahun anda akan dapat untung dalam 85% (kiraan 85% kenaikan dari tahun 2011-2012. tp akan ada masa harga silver jatuh!)

cuba baca ni for your research

http://rahsiagold.com/blog/potensi-pelaburan-silver/

. so by the time aeyyman going to school, sy dh boleh gadai silver turn to cash :).

nak dapatkan silver , emas murah?
SMS me 012 698 2177





ni contoh silver yg boleh dibeli.

December 7, 2012

rindu

rindu insan yang baik hati itu
rindu insan yang lemah lembut itu
rindu insan yang penyayang itu
rindu insan itu
rindu sangat

malam tadi dalam solat, mommy rindu sangat kat atok
kalau la atuk ade sure dah call or sms tanya kabar.

malam tadi terus mimpi
jumpa atuk
atuk cengkung kurus macam before meninggal
sempat la mommy kucup pipi, dahi puas-puas

mommy: yah kak rindu sangat kat ayah....
ayah angguk
mommy: ayah tak rindu kak?
ayah: rinduu.... 

terbayang lg wajah sakit dia... redup, tenang

Allahurabbi.

smoga terpalit sedikit sifatmu pd anakku.

Aeyyman 7.12.12


dah 5 bulan dah aeyyman kat "luar"
Alhamdulillah syukur atas anugerah
smuga dipelihara oleh Allah wahai anakku.

semoga mewarisi sifat abu bakr. yg cantik imannya. yg tinggi ikhlasnya.
walau ikhlas itu sendiri rahsia.
smoga di per elokkan akhlakmu.
di pelihara imanmu
dipelihara dari maksiat dan zina

mommy ini byk kurangnya.
rasa taktau camne nak didik.
tp tu semua datang dengan kehendak Allah
berbalik pada Lahawlawala quwwataillah billah

Aeyyman dah mula tunjukkkan sifat2 nya.
Tokba cakap

orang lahir byk no 7 ni panas. cengil. uhhhuu. nampak dah. harap mmy dapat bentuk
tok ba kate awak ni kalau nak tu nak la .. taknak tu taknak la.. uhuuu smoga diberi kesabaran mommy membentuk.

semoga cantik perjalanan mu anak.
jangan lah diletakkan kesalahan mommy pada mu.

Amin.

Ya Allah

Didiklah dia
berilah petunjuk dalam hati ku sebagai ibu, dan dalam hatinya sebagai anak.

Aku lupa, aku jahil, aku bodoh, aku miskin...



December 6, 2012

nine reasons not to carry your baby facing out


Recently Catherine Fowler of Australia made a comment that parents who face their babies out are “cruel and selfish “.  Actually for the record she said they were “inadvertently cruel”.  I am not here to judge you ladies and gentleman; a walk around the block with your baby in the forward facing position will probably not wreak havoc on your child’s development or health.  I don’t think any parent holding their little ones are cruel.  But when you start to weigh in on whether your baby should maybe change perspectives and face the world head on or not, here are some reasons not to let your baby face out, for your consideration- of course.
Carrying your baby facing out…
1.  Does not support your baby’s legs-
Your baby’s legs should be pulled up to at least hip level  if not higher. This is possible only if the fabric in a baby carrier covers the whole back of the thigh, to the backside of the knee, or if the carrier hasfootstraps.  When your baby is facing forwards with legs unsupported, it isn’t that his legs are simply dangling,  his spine and hips are unsupported to and there is simply nowhere for baby to sit.
Check out this medical research by the International Hip Dysplasia Institute and the infant biomechanics in different types of baby carriers .  A baby carrier that supports the legs encourages proper hip development.  Front facing carriers do not support little hips.  Those babies already diagnosed with DDH should steer clear of front facing carriers.
2.  Makes it tough for the wearer to carry the baby-
It’s much harder to carry something that curves away from your body than something that embraces your body. The wearer has an awkward load and often ends up arching her back to compensate.  Babies bodies arenaturally adapted to being carried facing you.
3. Places your baby in an arched or hollow back position which places pressure on the spine-
unstable baby
With no leg support and facing out this baby is unstable, forcing him to assume a hollow back position (as shown with red line) to compensate.
Extending the back (like arching after waking from a nap), is not injurious or “bad” in and of itself.  The problem arises when you compress a “hollow back” under a load.  Placing an infant in a front facing carrier stretches the naturally convex rounded curve (see infant spinal development in upright transport paper) of his spine into a hollow back position.   With nothing to cling to, weak abdominal muscles, and retracted shoulders, the infant’s pelvis tilts backwards and is forced to not only carry weight of his own body but also to absorb the force of every step that the carrying individual takes- all on his little compromised spine.
3.  Places undue pressure on groin and may chaff the inner thighs of your baby-
pressure on infant pelvis
This baby is leaning on his dad for some extra support. Although it stabilizes him, it is less than ideal to spend the day transported in this position.
Chaffing is no fun.  Being suspended by your baby’s most sensitive parts is not ideal, especially for little boys.
4. May overstimulate your baby-
Babies can face their parents and still experience the world around them and take it in at their own pace.  It is very easy for a small infant to become overwhelmed.
5.  Doesn’t support the head or the neck-
Positional asphyxia is possible when babies have no neck control and their chin falls toward their chests.  Little babies should never be placed in a position that can compromise their airways.  The US Consumer Products Safety Commission recently passed a law that the warning labels of forward facing carriers must state that babies should not face out until adequate head/neck control is achieved. The law does not extend to sleeping infants even though they don’t have control of their necks or heads while snoozing.
6.  Makes thermoregulation more difficult-
The flexed position a baby assumes on his mother’s chest is more efficient at conserving heat than chest exposed. Check out kangaroo care and thermoregulation benefits.  The baby also has more fat cells (insulation) on its back side than front.
7. Makes it harder to respond to baby’s cues-
With no eye contact it is harder to communicate with your baby, check their airways, see their spit up, see them rooting, practice EC, and know their needs.  There’s a neat study  that shows that even front facing strollers interfere with your ability to interact with and respond to your baby.
Forward facing not a great option
The mom is holding her son's legs trying to support them for lack of a seat. He is supported by two pieces of fabric over his groin. If it weren't for the fabric in front of his shoulders, he would fall forward. Not very supportive.
8.  Throws off the baby’s center of gravity-  Most often the wearer will intuitively stick out her pointer fingers for the baby to grab on to and stabilize himself or the wearer will try to support the baby’s legs by lifting them up in the front. With no seat and nothing to grab on to in front of him it is tough for baby not to arch his back under the weight of his own body.
9.  May not be so wonderful on your back either-
Carrying a load with an arched spine will give you an aching lower back.
Carrying your baby facing forward is not the best option.  It’s not “cruel”, but it’s not ideal either.  Embracing your baby, or having them embrace you (like when you’re backin’ the baby) is what your baby is adapted to do and quite naturally the way to go.

JOM PELAJARI DAN FAHAMI TEKNIK BERNAFAS KETIKA SAKIT MELAHIRKAN .

JOM PELAJARI DAN FAHAMI TEKNIK BERNAFAS KETIKA SAKIT MELAHIRKAN .

Teknik Pernafasan Peringkat Pertama

Teknik Pernafasan Peringkat Pertama semasa permulaan dan
 penghujung suatu kontraksi, anda dikehendaki bernafas secara dalam dan tetap. Masuk melalui hidung dan keluar melalui mulut. Ketika kontraksi berada dikemuncak, cuba pernafasan yang lebih ringan dan cetek. Kedua-dua pernafasan sepatutnya melalui mulut. Jangan lakukan terlalu lama bagi mengelakkan anda berasa pening (hyperventilation).


Teknik pernafasan peringkat Transisi

Sekiranya anda berasa hendak meneran terlalu awal, sebutlah “huf, huf, tuip” kepada diri anda sendiri sambil mengambil dua pernafasan masuk dan keluar yang pendek, diikuti satu hembusan yang panjang. Apabila desakan untuk meneran hilang, hembuskan keluar nafas yang lembut dan tetap.

Teknik pernafasan peringkat kedua

Ketika hendak meneran (ia mungkin berlaku beberapa kali setiap satu kontraksi), tarik nafas yang dalam dan bertahan untuk satu masa yang singkat ketika anda menekan ke bawah. Adalah penting untuk melakukan gerakan dan pernafasan mengikut kehendak badan anda. Ketika meneran, ambil beberapa nafas tenang yang dalam. Apabila kontraksi reda, rehatkan diri perlahan-lahan.

Teknik Meneran

Sebelum ini, mungkin kita menjangkakan hanya ibu yang terpaksa bekerja keras mengerah sepenuh tenaga untuk memastikan bayinya selamat dilahirkan. Sebenarnya tanggapan ini adalah salah sama sekali. Semasa peringkat pertama kelahiran, bayi dalam kandungan akan berputar untuk mencari jalan kelahiran. Manakala peringkat kedua kelahiran pula uterus akan mula menolak bayi keluar begitu juga si ibu. Dalam pada itu, bayi juga menolak dirinya keluar dari jalan kelahiran. Oleh itu memilih kaedah meneran yangs esuai dapat membantu melancarkan proses kelahiran. Ikuti beberapa teknik meneran yang lazim digunakan dalam bilik bersalin.

“Overwhelming Urge“

Teknik meneran ini merupakan teknik yang tidak terkawal. Ada kalanya anda tidak perlu meneran apabila berlakunya kontraksi kerana pembukaan rahim masih belum terbuka dengan sempurna (10cm). Namun, setiap kali berlakunya kontraksi anda mungkin tidak mampu mengawal keinginan untuk terus meneran. Sekiranya tidak mahu berlaku sebarang koyakan, meneranlah sekuat hati setelah mendapat keizinan dari doktor. Tarikan graviti pada posisi semula jadi mungkin akan membantu ibu melahirkan bayi. Namun ada juga kemungkinan graviti tidak mampu meningkatkan tekanan atau desakan sekiranya kelahiran berlaku terlalu cepat.

“so-so urge“

Si ibu mungkin mempunyai keinginan untuk meneran setiap kali datangnya kontraksi atau ketika kontraksi berada di kemuncak. Bagaimanapun desakan ini mungkin juga berlaku pada peringkat awal fasa kedua yang mana bayi masih belum mencecah saraf-saraf yang menghantar isyarat agar si ibu mula meneran dengan kuat (overwhelming urge).

“No Urge“

Hampir sama seperti so-so urge, kali ini ibu tidak mengalami desakan, oleh itu posisi yang tepat semasa bersalin dan masa adalah jalan terbaik untuk membantu ibu-ibu yang menghadapi masalah meneran semasa proses kelahiran.

Teknik spontan
Kaedahnya amat mudah, si ibu hanya mengikut gerak bahasa tubuhnya dan akan meneran jika dia merasakan dia perlu untuk berbuat demikian. Ibu-ibu yang mempraktikan kedah ini biasanya tidak akan menahan nafas lebih dari 6 saat yang sekali gus menyalurkan lebih banyak oksigen kepada bayinya. Istimewanya kaedah ini banyak membantu mengurangkan tekanan pada ibu dan bayi, malah ia membantu menyingkatkan proses kelahiran. Secara umumnya, ibu yang mengikut naluri sebelum meneran harus menahan nafas untuk satu tempoh masa yang singkat dan merehatkan tubuh badan. Ingat, bahagian uterus akan membantu anda meneran walaupun anda tidak berbuat apa-apa.


Teknik Purple Pushing
Mengapa ia dipanggil Purple Pushing, ia kerana wajah ibu digambarkan seolah hampir kebiruan dengan mata yang besar cuba untuk menahan nafas sambil meneran hingga kiraan 10 berakhir. Teknik ini semakin popular, ia banyak membantu para ibu yang tidak mampu ‘mentafsir’ bahasa tubuh agar meneran dengan efektif. Teknik ini bermula dengan menarik nafas dalam-dalam, melepaskannya, menarik nafas semula dan tahan nafas tersebut, bongkokkan sedikit badan dan meneran seiring dengan kontraksi. Sementara itu, suami atau jururawat akan menjarit “PUSH!” dan mengira hingga angka 10 sebelum anda melepaskan semula nafas. Ulang teknik yang sama sehingga bayi selamat dilahirkan.

Teknik Laboring Down
Kaedah ini pula popular digunakan oleh doktor dan jururawat terhadap ibu-ibu yang disuntik epidural. Caranya mudah sahaja, biarkan tubuh meneran secara semulajadi tanpa perlu tolakan yang aktif dari anda. Biarkan sehingga kepala bayi mula kelihatan. Cara ini adalah lebih baik dan kurang meletihkan, malah sesuai dipraktikan oleh si ibu yang tidak mampu meneran.

December 5, 2012

Aeyyman turn to 5 months

your first word

IIIIIII...BUUUUUU :)

babababba
papapapaa
mamamama

tu la sape suh panggil mommy. bila aeyyman nk blaja cakap mommy?

sudah pandai gelak kekek-kekek..

makin ada akal. makin bijak. makin naughty.

 love u muah.

Alhamdulillah. Dpt bawak aeyyman outstation next year...;)... Good boy pandai tgk camera kan..








Benefits of Babywearing vs. Carseat carrying



Benefits of Babywearing vs. Carseat carrying

Benefits of Baby-Wearing vs. Car Seat Carrying
By Dr. Andrew Dodge, DC
As a chiropractor that treats mostly expectant mothers and children, I see both baby-wearing and car seat carrying parents on a daily basis. I work with several other doctors in a clinic outside of Forth Worth, Texas, and collectively, we see much more car seat carrying than baby-wearing, and we try to discourage our patients from using their car seats outside of the car. Baby seat companies have made it incredibly easy for parents to transport their child in a car seat from house to car to final destination without ever having to move baby.  It is such an easy thing to do, and with many families with multiple kids and crazy schedules rushing from here to there, I completely understand and sympathize with parents that choose to carry their kids this way.  There are, however, many reasons why both my wife and I, as parents, and my colleagues and I, as doctors, do not recommend this type of baby carrying.  We will take a look at why baby wearing is one of the best things you can do for optimal structural, neurological, physiological, and emotional development for baby.
benefits of babywearing your newborn provides proper spinal positioning
A newborn's spine in proper c-shaped alignment
Structurally, your newborn baby’s spine is a big c-shape.  Their posture is completely flexed, just like they were inside the womb. As their postural muscles get stronger, they are able to hold their head up and your baby develops the proper curve in their neck. Likewise, as baby begins to move around and crawl, they develop the proper curve in their low back.  These curves develop over the first year of the baby’s life and are important for your baby’s developing spinal cord and nervous system, as well as their spinal joints and hip joints.  When babies are worn properly by their parents and/or other caregivers, they are in a better biomechanical position for spinal and muscular development. In the properly worn position, gravity will aid in the development of postural muscle tone.
In contrast, when baby is laying flat on their back in a car seat for a prolonged amount of time, the gravitational effects on the spine begin to straighten the developing curves.  With prolonged time on their backs, babies can also begin to develop plagiocephaly (or flattening of the bones of the skull) causing deformation.[i]  Both of these changes can affect proper spinal joint alignment and weight-bearing biomechanics, ligament development and strength around the spine and hip joints, muscle tone and biomechanical development, and neurological development of the child.[ii]  Shorter amounts of time will not ultimately lead to drastic changes, but limiting the time your baby is in the car seat is structurally what is best for your baby.  So put them in the car seat when they are in the car, but when you get to where you are going have a wrap, sling, or soft structured carrier ready to go! This way you can keep hands free and give awesome support to your little one’s developing body.
Neurologically, there has been shown to be accelerated brain maturation when infants are worn.[iii][iv][v] When your baby is being worn there is constant movement in all directions. Baby-wearing gives a huge amount of input into the baby’s vestibular system (the balance centers in the brain).  This movement not only helps to build those neurological pathways, but it also helps to build the part of the brain that gives tone to the core musculature and intrinsic spinal muscles that give the body the ability to balance, coordinate, and stabilize itself with simple or complex movements.[vi]  These are the first centers in the brain to develop and grow, laying down the foundation for the rest of brain and body development.  If this foundation is not strong, other parts that are built on top may not be as strong or developed as they could have been. Furthermore, wearing your baby gives them the best way to see, hear, and interact with the world around them.  Baby can look at all of the colors and movements, watch social interactions between their parents and others, and see facial expressions during conversation while feeling safe and secure close to mom or dad.  All of those things that seem so insignificant can have a huge effect on your baby’s developing brain.  Plain and simple: the more they experience, the more their brain develops.
benefits of babywearing the best baby carrier gives your baby a view that's good for their development
The more your baby experiences, the more your baby's brain develops
On the contrary, when baby is spending prolonged amounts of time in the car seat (even with the ability to hold their head up), it is very difficult for baby to see much of the world around them.  They see only what they are set in front of.  The only movement that baby gets is when the car seat is picked up and moved from one spot to the next.  Baby does not experience constant variable motion like when baby is being worn.  From the standpoint of brain development, babywearing is definitely the better option. Physiologically and emotionally, babies, especially newborns, can rely on their parents’ physiology and emotions to help regulate their own.  When baby is worn with consistency, parents can more easily pick up on little cues that their child has (i.e hungry, tired, over-stimulated, too hot, too cold, etc).  When changes in physiology happen in baby, they in turn cause physiological changes in mom or dad to help regulate themselves.  When your baby is close to you they can regulate their breathing rate, heart rate, body temperature, emotions, stress levels, and immunity levels.[vii]  This is one reason why kids become “clingy” when they get sick.  While being close to you, your child can increase antibody production and increase their body temperature to fight off illnesses. In a chapter she wrote in theBehavioral Management of Health from Preconception to Adolescence, Dr. Maria Blois, MD examined the research relating to physiological changes that occurred when babies were worn and concluded, with citation of fourteen separate studies, that:
There is strong evidence to support the use of kangaroo care [baby wearing with skin-to-skin contact] for preterm babies with benefits that include shortened hospital stay, decreased morbidity, higher exclusive breastfeeding duration, increased weight gain, improved state regulation, and improved maternal sense of competence. Evidence-based benefits of KC for term babies included improved state organization and motor system modulation; improved extrauterine temperature adaptation; and an analgesic effect… Simple holding, without the skin-to-skin contact, was found to reduce crying, and the provisions of soft carriers led to mothers who were more responsive to their babies and to babies who were more securely attached. [viii]
benefits of babywearing provides proper postioning for baby's developmentBeing able to connect on such an intimate physiological and emotional level allows moms and dads both to nurture a deep and lasting bond with their children.[ix]  Without holding your babies close and wearing your children these physiological and emotional connections do not take place.  Car seats cannot help regulate your child’s temperature, improve their immune function, help them to gain weight, calm them and reduce stress levels.[x]
When it comes to baby-wearing and car seat carrying there is really no comparison.  Baby wearing from every developmental aspect is far superior. For short term uses the car seat is not going to be terribly detrimental to baby’s development, but given the option, when the car stops, the car seat stays in the car and I am putting a carrier on and wearing my child.

WHY BABYWEAR?




43 Reasons To Wear Your Baby On Your Body


from the work of Ashley Montagu Ph.D, Jean Liedloff, and various child development researchers

Babywearing recreates the oneness of the baby and mother that existed in the womb which is absolutely necessary for proper development of the infant and the mother's levels of mothering hormone, prolactin.

Babywearing provides fathers a way to share the nurturing as well as enhances bonding in the family.

Baby-carrying helps the baby maintain equilibrium and provides movement to the baby in all three directions, essential to proprioception (body awareness).

Baby-carrying provides the natural rhythm of movement and tactile stimulation that small babies need for proper neurological development.

 Constantly carried babies fall asleep quickly in the comfort of their sling - some babies may always fall asleep while carried.

Baby-carrying stimulates optimal development of the cerebellum of the brain, the only part of the brain that continually increases in cells as the baby gets older.

Baby-carrying enables the mother to be acutely responsive and aware of her baby's cues and signals. Baby-carrying increases maternal sensitivity and heightens parent's perceptions of their children's needs. Mothers become so sensitive to their baby that they can anticipate hunger needs, waking, and the need for a clean diaper (my note: or the need to potty!).

Baby-carrying holds baby securely leaving the parent's hands free for working at a desk, in the kitchen or garden, or shopping at the market.

Baby-carrying allows the baby to be an active participant in the walking, talking, laughing, movement, and working of the parent.

Babywearing in a sling or backpack is the most comfortable and easy way to hold baby on the parent's shoulders, backs and hips. Babywearing distributes weight evenly from parent's shoulders to hips and aligns baby's center of gravity as close to parent's body as possible. Plastic carseat carriers create severe torsion and strain in the caregiver's back and arms, and an unnatural gait.

Baby-carrying develops the back muscles necessary to carry the baby and corrects posture in the caregiver.

Babies are easy to wear and parents learn to relax and touch, even if they were not touched often as children or are awkward with physical intimacy and closeness.

Carrying infants lowers the level of stress hormones and adrenalin circulating in the blood stream of the infant, as well as the parent/caregiver.

Infants who are not carried can be at risk for the brain pathways that modulate pleasure being improperly or incompletely developed, and thus prone towards addiction later in life.

Babies that are carried develop a strong bond with their mothers and a solid emotional security pattern in the foundations of their psyche.

Baby-carrying greatly reduces crying and fussiness (one study reported in the 1986 Paediatrics Medical Journal found 43% less crying during the day and 51% less at night), mothers feel more competent and nurturing toward their infant and are less likely to act in abusive ways towards their children.

Continuously carried infants actually initiate separation faster and become more emotionally self-reliant.

Baby-carrying creates autonomy as well as a healthy development of physical intimacy and touching between parents and children. Baby-carrying gives healthy messages of touching to children and they learn to give and receive affection and touching in healthy ways. Carried infants are less likely to have sexual problems later in life.

Babies who are touched and carried continuously develop larger brains than infants who are denied this stimulation.
Babies who are carried have a lower mortality rate than infants who are denied this constant contact.

Baby-carrying greatly benefits premature infants and lowers their mortality rate (called Kangaroo care in Neonatal nursing).

Babies who are carried cry less, smile more, are less prone to vomiting and spitting up.

Infants who are carried experience reduced or little incidence of colic.
Carried babies experience an enhanced degree of bonding with their caregiver.

Baby-carrying allows parents to accomplish their day-to-day activities and still be in close physical contact with their babies.

Baby-carrying develops bonding and attachment between parent and child, shows love and affection, and parental-child love is expressed and actively demonstrated on a constant basis.

Baby-carrying tells children they are loved, safe, secured and cared for.
Baby-carrying creates children that are more involved in their parent's life and more likely to be involved in their own lives and less isolated as adults.

Baby-carrying allows children to be AT the center of activity rather than being the center of attention, which is a healthy atmosphere for development of empathy, affection and a healthy sense of self.

Baby-carrying offers constant and easy access to the infant's food source, mother's breastmilk.

Babies sleep comfortably and for longer periods of time while carried.
Babies who are carried have a solid sense of self-esteem and independence.

Carrying of the infant is the most important factor responsible for the infant's normal and social development.

Baby-carrying is a natural soothing baby tranquilizer which helps fussy or tired infants fall asleep.

Baby-carrying stimulates the tactile receptors in the skin, developing muscle tone, increases cardiac output which increases circulation, promotes respiration and aids in digestion.

Baby-carrying on the body provides the elements of pressure, motion, pleasure, warmth, security, sound that is essential to the development of the vestibular nervous system during infant development.

Baby-carrying provides the exact level and kind of stimulation an infant requires, energizing their nervous system and providing quiet and calm alertness in the infant.

Older infants learn more as they are in a vertical position or semi-vertical position which encourages an alert state of arousal. Baby-carrying develops the muscles needed for the infant to sit, stand and walk. The baby must use his muscles to fight gravity and hold his head up, building necessary muscle strength, control, and coordination.

Infants who are carried have less head lag, stronger neck and shoulder muscles, and walk on their own by ten months old versus the average North American walking age of eleven and a half (or more) months. Baby-carrying allows infants to retain the standing/stepping reflex present from birth which they use to push themselves up and grab onto mother.

Carried infants experience less vertigo and increased physical agility in adulthood, a superior sense of balance, precision of movement, and an awareness of their position in the space around them.

Baby carrying shortens the period that an infant is dependent on his caregiver, and carried infants initiate separation sooner and for longer periods due to their more secure attachment to the parent.

Baby carrying constantly allows the baby to complete its extra-uterine gestation period which is needed for the proper development and health of the infant.

Baby-carrying creates an intuitive sensitivity that allows mother to anticipate her baby's every mood and need and fully experience the joy of mothering.
a
Babywearing can help reduce the severity of postpartum depression in mothers who have had negative or endocrine-disrupting (epidurals and/or IV pitocin) birth/delivery experiences, and can help stabilize new mother emotions.

November 22, 2012

Aeyyman 4mnths

Alhamdulillah

mommy risau aeyyman takmo tiarap. sebab lambat blajar. sebab tak suke letak kene dukung je.
hari tu time mommy siap2 pi keja... tengok2 dah meniarap.
pandang muke mommy - muke suruh puji.

la ni suke angkat2 kaki .. comel.
pagi tadi dah masuk kaki dlm mulut--- err... >.<





November 20, 2012

Palestin itu "tinggi" nilainya

harini byk nampak gambar ayah bonda cium anaknya syahid.
anak kecil.
kecil amat.

aku tatap wajah ayah bonda mereka,
duka? langsung tiada.
bangga barangkali
bahagia barangkali
Jannah tunggu mereka

kagum aku
ibu bapa begitu
riak wajah seperti puas
bila anaknya di panggil Allah

seperti telah disemat dalam hati mereka
dunia tiada apa
seperti telah dijangka

Allahurabbi.

lalu terdetik

bukan calang orang dilahirkan di palestin
dan aku sememangnya tidak layak.


November 16, 2012

Beware!

Elakkan air masuk tiub!!!
Selalukan tengok tiub anda!
Nasib baik perasan kalau tk airmasuk motor T_T

Jangan masukkan tiub yg basah pada socket tiub, kalau tk jadi cemnih. Sebaik reti marmet halaaaa

Medela murah, PM ME

November 14, 2012

Review Ergo Organic

2 words! WORTH IT

Aeyyman is about 7kg! Tp x terasa pun berat dia.
Pikul 2 jam pun tk rasa penat or berat.
And aeyyman tiap kali masuk mesti tidur lena, best kut terbuai-buai mcm dlm peyut. Nk breastfeed pun senang sebab ade head cover, tk yah berlari crk tmpt..

Fabric plk mmg selesa n sejuk, selalu duk dlm sling aeyymn mesti berpeluh tp ni tk.

Mmg berbaloi usha mmy survey 1 bulan







November 8, 2012

Finally!! my ERGO




Finally...!! lompat-lompat!!!
dah 2 minggu tunggu akhirnya .. sebaik original.

nak test. nnt review.!

Ergo Murah

sape berminat beli ergo murah kat sini ade buat kutu.

recommended ^_^..

especially ergo organic. berbaloi.

http://www.facebook.com/groups/mamapandastore/303263479782504/?notif_t=group_activity

Mai | 012 698 2177

Bagaimanakah saya boleh meningkatkan jumlah susu yang saya keluarkan?




Lebih kerap anda mengeluarkan susu, akan lebih banyak susu yang dihasilkan, tetapi menyusukan dengan lebih kerap (selagi susu masih mengalir) adalah lebih efektif daripada menyusukan dalam masa yang lebih panjang. Apabila anda berjauhan dengan bayi anda, dan perlu mengepamkan susu keluar, cuba relaks ketika itu dan fikirkanlah bayi anda, dan jika perlu, bawa gambarnya bersama atau barang kepunyaannya seperti baju atau selimut - sy selalu replay video aeyyman :). Ini membantu merangsang refleks yang menenangkan, yang terhenti buat sementara jika anda tertekan atau letih.

Menggunakan pam secara berganda mengambil masa yang lebih singkat. Juga, menyusukan bayi di sebelah buah dada sambil mengepam buah dada yang lagi satu juga akan mempercepatkan proses. Meletakkan flanel hangat pada buah dada anda atau mandi air panas sebelum mengepam akan membantu meningkatkan bekalan darah ke kawasan tersebut dan ia akan memudahkan lagi proses pengaliran. Walaupun ramai ibu mendapati pam buah dada mudah dan sesuai digunakan, tidak semua buah dada wanita akan bertindak balas dengan baik kepada pam buah dada – sesetengah daripadanya akan mendapati bahawa mengeluarkan susu menggunakan tangan adalah lebih efektif.

Jika anda merancang untuk kembali bekerja, anda akan merasa kurang tertekan jika anda sudah mula mengepam beberapa minggu lebih awal. Ini bukan hanya memberikan masa untuk anda berasa yakin dengan keupayaan anda untuk mengeluarkan susu, tetapi anda juga akan mempunyai bekalan susu beku untuk kegunaan di masa hadapan. (Baca dengan lebih lanjut mengenai bagaimana untuk menyimpan susu badan dengan selamat.)

Mengeluarkan susu selalunya menjadi lebih produktif dengan latihan, jadi jangan risau jika anda hanya mengeluarkan sedikit susu pada awalnya. Waktu terbaik untuk mengeluarkan susu berbeza bagi setiap wanita tetapi buah dada anda selalunya berasa lebih penuh pada waktu pagi. Pilih masa yang mana anda tidak tergesa-gesa dan tidak akan diganggu.

sumber: babycenter

Shaklee supplement untuk tambah susu , for more info


Mai | 012 698 2177

November 7, 2012

Cara memasang & menggunakan Medela Freestyle


picture 1 - breastshield body
picture 2 - membrane
picture 3 - lekatkan membrane pada breastshield body, kemas, kedap, dan kering.
pitcure 4 - tutup dengan membrane caps.


sambungkan tiub.

Cara menggunakan / record memori Medela Freestyle


  1. On Power
  2. adjust kelajuan 
  3. bila susu dah keluar, tekan let down button belah kiri
  4. adjust let down ("-" ,"+") - research menunjukkan untuk mendapat susu yg banyk adjust maximum speed masa let down. jangan sampai rasa sakit. 


once dh okey , tekan memory button 3-5 seconds ( sampai bunyik ) utk record memory.

i love Freestyle !!






November 6, 2012

Kulit Sihat dan cantik

Pentingnya Protein untuk kulit~





PROTEIN

Asasnya, tubuh badan kita ini terbina daripada protein. Sel tubuh kita terbina daripada protein. Namun, pelbagai proses yang dilalui oleh tubuh kita menyebabkan protein termusnah, menjadi tua, rosak dan sebagainya. Justeru, kita perlukan protein baru untuk mengganti protein yang hilang tadi.

Sel kulit berganti setiap 21 hari. Selepas 21 hari, ia akan digantikan dengan sel baru, which is, sekiranya kita memberikan tubuh kita ‘makanan asas’ yang sihat, maka sel yang terhasil itu pastilah sihat juga. (Sebab tu dalam bidang kecantikan, kerap ditekankan proses scrubbing untuk menghasilkan kulit yang cantik. Sebenarnya, apa yang dilakukan ialah membuang sel2 lama yang telah rosak dan mati, dan membenarkan sel2 baru untuk hidup dan bernafas menggantikan sel2 lama tadi).

Protein boleh diperolehi daripada ayam, ikan, daging, kekacang..Namun hakikatnya, pengendalian sumber makanan berunsurkan protein tadi (memasak) pada suhu yang tinggi telah memusnahkan protein yang terkandung di dalamnya. Maka, pengambilan suplemen protein yang berkualiti adalah penting untuk membantu anda mendapat khasiat protein yang optimum.

Di Shaklee, ESP adalah protein. Pengambilan ESP membantu kita mendapat khasiat protein sebenarnya. Sel yang sihat dapat dihasilkan dengan cukup protein. Sel yang sihat membantu penyerapan vitamin dan galian lain dapat dilakukan dengan optimum. Maka kita akan lebih sihat dan merasakan nikmat kesihatan yang sebenar. Ramai yang amalkan ESP mengakui keberkesanan pengambilan vitamin2 lain.

credit

Dengan ESP bukan sahaja sesuai untuk breastfeeding mommies tapi juga untuk kulit yg cantik, sihat, gebu.

Sesiapa berminat untuk permasalahan kulit & susu kering boleh PM sy.

MAI | 012 698 2177

November 5, 2012

menyimpan susu ketika outstation

Feb 2013 mommy will be away for 2 weeks.
belum tiba waktu, dah rindu2 kt aeyyman. boleh ke? aeyyman plak mmg biasa melekat kalau mmy ada. aduhai. demi menjalankan wasiat ayah...

tapi nak second consult, harap boleh bawak aeyyman.

Aeyyman consume

4oz X 3 bottles siang.
so budget 4 bottles at night. plus minus.

ni budget belum makan lagi. so mummy try simpan banyak kay sayang mommy.

total up = 8 bottles X 4oz per day
2 weeks = 8 x 12 per day

total = 96 bottles = 384oz,.....T_T chaiyok.

kalau budget skarang, kalau pump extra 1 bottles. so kalau start pump awal, including weekend, dpt la 90 bottles by Feb, lagi 6 bottles. harap aeyyman dapat rezki lebih. Bismillah... Extra after work pon kene pump.

kene start middle of Nov kalau nk budget expired date by Feb.
kat sana taktau la camne nk pump. takpe marmet ade.. :D.

tengah pikir camno nak simpan EBM kt sana nanti. huhui.







Ergo Murah

mommy dah survey. 1 bulan buat research pasal ergo. huhu.
the best place - discount to buy is at Fabulous Mom.

jemput jemput

http://www.fabulousmom.com/catalog/index.php?cPath=24_105&sort=2a&page=2

tempat-tempat favourite mommy to shop is

http://www.fabulousmom.com
http://www.onebabyworld.com/
http://littlebabyville.com/
http://www.littlewhiz.com/
http://www.enjoybreastfeed.com/

for ergo or other SSC punya cover. mamapanda ada jual.. comey.

http://www.mamapanda.com/


November 2, 2012

Pentingnya mempelajari teknik Marmet

hewah terus post.

my breastpump tertinggal!! halfway baru teringat. nk pi balik ambik jauh. damansara-ampang.

try offcemate punyer pureen electric pump. bercinta tunggu susu drop T_T... sempat bersandar sambil rangka masa depan.

ini takleh jadi!!!!... terus tanye mas and terus youtube.

mule2 kekok. kekdahnye pon tak faham.

lame- lame menunjukkan jaya - ade lah setengah jam try.

pastu pam pam .. terus byk and terus galak mengepam. rupenyer dah sejam!!!!!

banjir gk la bilik nursing hoho. dapat 8 oz jadik la. alhamdulillah.

pentingnya marmet

-tangan tak pernah tinggal.. pam tinggal... eh?
- tp pam kt plastik bag mmg banjir la .. huhuhu.
- alhamdulillah kene blajar gk. sebaik berjayer. bangge bangge walaupun sikit
- lenguh tangan tp rasa nak pump lg sebab excited. tp kalau betul care tak lenguh.

cepat belajar nah

http://www.youtube.com/watch?v=6ZViuYKX5LU


November 1, 2012

MEDELA Murah

Alhamdulillah.

medela freestyle murah/ medela swing murah?

Pre-order for medela swing + freestyle

Medela Swing
RM659- promo price with 1 year warranty.stocks limited. 5 units left (update 14/11/12)

*market price Rm7++

Medela Freestyle

RM1850- cash

*market price  to RM2+++

Harga promo sebab baru nk statt jual. So grab it!!!

Medela Freestyle idaman mommies seantero malaya.
sampai sebelum raya haji. terus unpack. simpan dalam bag. punyela tak sabar kan :P.
balik rumah je soak ngn soapy water, pestu boil ... rushing sebab esok tu nk balik ipoh. siap bawak balik ipoh machine dia sebab kene charge 24 hours.

Kelebihan Medela Freestyle VS Swing
  • cepat of course! dari 30 minutes jadi 10 minutes
  • susu banyk sebab stimulate both B.
  • senang nk organize- pump and cooler tote satu bag
  • ado memories button. tekan 1 button je , kerja kita pestu pegang je . ye lah dh dua tangan guna camne nk adjust volume. tak kreatip la gitu.
  • boleh tengok berapa minute kite pump. 
  • comel
  • freestyle - serabut sikit kalau rajin je pasang
  • i love the quality of medela cooler tote. tk basah & serabut :)
  • compare to swing: of course la cepat je .. swing pon best. cuma single pump huhuh.
  • cons: penat pegang dua-dua. sebaik sekejap je.


medela freestyle murah/ medela swing murah?




tips guna medela freestyle

  • seblum guna make sure betul betul kering all parts sebab kalau tak suction dia slow.
  • kalau lepas guna biasanya mommy soak part yg contact ngn cik B and milk je. membrane tu tak sebab kalau basah susah tol nk bg dia kering.
Alhamdulillah. sy suke medela freestyle! smoga murah rezki lagi amin



Medela Swing Murah?

ni medela swing murah. nk letgo baru pakai 1 bulan lebih. condition-LIKE NEW. sape nak PM ye

Mai
 012 698 2177

Tips Tambah Susu

cuti raya haji. naik kerja hari isnin susu drop!!

morning session dapat <7oz sahaja!

then malam nekad ambik alfalfa after dinner.
supprisingly esok nye morning session susu naik 1oz! afternoon session pon naik 1 oz. evening session je maintain. (sepatutnya alfalfa 3x sehari)

and today morning session tambah lagi satu oz.



Alhamdulillah. jujurnya saya malas nk consume alfalfa. pada sy cukup ESP je (ESP boleh buat kulit cantik) sebab nk consume byk2 kang takut tak cukup duit nak maintain. so sy mmg tak makan alfalfa langsung.
cuma malam hari tu terdetik nak ambik, alhamdulillah naik 2 oz dlm dua hari utk 1 session.

tp wahai mommies, supplement just another usaha je, yg lain:-

  • minum air kurang2 3 liter
  • pump frequent - dr pengalaman. kalau lebih 2 hari tak pump susu akan drop :)
  • kosongkan cik b, jangan tunggu penuh
  • jangan tensi
  • jaga makan
  • cukup rest
  • doa banyak2 juga usaha.
BF is about demand-supply. so makin banyk kita demand, akan antar signal ke otak, to produce more milk. - nasihat sahabat sy massssss.. :)... and some more, time pump tu buat kekdah Law of Attraction (kaedah omputih tp ternyata berjaya. apa kite bayangkan, akan antar signal ke otak, attract di samping doa.. ) bayangkan muka anak, bayang kan susu meriah.

sy bukan menjual Shaklee sebab nk bisnes, sy jual sebab nk tolong mommies atas pengalaman sy sendiri makan shaklee. tu pon bukan jual, kira purchase guna nama sy( sharing is caring :). siapa nak Shaklee murah boleh PM sy bg harga murah :)

MAI - 0126982177

Khasiat daun alfalfa :


  • Tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.
  • Melegakan sakit sendi dan belakang.
  • Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
  • Memberi sensasi ‘rasa sejuk’ (alfalfa Shaklee mengandungi minyak Peppermint)
  • Memberi kelegaan semasa haid.
  • Merawat arthitis
  • Bagus untuk elergi dan ekzema
  • Merawat asma
  • Mencuci usus bagi membuang toksik
  • Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkita dalam buah pinggang
  • Meneutralkan asid dalam badan
  • Merawat masalah keputihan pada wanita
  • Membesar dan menegangkan payudara
  • Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri
  • Memulihkan urat selepas bersalin
  • Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
  • Meningkatkan stamina seorang suami
  • Melegakan sembelit

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...