February 24, 2012

[20wks] the day

"Sayang mommy buat ape?"

Nila ayat mmy selalu ulang kalau awak bergendang dlm peyut. Guling la selagi boleh sayang, esok dh besar awk dh sempit nk geguling.

Okey mmy n papa nervous. Xde experience. Yela mmy xde mak nk tnye, xde kakak nk tnye, so mmy tye la kawan2. Mmg ramai gile saing awak this year. Geng mmy je dlm 20 ++ org... Ramai geng awk.

Tringt masa first mmy buat prgnancy test. Mmy x expected much. Bli pu yg murah2.

Test2, mase tu bru 1 wk x period, tgk ade samar2, mmbr terdekat je mmy tunjuk. Klu x piyed maknenye insya Allah cfrm.

Mmy pon dh rase symptom mcm masa 1st dlu. Ape mmy tgk kt magazine, tv smua mmy nk mkn.

Oh papa x kasi mmy makan smua benda. Abes mmy nk makan ape?... Smpi mmy merajok kt papa

"kalu smua sy xleh mkn baik sy mati je b"...

Emosi lebih kn?

Alhmdulillah awk so strong. Xde org yg tau sbb mmy takot ;(. Almost 4 mth bru bgtau.

Paling kemaruk mmy ngidam carbonara mmu... Memandangkn jauh di sana, n tk berkemampuan, papa la masak karbonara. Sebaik sedap.

Dlu bfore prgnt papa suke masak auam goreng tepung, nih prgnt mmy tk laku , nk bau pun loya ... Bau cam ... Tah. Sian papa awak. Mmy x ckp la bau x sedp, mmy ckp mmy xleh mkn tepung. Sian dia tu peberet dia.

Pestu mmy tk suke mkn sayur. Masak apetah lagi. Mmbayngkan mmy ptg prg sayor tu pon .. Perghhhh. Apetah lagi letk minyk. Sayur mmg tah, anti sayur dh mmy.

Mmy suke mkn petai. Satu hari tu mmy makan mcm makan keropok punyeleee sedap kan. Selalu papa je yg minat.

Tp alhmdulillah awk betol2 kuat. Papa pun ckp .." kuat budk ni"... Ank mmy mesti laa kuat luar dlm ye.

"he is kicking me while im writing this. So sweet"

Papa kate

"seronok rupenye nk ade anak ni ye, pengikat kasih"

Papa pon notty mcm awk. Awk dlm peyot pon dia nk start buli. X tau la dh kuar nnt cmne T_T..

Mmy teruk for d first 4 mths je. Mmy counting every dy hoping ull be safe. Skang awk dh besha... Pandai kejot mmy subuh dh.

Mmy love u sayang. Anugerah Allah yg amat indah. Be good , be safe. Muah

February 21, 2012

[19wks] - 2 nafas berdetak

kuasa Allah



dalam satu jasad, ada dua nafas berdetak
dalam satu jasad, ada satu darah mengalir
dalam satu jasad, tercipta satu lagi jasad

dalam rahim kecil, membesar satu jasad
dalam satu jasad bergerak, satu  lagi jasad

Anak, kamu suci di dalam
di luar ini penuh noda,
bersedialah menghadapinya
jadilah anak yg kuat imannya
sebenar pengikut kekasih Allah - Muhammad Rasulullah
cintakan kebaikan, bencikan kejahatan
jangan kalah dalam perjuangan

jika kamu lelaki,
jadilah seteguh Abu Bakr as-Sidiq yg menjadi cinta Muhammad
yang menyokong muhammad
yang membenarkan muhammad
yang berada bersama muhammad
suka dan duka

jika kamu perempuan
peliharalah maruahmu
jadilah kamu seperti siti khadijah,
kuat, tabah
teguh imannya
cinta muhammad
di sisinya muhammad kali pertama muhammad menggigil
selimutkan aku selimutkan aku
"hatta kalau mati pun, galilah tulang belulangku jika berguna untuk Islam"

amin.

Doa Ibumu 21.02.12

February 20, 2012

Nikon I AM

woot woot...

semalam mmy gi jejalan kt lowyat - plan pi jalan tar terlencong ke sana ngn papa.

mommy dah lame berkenan I AM NIKON V1, tp takde display, smlm mommy try.
oh sungguh i terpikatder. mmy tak suke amek gambo sendiri, tapi mmy suke amek gmbo langit, alam. sangat sesuai. tapi regernye ... :(. nangis.

nanti mommy kompol wet mmy beli yeh. nak amek gambar awak. :D




February 19, 2012

[19wks] i can see you!

Mmy plan nk scan peyot. Petng td at 6 mmy pegi. Selalu awak senyp je kol 6 gini, tp kol 5 awak dh gerak2 kemain.

Mmy:b, dia tau kita nk scan kemain lg gerak ni
Papa: tengah kemas2 la tu siap2 kite nk pi tgk dia..
Mmy: ak a mesti ready dok elok2 bersila.
Papa: akakakak. Tulah tgh kemas2 la tu

Then we all scan, awk tunjuk kepala dlu. Tk gerk, lame-lame awak dh gerak 360 darjah.

Mmg guling habis.doktor kate x duduk diam ni. Dh pusing atas ke bawah, awak pusing kiri ke kanan lak. Siap pegang dinding rahim mommy mase nk pusing. Lame2 awak tunjuk punggung awk kt kami. Haippppp...

Papa nk nangis dh tgk awak, nmpk kaki, nmpk tgn, doctor kate mybe awak "jeng jeng jeng" sb dh nmpk scan.. Tp kami tk kesah. Doctr pon tk cnfrm sebab baru 19wks.

Memang lasak!! Tp its the greatest mmnt ever when we could see u in there. Papa nk beli machine scan tu, nk scan everydy nk tgk awk. Akakk...Awk da beshaaa. Dlu scan awak besha bijo rambutan je.

Alhamdulillah7X. Mommy suke awk active. Ikot papa ek. Mmy baik je kecik2 dlu. Kekekek.

Nxt week kite jalan2 naik flight ye sayang mommy.

Ni gmbr jangan tertipu nmpak mcm tgh tidur, tapi baru lepas abis pusing.

February 18, 2012

[19wks] kicking!

Awak kul 12-2 mesti kick kuat kn. Td papa letk tgn nk rasa baru slow awk kick. Tu pun papa kate awak kick kuat. Masa papa tk sentuh lagi lg la terangkt hp mmy ats perut. Hp tu berat tau. Lasak ni dk tecik ni.

Mmy start rasa awk kick when u r 17 wks. Rasa cm lain ade angin plup plup. Bila berterusn bru mmy tau dh rase awk gerk.

Best experience ever!!!

February 17, 2012

[19wks]He kicked me!

At 6:15 am.
Ingatkan papa siku perot mommy. Mommy bukak mate tgk papa jauh.

Rupenyer awak yg kick mommy ye kejut subuh. Punye lah kuat.
mommy senyum sorang-sorang

Terima kasih anakku.

February 16, 2012

Pergantungan

Mampukah aku bertahan pada mehnahNya yang akn datang. Bagaimana dengan pergantunganku ketika itu. Malu pada jiwa, lemah pada hasrat, tak terdaya seluruh sendiku


Mari aku ceritakan tentang ibuku

My mom- mak

my mom

me


Jamaleah Abu bakar @ Jamaleah Abdullah. Mak adalah anak angkt dlm keluarga. Asal dr keluarga cina dr singapura.

Sehak kecil mungkin sebab anak angkat, mak selalu di ejek, di hina. Bukan pada kawan saja malah pd keluarga

Kerja dia jual kuih dr kecil. Sampai kawen dgn ayah mak jadi guru english

Sangat pemurah, sgt baik
Pada anak murid berapa byk duit dia bagikan,
Pada kawan2 yg menujual berapa byk barang dia beli tk kire dh ada atau tk

Sangat penyabar, aku iras dia, org kata kalau seiras ni panas. Mmg pon.

Sampai la form 3, aku mimpi something ( aku mmg instinct kuat dlm keluarga tatau napa ), aku rasa tk sedap hati. Aku paksa family kluarkan aku dr asrama penuh utk stay kt ruumah.

Sampai satu hari, beberapa bulan sebelom dia pergi, aku sempat borak2 kt dapur, minta maaf smua salah. Mak maafkan.

Sampailh satu hari jumaat lepas zohor, arwah mak meninggal atas pangkuan ayah odw ke hospital.

Masa mak meninggal ramai giler dtg rumah aku xtau dr mana.

Sampai sekarang setiap petang ayah mesti murung teringat kejadian.

Rumah kami duduk atas nama mak, jadi tk payah byr full payment. Besar jasa mak bg kami tempat berteduh hingga hari ni.

Masa baru kawen, sy dn suami jumpe sanak saudara, smua ceritakan kebaikan mak pd kami.

Sampaila husband ckp:

Kalau org dh tkde, org lain masih ceritakan kebaikan , org tu mmg baik.

Arwah mak dh kosong bersih,

Bila akuminta ampun kt husband dia usap muka aku & ckp u dh bersih mcm arwah mak u.

Alhamdulillah.. Mak baik smuga di pelihara dr siksa kubur. Dirahmati rohnya

February 15, 2012

Mommymu

Okey mommy bought this just for u.
For energy, vitamins etc

Kesannya mommy haussssss. Asik minom air je nih. Bibir mmy dh kering
Asik ke toilet je la

Pestu mommy over excited. Macam mabuk sket ...

Huuu. But pro said its ok for pregnnt mommy. Hrp kamu sihat2 di sana ya sayang

alhamdulillah

Alhamdulillah.

'Apabila Allah menghendaki kebaikan bagi suatu keluarga maka Allah akan memasukkan rasa kelembutan dan kasih sayang dalam diri mereka.' (HR. Imam Ahmad). 

Allah memelihara rumah tangga kami
peliharalah rumahtangga kami sesungguhnya Engkaulah Maha Memelihara



February 13, 2012

12.02.12


alhamdulillah, 
thank you Allah utk semuanya.
selama 30 tahun perjalanan ini. perjalanan hidupku.
smuga bertambah baik kehidupanku.
dan untuk anakku yg dikandungkan ini . 
jadi anak yg baik ye sayang. pagi tadi kejut mommy subuh ek?
:)

Yang best nye sempat minta ampun dengan cik suami bg clear semuanya. alhamdulillah .. so this year renew!!

Ramai giler wish. TQSM. semuga kebaikan terserak antara kalian. :)

Ucapan Selamat Hari Lahir buat ISTERIKU yg dikasihi.. yg redup matanya memandang, sabar hatinya dlm ujian, tabah jiwanya dlm kesempitan, suam tuturnya dlm pandangan..

Akar tanjung pagar selasih,
Balung kulit diisi tuba;
Walau sekali mengirim kasih,
Berulang ulang dipandang jua.

Tanah padi melingkar tuang,
Akar menyimpul kayu jati;
Untung lah puan bukan kepalang,
Purnama serupa lahirnya Nabi.

Acheh pulang ke Acheh,
Mengail kurau sangkut senangin;
Setinggi tinggi hati berkasih,
Bagai lelayang melawan angin..

-Suami mu, Faiz Shamsuddin-

me replied :D

Terima kasih7x ZAUJAHku. 
Atas setiap doamu untukku.
Atas sabarmu mencorakku.
Atas kesetiaanmu bersamaku.
Atas langkahmu dlm langkahku.
Atas pimpinanmu padaku.
Atas tulusmu menjaga amanahmu.

Semuga Allah sentiasa meminjamkan rahmatNya pada kita.
Sekelumit sayang pd kita.

AMPUNkn atas segala kesalahanku.
Semuga tetap utuh pd HAYATku akn datang.
Sungguh SYURGAku di bawah tapak kakimu.





Dari Guruku



Dari Ibu angkat


Dari Abah Angkat


celebration kecilan je dengan family di melaka. takde besar2an pon cik suami kekurangan bajet.
but still tima kasih utk kasih sayangmu dan setiap kemaafanmu.

love you .. all of  you.


iklan jap. amek gambo bulan dr RNR seremban sampai melaka. akhirnye dapat gk waloppon tak clear. huk.. manakan sama camera dengan mata ciptaan tuhan.

February 10, 2012

Iqra


beruntung barang siapa baca & faham.

tapi jangan jadikan suara dia sebab kita sedih
jangan jadikan tangis dia sebab kita sayu
jadikanlah segala punca & sebab untuk Allah semata-mata

ini semua hanya "asbab". bukan "untuk".

terima kasih pada guru yg mengajar erti KEIKHLASAN

appreciate



dlm byk2 org.. cik suami je kenal my design.

kalau tgk banner mesti dia ckp, ni mesti bukan u yg buatkn?

me: nape?
dia: sebab u nye design kemas, terletak, simple and berseni.

shuke ade org hargai my seni :D

sweetie pie 18ws

assalamualaikum anak,
mommy hppy anak dah 18 wks.

actually ramai tanye dah tau ke jantina?
mommy tak kesah. papa pon tak kesah.
papa pon nk scan sebab nak tengok kamu, gerak2 kamu, bukan jantina, kalau boleh every time check up dia suruh scan. excited!

tak kesah jantina ape, yg penting kamu jadi penyejuk hati kami,
anugerah Allah & amanah Allah
jangan biarkan kami melihat hanya pada anugerah tidak pada amanah.

mommy ade rase gedik-gedik dlm perot. mybe babby  gerak.
last week time mommy dengar marhabban dari masjid sebelah rumah terus mommy terasa ade guling2

semuga kamu jadi anak yg baik.

sayangku, kelak kamu lahir ke dunia, tak seindah seperti di dalam.
byk perlu belajar, banyk perlu kekuatan iman.
tambah-tambah dengan fitnah dajjal

doa mommy ibumu, semuga menjadi sebenar pengikut muhammad
sebenar hamba Allah

mencintai kebaikan membenci kejahatan.
contohilah kamu org-org yg mencintai rasulullah
seperti abu bakar as siddiq yg cantik perilaku nya
yang dipilih menjadi kekasih rasulullah jika tidak dia lelaki.

yang pertama membenarkan rasulullah
peribadinya cantik dari sebelum islam.

kenallah kamu akan dia
kenallah kamu akan rasulullah sayangku.

February 9, 2012

ANDAI AKU DIDUGA

sejauh mana penerimaan aku
tika tiba saat itu

bukti aku benar-benar bergantung
bukti aku benar-benar berserah

meletakkan berserah sebenar berserah
menyebut BENAR bila tiba waktunya

akan terkenang KENANGAN
akan teringat INGATAN

tapi semua di tanganMU PEMILIKKU
andai tiba saat itu
PASRAHkanlah aku

ajarkan aku, ajarkan aku
peganglah jiwaku ya TUHANKU
jangan kau beri lain selain ENGKAU memegangnya
kerana aku tidak memandang lain selain MU
kerana yang lain tidak bernilai selain MU

PENGHARAPAN aku hanya padaMU
PERGANTUNGAN aku hanya padaMU
hidup dan matiku hanya UNTUKMU

sesungguhnya aku LEMAH
selemah-lemah lutut untuk berdiri dengan sendiri

~jintanmanis 02.2012

February 3, 2012

Terfikir

Aku fikir mungkin rasulullah saw dijadikan yatim piatu sejak kecil kerana sejak kecil lg pergantungannya tidak pd manusia tetapi pd Allah.

February 2, 2012

Setiap "kemenangan" perlukan pengorbanan, pengorbanan itu adalah "kesabaran". dan sabar tidak pernah mendatangkan kerugian bg setiap jasad yg memilikinya.

February 1, 2012

Kekasih yg dirindui

(ayat entry ni agk terbalik.. taktau nape jadi cemtu. nnt la repair )



Andai dapat aku mendangar azan bilal setelah kewafatan nabi, itu adalah nikmat.

Andai dapat aku mendengar azan bilal semasa kehidupan nabi itu adalah rahmat.

Berutunglah bagi mereka yg berada pd kedua-dua zaman.

Azan selepas kewafatan nabi mengenangkn mereka pada azan semasa hidup baginda

Azan semasa kehidupan nabi memberi harapan mereka yg kehilangan insan mulia, akan turunnya kembali rasulullah

Azan dr bilal yg berkulit hitam legam namun suaranya lunak shingga azannya sampai ke langit

Azan yg dilaungkn 5x sehari semasa hidup nabi

Hilang rasa dn jiwa nya apabila sampai bait "assyahadu anna muhammadarrasulullah" tiada mampu tertanggung

Tidak dia mampu meneruskn ayat yg memberi kesan kecintaan pd nabi

Sehingga berhenti beliau melaungkan azan

Alangkah indah rasa kehadiran baginda

Yang sentiasa dirindui dn dikasihi.

Alang enak pandang
Alang jiwa tenang
Alang sayup air mata bergenang



1/2/12-little khalif

Assalamualaikum anakku, kamu 16 weeks. 4 bulan.

Semuga Allah memelihara kita & mengurniakan keselamatan kesejahteraan. Mengukuhkan iman kita.

Mommy takut kekurangan mommy.
Mommy sedih kealpaan mommy
Smuga diberi kekuatan dn petunjuk.

Hari ni mommy check up, mommy over weight. Xtau mommy makan byk ke baby. Kene diet plak ><

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...