August 9, 2012

1 mths old

7 days- awak luruh tali pusat
7 days- dh tkleh bedung sebab tangan asik terkeluar & panas
14 days - kerap susu sejam sekali...
Nk tido kene melekap kt cik B, tk pn kt lengan mommy. Mmy suke sgt view tgk awak dr atas bile awak tido kt lengan.
21 days- kuning dh hilang

1 month- awak nangis kuat. Kuar air mata .. sedih mmy tgk tp suke. Sebelum ni nangis biasa2 jer
1 month- awak kene kembung. Nangis tk ingat. Mase tu mmy sorng. Mmy ckp " ya Allah bg la sakit dia pada aku"..
Mase tu byk airmata.. X sggup mmy tgk awk nangis.
1 months - ruam makin teruk tatau pasai la... Sian dia nk raya muke ade bintik2. Doc kate normal.. Allergic..
1 months - second inject kt peha .. Sikit je awak nangis. Pestu diam.

Awak cepat besar. Mmy x puas tgk awk mmbesar. Putera khalif mommy. .. Mmy mintk maaf kekurangan ilmu menjaga n membesarkanmu. Ill try my best.

Tok ba kate awak senang di jage...

Thank uou Allah atas anugerahMu...

August 3, 2012

pantang anak sulong

rutin harian mmy.

Mandi

at 8am mandi air suam. sebelum tu rendam pungkoq dengan air suam @ air mengkudu + inai sampai air tu jadi kurang panas. then mandi ayo suam.

lepas mandi - lumur badan dengan 

1. losyen baby kat perut - untuk hilangkan kesan hitam.
2. ginger gel - dahi for pilis, bahu, peyut, betis and tapak kaki
3. bedak afiat - lumur secukup rasa
4. shaping gel - lumur bahagian yg rasa terlebih lemak. - product leesa. kalau pakai ni mmg berpeluh. begitu juga dengan ginger gel. berkesan membunuh lemak dan selulit. tengok aje kesannye panas wohh..




Makan

- makan berlaukkan singgang atau steam.
resepi steam ni pak angkat bagi. best gk.


bahan to steam 

hirisan halia, bawang putih, tumbuk kunyit, hirisan serai dan bunga kantan, daun ketum and perah limau. letak garam and steam.

mula2 pantang i dono termakan benda goreng. huhu. maklum le takde mak. 

makan pagi, noon and dinner.

between meals kalau lapar mmy makan biskut gula - opah ajar, and air milo. 
sebungkus abes dua hari sampai papa cakap - b, u nk kite miskin sebab biskut gula ke .. 

huhu..

cayok lagi 2 minggu.

Tungku & bengkung


lepas mandi and lepas dinner mmy akan bertungku and berbengkung. tp alhamdulillah mengandungkan aeyman, lemak mmy tak bertambah byk. perut je sihat. jadi tak jenuh nk jage mase pantang .. org kate bby boy mmg gitu.. gitu ke? wallahu alam.

Tungku selama 40 mins lebih kurang. perut/peranakan dalam 20 minit.
tuam pada peranakan, and tekan bahagian berlekuk sekeliling rahim untuk kecutkan rahim. tekan dan tolak ke dalam. jgn buat sebarangan sebab ni bidan ajar.

bidan pesan - tuam keliling rahim and tolak ke dlm. guna batu yg tajam.
- pagi pagi ambik air liur kat langit2 sapu belakang telinga baby utk elakkan sawan.
- tarik rambut ikat ketat2 and selawat 3x, niat semuga muka tegang macam rambut - jarang mmy buat sebab rambut pendek. ngehehe.

Supplements
mmy amek supplement for pantang and breastfeed.
tapi set alfalfa takleh amek awak kalau bby jaundis yer.

mmy refer web nih. oh dah ilang. nnt place balik.

minum air + susu kambing for breast milk

mmg bergelen mmy minom. tp pesan org minom air suam. kalau tk perot boncet. tp ade yg tak galakkan minom air byk... org tua tua la.. tp mmy check ape ape pon nk elakkan sakit air mesti kene cukup.

berulam susu kambing & BSP


link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...