January 31, 2012

Bahasa Terindah


* Cuba dengar time subuh sorang2, tengok langit. T_T

Yang diucap dalam bahasa terindah
jawapan yang bertanya didengar nabi
antara kagum dan khusuk setiap ayatnya
lereng gunung menjadi amat sunyi
suara saja tegas bergema
disampai arah berkias maksud serentak
tapi jelas intinya
tidak sedetikpun Allah menghindar
atau mencemuh nabi disisi segala didoa
dipenuhi segala yang dipinta tulus dan
penuh baraqah
yatim ia tak berlindung
tidakkah tersedia juga bumbung baginya
awal begitu bergantung
kini tidakkah merdeka
bebas hidupnya

Kuatkan Cinta

segalanya bermula dari niat.

Mimpi Rasulullah SAW

Paling Agung 2 Sayapku


Setiap kali dengar sedetik lebih, mesti teringat kat dua insan ni.

Dua Nafas hamba, Semakin ditatap, timbul getar pada hati,Timbul Sayup pada jiwa
Semuga Allah melindungi mereka
aku tak mau kehilangan mereka.
Dugaan pernah datang pada kami. kami di "jauhkn" dr guru.
Sehingga beliau terasa hati.

Tp yg menyedarkan kami beliau juga. mengingatkan kami kepada keluarga beliau.
sungguh besar pengorbanan beliau.

kelmarin aku mendengar sahabat nya bercerita.
bagaimana beliau menyedarkannya hubungn dengan ibu.
yg mana perasaan ibu itu  terdetik bersama dengan guru, bukan anaknya. guru menyedarkannya tentang ibu nya. betapa BESAR jasa beliau.

smuga yg lain mendapat kesedaran.
akan aku nasihat apa yg aku dapat pd suamiku. jadikan setiap kata2nya dan perbuatan ajarnya di sampaikan pada ibunya.
agar ibunya tahu jasa guru
agar ibunya tahu siapa yg mendidik anaknya
menjadi anak yg mengenang jasa.

kerana aku tiada ibu untuk berbuat sebegitu.

BESAR. di manakan kita cari ganti insan sebaik dia.
ini baru mengisahkan tentang ibu.
belum bab  adab, bab mengenang jasa walau sezarah, bab beliau membantu insan lain, bab pengorbanan.
TERTIB, KEMAS CANTIK akhlaknya.

semuga dikekalkan ikatan ini.
Thank you Allah



January 30, 2012

Hijab Kekasih

Malai rinduku merintih kecintaan
Duduk termenung hanya bingung kerinduan
Walaupun jauh dari nyata kasih dan sayang
Kasih dan sayang telah lama kusatukan
Semua kasihku dalam gemala
Ke laut jawi 'kan kukirimkan sana

Duhai kasih hijabmu di sini
Masyur rupamu di mata kalbi ini
Berbaringan diusik rindu azali
Di manakah kekasih yang jauh dariku
Memakan debu... rindumu
Segenap nafasku melihat renunganmu
Wangi dan harum kau kekasih
Antara lamunan segala kalimahku ini
Siapa yang mengerti

Menghilang tahun kutahan dahaga
Setelah habis madah untuk sang puteri
Pautan kasih kukenal sendiri
Teringin ku melihat sebalik hijabmu
Wajah yang kupuja

Kekasih... lama sudah aku merindu
Larut nan denai larat nan damai
Haram kelamin untuk kita bercerai
Rasa kasih dan sayang dalam keredaanmu



Hijab Kekasih mengisahkan seorang sahabat Nabi Muhammad S.A.W. yang namanya saya lupa akan tetapi saya terpanggil untuk menulis tentangnya kerana setiap kali saya terbaca kisahnya saya terasa amat sebak sakali sehingga boleh mengalirkan air mata. Ia mengisahkan seorang sahabat nabi yang terlalu sukar untuk mendapat jodoh kerana keadaannya yang hitam dan hodoh dipandang orang.

Lalu pada satu hari dia berjumpa Nabi dan ceritakan masalah beliau dan Nabi pun menyuruhnya pergi berjumpa dengan seorang kenalan Nabi untuk meminangkan dengan anak gadisnya. Kebetulan pula anak gadisnya seorang gadis yang amat cantik sekali di kalangan gadis-gadis tempatan. Apabila dia bertemu dengan si Ayah, si Ayah menolaknya mentah-mentah, lalu dia pun pergi dengan hati yang luruh.

Kebetulan pada masa dia meluahkan pada si Ayah apa yang tersirat didengar oleh anak gadisnya lalu dia tegur pada si Ayah dan berkata, tidakkah yang menghantar pinangan itu adalah Nabi Muhammad S.A.W.? tersentap hatinya apabila dia mendengar kata-kata anak gadisnya. Dia pun pergilah berjumpa dengan Nabi dan menerima pinangan itu, lalu sahabat tu dinikahkan.

Selesai sahaja dinikahkan diumumkan pula oleh Saidina Omar untuk memanggil semua pemuda-pemuda untuk pergi berperang pada keesokannya dan dialah orang (sahabat Nabi yang hitam) yang pertama menyahut panggilan itu dengan pun belum berjumpa dengan isterinya yang baru dinikahinya. Sebelum dia berangkat kemedan perang, dia telah dibekalkan sehelai kain hijab oleh isterinya dan kain hijab itulah pengubat rindu di malam hari semasa di kemah peperangan dengan dipegang erat dan disitu permulaan lirik.

Pemuda itu telah mati syahid dalam peperangan itu. Itu adalah serba sedikit cerita tentang lirik Hijab Kekasih yang sempat saya coretkan dalam ruangan ini supaya dapat dikongsi bersama. Wassalam.



January 25, 2012

papa is so cute

last weekend mommy saje survey maternity dress.
saje je tak beli lagi.
mmg style papa suke survey sebelum beli. berhati-hati sungguh.

mommy ambik 1 trouser and 1 dress je nak try.

tengah tunggu depan fitting room, papa datang bawak 3-4 lai baju, 2-3 lai seluar.

taste mommy semua dia taknak. mommy suke simple - plain
papa suke feminin ayu ayu gitu.

mommy ikot je lah.

tengah2 tunggu auntie dalam fitting room tu test baju, papa pi que kat fitting room lain.
then sorang nenek cina ni tanya dia... lame lagi ke? ramai orang woo..

dengan muke toyer papa ckp kat untie tu.. sambil tunjuk depan.

him: ujung sana tu takde orang auntie....


(hujung mana pon tatau)

mommy tgk je... nenek cina tu ikot je... baper minit kemudian patah balik.

tengok muke papa tengah tahan gelak.

me: nape you buli nenek tu???????

January 20, 2012

Cantik tapi tak Sedap

aha!!

suke tengok je mereka ni. tapi tak suke makan sebab manis and creamy. CUTE CUPCAKE









January 2012~ Sahabat & Kekasih


"Tiada petua kemenangan
Setanding ketaatan
Kepada Sang Pemilik
Kehendak dan ikhtiar
Rindumu yang sebenar"


ya Allah Ampunilah aku
aku malu denganMu, aku malu dengan diri sendiri
begitu banyak LALAI dalam aku
begitu banyak LEKA dalam aku

Aku malu tidak berusaha keras
JIWA aku MAHU
HATI aku tidak

JIWA aku lemah
ENGKAU lah yg memilik PIMPINAN yang terbaik

Begitu banyak JIWA-JIWA yg bergerak
Apalah nilai JIWAku

Pandangkanlah kami pada pandangan yang betul
Kurniakanlah Hidayat Dan TaufikMu 
pada KAMI sekeluarga
Kekuatan pd KAMI untuk memperbaiki
Kekuatan pd KAMI untuk bersyukur

Hatiku tersentuh amat pada SIRAH ABU BAKR
Datang tanpa di undang
Kelembutan beliau sampaikan aku pada baginda
Ketenangan beliau sampaikan aku pada baginda
Pengorbanan beliau sampaikan aku pada baginda

Sentiasa membenarkan Nabi
Sentiasa di HATI Nabi
Sentiasa menjadi kesayangan Nabi

SAHABAT & KEKASIH

Lama tidak hadir GETARAN RASA ini.

Terima kasih ya RAHIM atas anugerahMu
Kau ambil yang pertama
Kau gantikan yang kedua
Cuma kami tiada kenal erti Syukur
Ampuni kami kekurangan kami

Jadikanlah dia sebaik Cahaya
Cahaya Islam melimpahi keluarga kami
yang membetulkan kami
yang menyenangkan kami
yang menenangkan kami.

yang mendirikan Solat keranaMu

Ya Qudus, Ya Ghaffur
Ampunilah kami atas permintaan kami.
Perbaikilah kami
Tiada Tunduk tanpa kebenaranMu
Tiada Patuh tanpa kekuasaanMu

ya Rabbi yang memiliki segala GERAK

Anak,
Kau SUCI di dalam
Tiada terpalit dosa
JAGA ibu untuk menjagamu

Jangan lalaikan kami ya Allah.
Jangan pesongkan kami ya Allah.

Ya zal jalaali wal iqram.

~tinta air mata 2012~


January 18, 2012

Ba.wau.san.san

Bosan. La ni tgh type2 bawah slimot. Cik suami xde outstation. Me sgt busan. Slalu x buat ape pun kalau dia ada x lak bosan. Ni bosan lak. Aiyo.

Cepat balikkkkk... No idea.

If Tomorrow Never Comes

Sempena suami outstation.

Sometimes late at night
I lie awake and watch her sleeping
She's lost in peaceful dreams
So I turn out the lights and lay there in the dark
And the thought crosses my mind
If I never wake up in the morning
Would she ever doubt the way I feel
About her in my heart

If tomorrow never comes
Will she know how much I loved her
Did I try in every way to show her every day
That she's my only one
And if my time on earth were through
And she must face this world without me
Is the love I gave her in the past
Gonna be enough to last
If tomorrow never comes

'Cause I've lost loved ones in my life
Who never knew how much I loved them
Now I live with the regret
That my true feelings for them never were revealed
So I made a promise to myself
To say each day how much she means to me
And avoid that circumstance
Where there's no second chance to tell her how I feel

If tomorrow never comes
Will she know how much I loved her
Did I try in every way to show her every day
That she's my only one
And if my time on earth were through
And she must face this world without me
Is the love I gave her in the past
Gonna be enough to last
If tomorrow never comes

So tell that someone that you love
Just what you're thinking of
If tomorrow never comes

Pelik

satu soalan pelik berkenaan dgn left-handed pernah aku ditanya.

ketika memotong mangga.

officemate: Mai kidal ek.
me: Ak ah (senyum)
officemate: Camne leh kidal ek?
me: ... !!!!!!!!!



Our Birthday Card to Customers.
Gambar atas tu idea creative director. Sebab? entah. ahahah. bertindak mengikut arahan je.

January 12, 2012

The Perishers - Pills


I hope my smile
can distract you
I hope my fists
can fight for two
So it never has to show
And youll never know

I hope my love
can blind you
I hope my arms
can bind you
So youll never have to see
What weve grown to be

One may think
were alright
But we need pills
to sleep at night
We need lies
to make it through the day
Were not ok

One may think
were doing fine
But if I had to lay it on the line
Were losing ground
with every passing day
Were not ok

But thats one thing
I would never
One thing I would never
Thats one thing
I would never say to you

January 10, 2012

Thoughts on Turning 30



Thoughts on Turning 30.

wishlist or to-do list?

this year mmg takde wishlist kot. mane dapat tu rezki. sebab ill take rest till bulan puasa.

vacation? gadgets? sabaq...

i need  to be really careful on my planning.

1. IMRPOVE & IMPROVE to be a good wife. <-- mmg ikhlas aku nak cuba yg terbaik jd isteri yg terbaik sbb wahai wanita, ini KUNCI paling senang utk dunia yg tiada akhirnya nanti, tp nk membentuk kunci ni jadi really perfect, bukan senang. u need a lots of knowledge, sacrifice, patience, and lots of DOA kerana yg memberi kamu mampu hanya Dia.

2. INVESTMENT <- aku dh tak single skang .. so i need some investment for my family especially kids. cukup2 beli barang2 mahal ( tp mesti beli sket2 utk manjekan diri kan ) .. this year will be my first phase and next year insya Allah bigger investment. insya Allah.

3. BE GOOD TO OTHERS <- YM penah pesan kite ni kadang2 perlu lebihkan sahabat LEBIH skit.

4. LEBIH MENGENANG JASA <- tali yg ada antara kita dan org lain especially org yg sangat penting boleh putus sekelip mata kalau tak jadi. aku penah rasa. sebaik di tarik balik. jadi jaga betul2. kalau betul2 mengenang jasa somebody, KECIK HATI takkan lama dlm hati. cuma terlintas macam angin yg lalu je.

5. BERKORBAN <- korban sket utk persatuan.


Notebook

Ahaa officemate bagi.
Memandangkn aku nk bli organiser mmg dibangkang habis. Habis smua notebook lame aku dia sorok.

Tima kasih

January 9, 2012

My 1st Print Ads in BHarian




Our Sweet Gathering

rindu kat mmu buddies.
conclusion: tak puas jumpe korang.
harus 2 hari 1 mlm.

last weekend we went to the marche at the Curve.
my first experience there. and i love their food. italianese.

pendek kata. hangout tk ke mana. lepak kt kedai kopi je tanye update sesorang.
especially our friend from US.

smua dah besar. smua dah ade life sendiri. all the best gugurls.






January 5, 2012

January 3, 2012

2011 ipoh

okey rest kejap.

mata ku dah berpinar mengadap photoshop ni. edit wang mas wang mas... sampai syiling mas ni dah color oren dah sebab kero.

nak update pasal 2011. tp tak berkesempatan lagik.

last weekend balik ipoh. dah a balik ari ahad. sebab sabtu hubby kerja sampai ke petang.
malam ahad tu lak bos hubby called suruh datang ofis kol 1030 esok paginye.

aku tengok muke kekecewaan mak ngn abah mentua. Walaupun mereka suruh balik kl awal.
tak sampai hati. sbb hubby nk balik mlm tu gk sbb rushing pi keje.

lalu aku pon pujuk sambil berlinangan air mata.

me: b u stay la sini. esok datang lambat. sian mak abah nk ajak makan tu.
him: sy pon pening bbb..
me: (makin lebat hujan) .. b sian diorang tu.. taksammpai hati sy tengok.
him: (tgk je muke aku) yg you plak nak nangis ni kenape? ( buat muke pelik )
me: ( takleh tahan terus banjirrr) ye lah. u dah la jarang balik. balik dua ari je lak tu. diorang excited nk ajak makan.


lalu cancel la balik mengabaikan tugas opis.


parents lagi penting kan :D




link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...