July 31, 2012

[3 wks] Breastfeeding journey



Alhamdulillah.

kehadiran awak sgt indah. menyatukan kami .. mengeratkan kami.

masa kt ipoh kalau papa balik KL mesti mmy terkenang2 sian papa sorang2 je kt umah tu. cmne makan dia. camne balik umah takde bersambut... dah la papa manje sangat ngn mmy. tak penah pisah.

la ni pantang sendiri.


BREASTFEEDING


SABAR! tu je ...

sebab schedule dah berubah. mlm tak leh tido straight. kekejap sejam dua dah terbangun.
masa baby jaundis lagi la .. sebaik dia pandai setiap sejam .. sejam setengah bangun sendiri nak nenen. kalau tak mmy kene kejot. sian dia.

bergelen2 lak tu minom. sebab bby boy. last2 mmy yg kuncup bby yg kembang.
tp takpe for yuuu.. cuma kekadang stresss sebab tak cukup rest.

Alhamdulillah sebaik mmy dah buat research seblom deliver. how to BF dgn baik. kalau tak mmy dh nangis takut melecet. papa punyela check betul tak mulut awak melekap.

tp so far.. utk mmy takde pengalaman ni... alhamdulillah .. smooth.

cuma awak bergantung sgt kt mmy. tidur nak berlengan, nak menempel. lepas susu kalau tido atas pangku, mmy letak je mesti carik mmy balik. kene latih tido sendiri. kalau taksian awak nangis kalau bg pengasuh nnt.

AT NIGHT


selalu nye kalau terjaga susu kn awak. papa mesti bagi lengan or tangan for his support. tapi dia tido lah.. hehee. tp jadi lah ..

sebab first time ke ampang (mmg cubaan berani mati jage bby dengan suami je for the first time), awak mmg tak mo tido. kami taktau buat ape.. mmg learning process.
awak kepit , bg susu minom byk tp nangis gk. rupenye pampers basah.

kalau tak berak, sejuk, tak pon panas, tak pon lapar. tu je. tp tok ba kate kalau kene inject teruk lg sebab bby mesti demam. huhu...

PUMP


28 July - first try breast pump - adiah dari ayu.
Alhamdulillah dapat 2 oz. Gune spectra 3 je ...

la ni dah meningkat 3 oz. kalau pump depan papa lagi ler... mungkin sebab gune SHAKLEE mmg susu byk giler.

GOOD LUCK.


No comments:

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...