February 16, 2012

Mari aku ceritakan tentang ibuku

My mom- mak

my mom

me


Jamaleah Abu bakar @ Jamaleah Abdullah. Mak adalah anak angkt dlm keluarga. Asal dr keluarga cina dr singapura.

Sehak kecil mungkin sebab anak angkat, mak selalu di ejek, di hina. Bukan pada kawan saja malah pd keluarga

Kerja dia jual kuih dr kecil. Sampai kawen dgn ayah mak jadi guru english

Sangat pemurah, sgt baik
Pada anak murid berapa byk duit dia bagikan,
Pada kawan2 yg menujual berapa byk barang dia beli tk kire dh ada atau tk

Sangat penyabar, aku iras dia, org kata kalau seiras ni panas. Mmg pon.

Sampai la form 3, aku mimpi something ( aku mmg instinct kuat dlm keluarga tatau napa ), aku rasa tk sedap hati. Aku paksa family kluarkan aku dr asrama penuh utk stay kt ruumah.

Sampai satu hari, beberapa bulan sebelom dia pergi, aku sempat borak2 kt dapur, minta maaf smua salah. Mak maafkan.

Sampailh satu hari jumaat lepas zohor, arwah mak meninggal atas pangkuan ayah odw ke hospital.

Masa mak meninggal ramai giler dtg rumah aku xtau dr mana.

Sampai sekarang setiap petang ayah mesti murung teringat kejadian.

Rumah kami duduk atas nama mak, jadi tk payah byr full payment. Besar jasa mak bg kami tempat berteduh hingga hari ni.

Masa baru kawen, sy dn suami jumpe sanak saudara, smua ceritakan kebaikan mak pd kami.

Sampaila husband ckp:

Kalau org dh tkde, org lain masih ceritakan kebaikan , org tu mmg baik.

Arwah mak dh kosong bersih,

Bila akuminta ampun kt husband dia usap muka aku & ckp u dh bersih mcm arwah mak u.

Alhamdulillah.. Mak baik smuga di pelihara dr siksa kubur. Dirahmati rohnya

No comments:

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...