June 6, 2012

[35wks] tanda awal bersalin



okey mmy nervous sangat.
aritu pegi kenduri .. semua ckp perut dah ke bawah.
nguwaaaaaaaaaaaa...

rasa sakit kat bawah pon mule dh rase. huiii..
tp yg bestnye kalau tengah ligat gerak , mmy tepuk awak senyp. baguih. dengar ckp mmy ye.

pandai anak mmy. :)

tak tahu nape.. nebes nebes. lame tak korek info utk itu ini. sebab dah rase nebes. sebab mmy tak suke wat keje last minit. kalau leh nak terus ade tande terus pi spital.

mmy still tak duduk diam. last week ke jalan tar.. gile ke? ingat awak berjalan sorang ke.. aih.
tp takleh la .. cannot handle :D

sane sini kiri kanan org bagi petua..
dah byk sangat. mmy tak reti nak follow yg mane.

mak mertua suruh carik buku dalam pantang terus. uhuhuhhu.



eh besar kan hershey's .. mmy takleh la tengok menda luarbiasa besar dr normal. atau luar biasa kecil dr normal. rase nak buat koleksi je. comeyssssssssssssss.

okey. copy paste utk second baby nanti kot.


Tanda-tanda bersalin & Petua Senang Bersalin

Arini dah 37 weeks 5 days aku pregnant...lama sungguh nak menunggu bila nak beranak...
aku budget baby ni kuar awal, sbb masa Aishah dulu, 36 weeks aku dah branak...tp tak kuar2 lg pun...takpa, sabaq2...

isnin lepas aku pi buat CTG kat hosp kangar...punca nya baby krg gerak...kena pi 3 ari berturut2...ari ketiga(rabu) tu, doktor detect mild contraction...tp tak kerap, sekali je...nasib baik la jgk, sbb tanak aku bersalin kat kangar ni heheh (ngada ka?)

ok, ni aku google td tanda2 nak bersalin, mmg dah lupa pun masa bersalin dulu...

Tanda-tanda Hendak Bersalin

PENGALAMAN sakit bersalin berbeza-beza bagi setiap wanita. Ada yang merasakan seperti perut memulas hendak membuang air besar, sakit belakang, perut seperti akan pecah dan seumpamanya.

Bermula seawal 28 minggu usia kandungan, wanita akan mula mengalami pengecutan rahim yang normal secara fisiologi, ia dinamakan pengecutan rahim Braxton-Hicks.

Pengecutan rahim ini berlaku jarang-jarang, sekitar setiap 30 minit dan mengambil tempoh beberapa saat saja serta tidak menyakitkan. Ini berbeza dengan pengecutan rahim bersalin yang dialami setiap 15 minit namun kemudiannya menjadi lebih kerap (setiap lima atau tiga minit), setiap satu pula semakin panjang tempohnya (sehingga 45 saat) dan disertai dengan kesakitan.

Tempoh ini bolehlah dikira secara meletakkan tapak tangan pada puncak rahim untuk mengesan pengecutan rahim itu yang sentiasa datang dan menghilang.

Berjumpalah dengan doktor untuk mengesan punca kesakitan yang anda alami. Tanda hampir bersalin adalah seperti berikut:
  • Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. --> tak perasan plak perut ni makin ringan
  • Keluar lendir pekat seperti gam yang lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis. --> aaaa ada kuar 2 3 minggu lepas
  • Pengecutan otot rahim yang semakin kerap dan untuk tempoh yang lama. --->false contraction ka, ada jgk skit2..
  • Keluar lendir bercampur darah apabila pintu rahim mula membuka. --> blom lg la
Anda juga boleh mempelajari cara mengesan pengecutan otot rahim. Ia juga dapat dilihat dalam carta cardio-tocograph atau CTG yang mencatat pola aktiviti jantung bayi serta pengecutan otot rahim.
Ia dilakukan secara melekapkan dua alat berbentuk cakera tebal ke atas puncak rahim dan pada kawasan jantung bayi, alat ini dilekapkan dengan bantuan tali pinggang bergetah dan dibiarkan selama kira-kira 20 minit. Ujian air kencing juga mungkin dilakukan untuk memastikan tiada jangkitan air kencing yang juga boleh mengakibatkan kesakitan yang sama walaupun lazimnya ia lebih kepada sakit bahagian ari-ari. 

Selain tanda di atas, anda juga perlu ke hospital jika mengalami keluar air ketuban, pergerakan bayi menjadi kurang kerap, keluar darah atau apa saja masalah yang dialami untuk kepastian doktor.
 Waktu 40 minggu adalah dikira bermula hari pertama haid terakhir sehingga tarikh jangkaan bersalin. Namun, 90 peratus wanita didapati sudah selamat bersalin sebelum tiba tarikh terbabit, sekitar 10 hari sebelum tarikh itu. 

Bayi dikatakan cukup bulan apabila mencecah usia 38 minggu kandungan. Bayi pula dikatakan lebih hari jika masih belum dilahirkan selepas tarikh 40 minggu, jika melebihi 42 minggu pula dikatakan lebih masa.
 Lazimnya bayi selamat jika lahir dalam tempoh 38 hingga 41 minggu, sebaliknya melebihi usia 42 minggu pula dikaitkan dengan risiko kepada bayi.
Membenarkan bayi di dalam kandungan melebihi usia 40 minggu memerlukan pengawasan pergerakan bayi, kandungan air ketuban, keadaan uri, aktiviti jantung dan seumpamanya bagi wanita yang tidak mempunyai masalah seperti darah tinggi, kencing manis atau rhesus negatif.Pada masa sama, jika keadaan terbabit masih memuaskan, kandungan mungkin dibenarkan selama sekitar seminggu bagi memberi peluang jika anda didatangi sakit bersalin sendirinya tanpa perlu dipaksa bersalin (induksi). Namun, ia lebih bergantung kepada keputusan anda setelah mendapat pandangan doktor anda. 

Sumber: Harian Metro
Ok, ni plak petua mudah bersalin (from google ye):

PETUA MUDAH BERSALIN - PETUA SEBELUM BERSALIN
  • Elakkan mengangkat benda-benda terlalu berat kerana boleh menyebabkan rasa mual dan hendak muntah. Elakkan 'melompat' dari kati selepas bangun tidur.
  • Amalkan pemakanan yang mengandungi asid folik yang baik untuk pertumbuhan otak bayi dan badan ibu.
  • Sesetengah ibu mengalami gejala gusi lembut dan mudah berdarah. Pilihlah berus gigi dari jenis yang lembut. Banyakkan memakan sayur, buah dan yogurt. Elakkan makan buah nenas atau buah peach kerana boleh menjadi punca keguguran.

Minum Minyak Tanak --> aku ada buat selusuh pakai minyak, tp tak telan la, sapu kat perut ja, yg minum tu air
Semasa kandungan berusia 6 bulan minum minyak tanak ( santan kelapa tua yang ditanak sehingga menjadi minyak) sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Bila kandungan mencapai 9 bulan amalkan meminum setiap hari. Kadar minyak satu sudu teh. Boleh juga membeli ubat mudah bersalin yang dijual di Homeopathy.

Petua Mudah Melahirkan Anak : Telan Telur Ayam --> mentah? oohh tak gamak aku nak telan
Supaya mudah bersalin, telanlah sebiji telur ayam kampung mentah setiap pagi seminggu sebelum waktu untuk melahirkan anak.

ni aku tambah skit (berdasarkan info yg ku dpt dr source lain, n yg ku buat masa branak Aishah dulu):
  • baca Surah Maryam start from 3rd trimester
  • masa dah contraction (dlm labour room) baca doa Nabi Yunus masa terperangkap dlm perut ikan nun (baca ulang2 kalo bleh sampai la bersalin) 
“Tidak ada Tuhan selain Engkau, Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku termasuk orang orang yang zalim". (Surah Al-Anbiya': ayat 87)
  • mintak maaf kat husband, sbb org ckp kalo byk dosa ngan husband susah branak
  • mkn kurma masa pregnant
  • byk berjalan --> btul ka ni, aku pun tatau...tp time2 mcm ni mmg dah tak larat nak jln, sakit urat
  • byk2 berdoa kpd Tuhan supaya dipermudahkan utk bersalin nanti

mommy baru yang nak beli breast pump diminati ramai dengan harga murah 

contact me ya mai 012 698 2177

http://www.facebook.com/groups/125849530905533/


 

No comments:

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...