March 31, 2012

[25wks] 3D 4D Scan

30.03.2012. seriously cant wait for this date.

papa buat appointment as soon as mmy forwrd link 4D scan kt dia..
appoint at 8:20pm. senang sebab mmg dekat ngn umah.

link: http://www.facebook.com/pages/3D-4D-scan-Malaysia/120155484710450
online appointment: https://www.appointmentquest.com/provider/2160064131

so after work mmy drive balik keje dlu, penat letih sngt. mmy masam je, dh la yesterday baru inject.
inject plak gi request tangan kiri... which is mmg byk gune tgn kiri. sakit.. kebas.. sengal sampai takleh tido..-nyesal-

odw mmy balik keje mmy pesan, bby jgn tido eh, mmy nak jumpe bby.. :)

dengan kelaparan & kelietihan mmy pon gi klinik fauziah ngn papa

tak sampai 10 minit Dr dah panggil for scan. Dr Jezz. sangat baik and mesra alam.
Dr jezz scan 2d dulu nk tgk bby tunjuk muke tak.

tengok2 elok je posing tengok atas.

bile tukar 3D bby terus kangkang tunjuk gender. Dr pon ckp confirm la bby u ni. huhui. ade la dalam 3 minit dok tunjukkkn je angkat kaki. siap angkat peha gune tangan sendiri.

lepastu bby kalih tengok dinding. Dr ketuk-ketuk perot mmy.

adik, tgk sini..

terus pusing buat muka masam. gerak-gerak, angkat kaki tangan segala. main2 tali pusat, pusing kiri kanan.

doc: eh active la baby u... tak duduk diam ni. good bby ni. kenapa muke masam ni?
me: dia penat mmy dia baru balik keje. bby senyum la
doc: bagus la budak ni .. pandai posing..
me : ai pesan jgn tido nak tengok bby scan.
doc terus berkata2 macam dia lagi excited dr parents dia- ei bagus la dia... active, nakal, naughty

lalu baby pon terus ngadap scan, facing, tunjuk muke, lame2.. angkat kaki, regang kaki, garu muka, menguap, muncung2 mulut, flying kiss,

and doc jezz asik ulang bagus laa bby ni asik gerak je. pandai tengok depan, banyak video dapat yeh hari ni.
good bby. super active.

mmy: ya la doc i pon taktau bila dia tido, asik gerak je. normal ke? 
doc: eh bagus la die active. kalau tak gerak baru risau. apa la mmy dia.
papa: tah risau plakkk--papa gelak

scan dalam 20 minits, bila baby sembunyi je doc ketuk2 suruh bangun. 10 kali menguap dah. sian dia nak tido yeh. puas tunjuk muke depan dia kalih tido balik.

doc: kuat tido ni... ikot sapa ni ..
akaakaakk

doktor mmg terlebih excited.

last2 ukur panjang bby, berat, alhamdulillah.. cant wait to meet you my dear.

rasa berbaloi bayar scan tu.
papa keluar dengan muke senyum sampai telinga.
rasa nak nangis kata dia.
balik ni nak tengok video lagi.
suke sangat. he looks soooo happy.

gambar.. biarlah rahsia.

letak 2D je. :D



for those yg nak scan. 24-25 is advicesable. sebab time ni perot tak penuh lg, so nmpk muka dia.
one more thing scan ni kalau tak nampak dia tak charge RM100.
pujuk2 bby anda buat posing terbaik. priceless.
service sangat2 okey. dr jezz is the best... supportive.





March 28, 2012

[25wks] muah baby mmy

Besar tk... Mentang2 kt meja ade cermin...besar tk...Ke bawah lak tu patternnye. Ehem ehem cant wait for friday. Papa lagi la tk sabau nk pi apointment favourite dia.

Oh ari ni awk gerak dr pagi sampai la petang, geli, ke sebab suke kek batik mmy, sebb dr td mmg mmy ngunyahhh kk btk je. Dr aritu ngidam kek batik sendiri leh ke? Suh papa wat kang langsung dia tmbh perisa ikot suka...

Why mommy,
Mmy pun tk tau, mulut cm ringan je sebut mmy, lg pun, mak sedara papa called herself mmy pd anak2 dia,

Sayang mmy.... Lembut je- orgnye lembut ex pramugari keyh, so mmy touching kt situ lalu tersangkut.

Skng ni mmy, later xtau la :D

March 27, 2012

[24wks]Breast Pump

lepas cosult dengan a few of my friends yg dh ade anak lebih dari satu,
the best suggested brand for breastpump is

1. Medela
2. spectra
3. Avent

Medela full free-style set - RM1700




aja mmg buat service for medela, kalau rosak ke service ke dia mmg fully supplier for medela. but i found a place where the price is cheaper than this. probably because warranty aja 1 year.

2. Spectra
so far okey , but there are some cons here and there, tapi price mmg okey.

3. Avent
the best part is macam senang nak gune, tp my friend ckp machine dia agak berat , so u need to hold it 15-30 minutes. agak terperinci gk pk nk beli avent ke tak.



lagi satu my friend ckp spare part avent susah nak carik kat mesia nih.

so things to consider bile nak beli breast pump.

1 - single ur dual pump. my friend yg anak 2 suggested dual sebab .... nanti dah breastfeed paham la cemane. takot membazir :D

2 - buy manual + electric + battery - battery is important sebab u need to pump 2-3 hours , so bile dalam kereta dr buang masa baik pump kan.. manual pon okey.

3 - beli yg long last sebab the best duration to bf is for 2 yrs.

4 - kemampuan - beli yg berkemampuan. but for me i want to give the best to my bby, so ssanggup la belanje sket, cuma need to buy it seperately. milk storage, cooler bag, pump.


ni beg style



5 - beli yg natural punye sucking, sebab dia effect your breast, takot sakit kalao tk betul

6 - beli yg kalau flow pump dia okey, tak slow sangat. like compare manual to electronic, manual slow sket , memandangkan aku bakal pump kat ofis takkan nak lame lame kan.

dah survey terjumpe plak cooler bag yg cantik berwarna warni, selalu hitam je , brand amazing mum, tp i tak survey lagi kebagusannya.










March 26, 2012

[24wks] ur wakie time

obviously at 2:00am, 6:00 am,10am, 12-1pm,3pm,5pm,

kadang2 mommy senyum sorang2 sebab gelisss.
dilurutnya perot mami dari kiri ke kanan.

hari tu papa sempat tgk baby tendang perot mommy sampai perot tertolak ke atas.
dia gelak tak berenti dalam 5 minit. suke ye?
suke pasai pa tah.

pestu dia marah.. apsal tak tido tido lagi ni?

ur pattern, kalau sesape je event papa pegang perot, walaupon tengah ligat guling terus stop... nape? malu ek?

kekerapan shoo.
makin kerap ke toilet. walaupon toilet sebatu. walaupon patutnye minom air takyah shoo tapi ku paksekan diri juge...

this coming friday mommy ade appointment. tak sabar nye nak dating!!


March 23, 2012

test



 

[24wks] Trouble sleeping

Tips tidur semasa mengandung

asam lambung tu ape eh?

actually 23rd - 24th weeks ni susah nak tidur.
sebab nafas macam tersekat,
papa je la tolong urut buang angin dalam badan
kadang2 terpaksa tidur duduk -sandar

ikot petua kene tidur mengiring ke kiri & letak bantal bawah perot..
kene start carik bantal ..

baby plak kalau tidor terlentang makin ligat dia tour dalam perot. terangkat2 perot mommy nih.
macam berenang ke kiri & ke kanan, 20 pusingan...

solat pon dah mengah2.... huhuhu




tips tidur ibu ngandung.

What Is The Best Sleeping Position While Pregnant?

The answer, sleep on your side. It is better to sleep on your side, especially on your left side. Study has shown that if you sleep on your left side, you will actually increase the amount of blood and nutrients that will flow through your placenta and to your baby.

If you want to, you can also put a pillow between your legs when you sleep on your side. There are a few tips for you if you are having problems with side sleep while pregnant…

1. If you are having problems with back pain, try to sleep on your side and put a pillow to support your abdomen in the same time. This will help you balance your back bones and sleep with a better position.

2. If you are having problems with heartburn, try to prop your upper body. You can either use pillows or just tilt the bed if possible.

3. Sometimes, you will feel the shortness of breath in late pregnancy. The solution is the same. Prop your upper body or try to sleep on your side and use pillow to support your abdomen.

By the way, sleeping on your back while pregnant is not good for you. Try to avoid that. It is fine in early pregnancy, but after some time, you will feel uncomfortable to sleep on your back.

If you continue to sleep on your back, you will feel back pain, low blood pressure, hemorrhoids, problems with your breathing, digesting system and it may also affect your baby.

Having said all that, I believe you have understood the sleeping position while pregnant. Just follow through all the advice here and have a great sleep.


[24w] Confirmed

Ahamdulillah, confirmed as a permenant staff at nubex.

teringat mommy mase nak pegi interview, mase tu awak dah 2 mnths.
gigih sesat barat, drive sendiri, sampai building office ni bleh plak salah wing.
sampai mommy almost give up.
sampai mommy parking jauh sebab ingat bangunan dekat je, then mommy menapak la dlm 10 mins,
lift plak rosak, naik tangga sampai tingkat 3,

mommy niat , last effort la call office nubex. kalau gagal mommy patah balik.
then jumpe gak

interview paling sempoi, kat sofa je,
dia tanya ni & itu, mommy jawab ..

not hoping too much, balik umah interview terus visit atok kat hukm.
esok tu mommy bleeding, maybe sebab letih sangat.

nxt week dapat confirmation, accepted.
rezki baby :)

till now, boss inform balik, actually he was seeking a really good designer, almost 5 months, tp dia suke mommy dengan idea mommy - which i dono what, mungkin sekepala dengan dia.

mommy pon tak expect leh dpt keje ni, gaji okey, keje pon okey.
alhamdulillah.

harap-harap kekal lame2 sket... bleh kumpul mas :D

March 22, 2012

[24wks] mommy tommy

Okey ni je kebesaran perot yg telah kelihatan. Before this tiut je. Gemox kn
sebelum ni mommy takot nak amek gambar, fobia org kate :(.... smoga di mudahkan..




March 21, 2012

[23wks] tembikai



teringin nak tembikai,

tp makan yg dah siap potong takmau plak, still nak tembikai gk.
nk yg time bulan puasa, kat rumah potong sebijik terus tu.
pestu makan sendiri...

hiu hiu.
xtau nape, time preggy ni mood puasa je,
drive kete rasa cam puasa, dengar azan mgrib rasa cam nak bukak puasa, dengar lagu plak cam lagu raya, dengar waktu solat mcm waktu berbuka..

bau puasa je lam idong nih, bby tau mommy takpat puasa yeh this year.. huhuk.

March 20, 2012

[23wks] Nice bedding set & barut cotton

sebab mommy pon suke cotton. lets shop here.

tp tatau papa approve tak. tindakan seterusnye, order dulu baru inform papa.. kui kui



mommy pon tak rancang nak beli barut cantik2 ni, sebab pakai pon bukan lame. kat JJ baru RM13 for 3 pieces. tengok la kalau berbaloi2.

[23rd] shops-ANAKKU SALES

rarara..

mmy tau balik keje mmy akan sakit pinggang sebab drive, penat. padahal keje kat opis takde la stress.
tapi still ajak papa gi tgk2 barang bby.

luckily pak long awak nak blanjer stroller. hoyeah. jimat mmy leh beli baby cot.
mmy said to papa takyah la bg tido ngn kite je. nant nak BF senang.

tp dia still nak jugak. dia nak bby (playpen la senang) nak letak kat tepi dapor leh tengok2 mmmy masak.
erkk..

so budget stroller gi ke playpen yeh.

lately ni weekend kami sure gi s.complex. sampai papa pi parkson OUG - jauh kot , & mmy tengok ade sales.
beli la sket2, lame2 jadi bukit.

mmy mmg tak beli baju maternity mmy, lagi penting kan barang awak. sebab tah, therapy kot. lagipon baju lame2 mommy muat sebab dlu2 nye baju mmg mmy beli bebeso..

alhamdulillah lately ni murah rezki, rasa cukup2 je, hopefully mmy dpt beli smua barang by the time you are 8mths.

beli barang kene memilih, like your diapers bag, papa nak yg dia boleh carry tanpa segan silu & senang.
bukan color pink, & boleh letak segala barang dia.

terpaksa la mmy yg feminin ni carik barang color biru jerk. tp mmg nak beli yg

oh yea. Ampang Point ade sales ANAKKU till 27th, bley la beli barang lagik.

mmy perasan awak kalau kami bawak jejalan mesti guling dengan hebatnye, suke yerh?

BABY MANJA

mmy buat membersp card,
punye la tak logic
discount period end sampai deliver je.
sebaik RM3..

so sesape blom mmbr jadi la mmbr awal2..

March 15, 2012

[20wks]


peyot baru nampak sket....

Window Shopping

lately ni asik window shopping barang baby je,
rase macam therapy

not mmy je papa tu... kalau leh satu design nk beli satu.
he looks so happy and excited.

tp mmg sungguh syukur rahmat Allah besar dalam perasaan ini.
the joyful, tuhan je yg tahu.

semoga kekal abadi dalam jiwa, for 3 of us.

anak ,

kamu sungguh pengikat kasih.

papa ckp sambil usap perot mmy:

bby nanti dah kuar dr perot mmy bby masuk perot papa plak tau.. 9 bulan.. biar mommy sorang2 lak..

terharu.. how he would love to share my happiness.




Cameron Highlands (Part I)

last 2 weeks,

patutnye ke sabah, punye le super duper excited, dah abes RM1000 ke ticks and hotel pon... tetibe emergency tak jadi gi. punyela luluh hati mak jemah... mungkin baby nak kuar baru leh gi jejalan kot.

dengan rendah diri nye mak jemah suruh hbby gi,

gi la b, dah beli tiket memahal tu.. takkan nak bern je.
(aku ckp la aku ikhlas sebab kang dia ingt aku suruh suruh ayah.)

kalau sy gi bie bodoh la sy tinggalkan u..

lantas hari khamis tu jugak i asked him to go to cameron. sebab dia teringin dok tempat sejuk.
lantas kami book hotel.
lantas khamis aku masuk keje (patut dh cuti)

kene la sedas dua dengan opismate-- sebab tak jadi p sabah. cehhhh.. lagi luluh hati mak jemah.

kami pon book 2 hotels

1. Casa de la Rosa...
2. De la Ferns...

Price mmg berbaloi. selesa kot. my hbby nk dok cottage like Smoke house.
aku kate, nak dok style cottage baik dok ireland ke baru puas hati.
lalu beliau pon termakan dengan bujukanku.

Friday
2 march 2012

kami bertolak at 10am... dalam kete borak2 dengan husband pasal keredhaan suami. bagaimanakah yg di keta redha suami? lalu beliau menjawab

him: redha suami ni ape ape yg dilakukan isteri itu menyenangi hati suami nya.. tak bergantung pada tanggungjawab jaga rumah, anak dsbg.


aku: oh... faham

sampai la ke kaki cameron.H, jalan dah bersimpang siur, lalu aku pon mintak izin untuk tidor seblom muntah di tengah jalan. bukak mata je dah sampai tanah rata, udara makin sejuk, tp nk cakap kluar2 kabus belom lagi.

kami check in kat Casa de la Rose. hbby melompat sebab facing garden. lawa kot... ala ala cottage. suke la dia.

Rate RM250-RM300.. berbaloi.


luar hotel

 






ambik gambar jamban sebab aku suke dok bilik air lelame kalau kt hotel :)

view dr bilik


right after check in, kami carik makanan murah kt tanah rata, bby sunyi sepi je dalam tummy. mmy dh risau ni. tak gerak2 ke mmy yg tak perasan. tengah makan baru dia gerak2.

then kami survey hotel for the next day. sbb casa the other night dh full.
mak jemah mintak nk tgk bilik Deluxe de la ferns, masuk2 je view mak aih.. mmg rasa nk stay takmo kuar2 hotel dh. so adil la .. hbby dapat casa - looks like cottage, me like gunung ganang hijau kabus..nantikan de la fernss...

then dengan innocent nye mak jemah ajak hbby naik gunung brincang. dah la koi 4 ... gigih la dia drive naik. rupenye Tea factory dah tutup kol 4, menghayati view dar Brinchang je la 


 
hbby nak gk amek gambar anjing ni. rase cam kat scotland katenye.. aku merisikokan diri sebab mmg dekat ngn tingkap kete

in the evening - kami ke night market prepare utk dinner. hujan bagai,lebat giler.. naik la air kat tumit.. eh tumit je? ye la sebab kawasan tanah tinggi, air gunung turun. sejuk.. so prepare umbrella selalu yeah. shopping ala kadar. rate? biasa la pasal malam. takde food yg sedap. and harga of course mahal.parking pon susah sket. better gi petang dr malam. tapi kami mmg nak menapau sebab nak lepak lam hotel je that night sambil nonton movie.

at night - after dinner, aku ajak hubby jalan2 area hotel... cantik menarik tertarik. tapi tak kuar lama sebab sejuk giler baru lepas hujan.



 

breakfast


 jalan jalan sekitar Cassa... best!!


 love love love
 siput kecik... besar hujung jari je..

taken by hubby while im on the toilet ;P

at noon
sekitar strawberry farm. the best color correction time nih. color munge sume naik.





gemok kan

suke color hijau niehhh..

muallaf Tea Cafe

2 Cups of tea


hobby sengal hbby kalau amek gambar

 
hujan di muallaf Cafe

Noon - rushing checkout at Casa & check in at de la ferns. bye bye Casa, will surely comeback and stay here nxt time.


















link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...