October 31, 2012

Persediaan sebelum bersalin

okey. just note-to-self

pokok pangkalnya DOA dipermudahkan. kerana Dari Dialah segala sesuatu.

persediaan semasa mengandung. sy shopping monthly sebab tak cukup budget.

3 bulan ke bawah

  • amalkan surah2 menguatkan rahim, menguatkan kandungan,dapat zuriat yg soleh.
  • perlu sangat2 berhati2 dlm pergerakan, food take etc
  • minta maaf banyak dengan suami
  • amalkan surah maryam, tiup di pusat.


3 bulan pertama

  • checklist barang
  • shopping baby's cares - minyk telon , vicks - penting untuk baby batuk, barut, tuam, ctton bud, minyak  yuyi - penting untuk bby selsema, bedak, shampoo, lotion, baby bath. sy add - beli VCO kalau bby ade ruam yg sangat teruk. experience - bby ruam teruk kat leher sampai tumbuh biji2. alhamdulillah letak vco sekali je dh ilang. tp parut lama skit.
  • shopping barang baby- towel, bedung ( use swaddle yang instant sebab anak besar, guna bedung biasa tak muat & senang cabut)
4 bulan pertama
  • beli sedikit baju baby - dress utk siang ( add baju lubang )
  • Start consume vitamin. kurangkan pengambilan takut baby besar. ESP wajib ambik untuk kulit baby bersih & licin. Vitamin yang penting suggested by doctor dr Hospital Perubatan Islam - Omega Guard (Shaklee).
  • Vitamin suggest - Vitalea, B Complex, ESP - kulit & energiser, Omega Guard - brain development, Ostematrix - kalau minum susu tk yah.
5 bulan pertama
  • beli sedikit baju baby - dress utk malam
6 bulan 
  • beli sedikit baju baby utk jalan-jalan
7 bulan
  •  start breathing technique- practise.
  • start exercise lantai pelvic - guna encik google
  • start beberapa exercise.
  • start zikir & amalkan doa mudah bersalin

8 bulan
  • prepare beg untuk letak dlm kereta siap-siap. record book, IC, air zam-zam, air selusuh, pad, baju baby sepasang, baju kita (takyah spital bagi) , sweater, stokin, pampers, baby wipes - prepare semua sebab time dah nak kelaur takleh fiikir ape dah.
9 bulan
  • selalu minta maaf dengan suami & minta suami doakan mudah.
Amalan doa ketika mengandung Aeyyman (add-on sikit untuk reminder for next time). Amalkan doa se awal mula2 mengandung.

ya Allah peliharalah kandungan ku ini , kurniakan lah dia peribadi yg mulia, memahami agama & Quran mu, mencintaiMu, Rasulullah dan hamba2 yang mencintaimu, jadikanlah dia anak yang soleh, penolong ibu bapanya, peliharalah dia dari kemurkaan mu, kepada kebaikan itu dekatkanlah dia. daripada kejahatan itu jauhkanlah dia. ya Allah janganlah Engkau letakkan kesalahan kami kepada dia. sihat wal afiatkan lah dia.

ya Allah izinkanlah dan permudahkan lah aku menyusukan dia selama 2 tahun agar dapat memenuhi apa yg telah engkau Syariatkan dan sebagai ibadah ku kepadaMu.

ya allah sesungguhnya Engkau Kaya & aku miskin, Engkau berkuasa & aku tidak. Engkau menjadikan jadi itu jadi. 

Ampunilah aku atas permintaan ku. sesungguhnya tiada tempat meminta selain Mu.

Sesiapa berminat nak consume vitamin semasa mengandung boleh contact sy


 012 698 2177 - Mai

October 30, 2012

Set Berpantang


okey sini saya ceritakan sedikit pengalaman sy guna Shaklee - Set Berpantang

ESP

setiap pagi & malam sy akan minum ESP dengan milo O.

kesan:

1. Alhamdulillah bby banyak minum susu. every one hour mesti nguwek nak susu. walaupun Breastfeeding is about - demand & supply, tapi kalau tk ade agent yg activekan hormon tu kurang jugk susu. so far susu cukup walaupun kadang-kadang ada naik turun bila ponteng pump.

ramai makcik  & sedara ckp - bby semangat, tp mak dia kecik je. cukup ke susu? - (oh ni bikin panas. )tp mommy jawab dengan tenang - alhamdulillah setakat ni cukup untuk baby. :)

2. kulit pucat cepat recover sebab ESP ni protein and cepat regenarate kulit & otot.

3. hari kedua bersalin mmg tak letih dh. cuma pungkoq tempat teran sakit skit. mommy jalan laju2 dlm rumah sampai kene marah - jalan kepit-kepit ye .. pesan mak sedara. uhuhhu.



Ostematrix


Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
Membantu dalam pengecutan otot dan tindakbalas saraf
Membantu mengurangkan gejala PMS seperti kembung, kejang, water retention, cepat marah, dan kemurungan

kesan: tulang bby cepat kuat. bby 1 bulan dh angkat kepala kuat-kuat, dah pandai nak diri-diri (favourite dia) - kata mak sedara - uish padat nye badan dia. baru sebulan lebih nak diri-diri dh? kuatnya...

2. mula2 deliver gigi graham mommy sakit - sebab mase pregnant kurang minom susu. so bby culik calsium mommy. mommy dh risau takot rongak.. tp alhamdulillah now dh nk 3  bulan , makan benda manis or sejuk tk ngilu dh.

. alfalfa

- susu mmg byk, kalau tak makan susu drop sikit. tp kalau DF kene sepit cik B skit sebab susu laju sangat nanti baby tersedak. :)

Vitamin C

- ibu menyusu bagus makan ni untuk BF bby and elakkan BBY demam. anak mase umur 3 bulan baru dpt selsema and batuk. tu pon sebab mommy ponteng makan vit C

mommy mmg tak makan jamu sebab bby jaundis. mommy 0+ blood type, begitu juga dengan papa . so aeyyman dapat O+ so lagi lambat recover dari jaundis/kuning.

tips jaundis/kuning: kalau anak jenis lama nk recover - more than 2 wks, sila la mintk ubat di homeopathy (bacaan akan tinggi mendadak lepas tu turun) - mommy amek homeopathy, bagi 4jam 4jam .. result mmg tinggi tp 2 dys kemudian surut. sebab anak dh jaundis 3 minggu and doc ckp takot effect kidney dia.

so marilah ibu sihat anak sihat insya Allah. ingat , what we eat semua effect bby. :)

kita usaha lain bertawakkal ye :)




kulit cantik -- err..

mari berkulit segar dan cantik dengan shaklee

actually mommy bukan jenis jage kulit giler babeng ni. cukup le dengan flawless tanpa jerawat.
tapi memandangkan usia dah jejak 30 series, terpaksa la double work jage. takmo kedut kedutttt...

mommy consume shaklee - esp sejak mengandung 5 bulan lagi. till  lepas mengandung pon amek tp on off sebab malas nk bancuh. hohoohho.

tapi hasilnya tetap memmuaskan. ofismate mommy pon tetegur mommy katenye

muke mai nampak putih la.. mai makan ape ek.

katenya la kan..

memula mommy mmg tak caye dengan unsur menambah kecantikan pada product. mommy beli pon sebab mommy tak makan sayur n buah n ikan.

terus mommy jadi member shaklee..

mmg kulit ade perubahan. tp takde la flawless cam anak patung tu kan..

gambar tidak di edit ;P. aeyyman - sile kurangkan kerut.

so sape nak harga murah meh order kulit cantik dengan shaklee dari mommy. :)

October 24, 2012

Ergo Organic VS Jumpsac

finally mommy's decision..

jeng jeng jeng


pemenangnya: ERGO PETUNIA ORGANIC FROLICKING - this color exactly!. cant wait!!!!!!

momy dah tanye org - semua kata ergo.

jumpsac mmg sangat best, design cantik, selesa, customer service tiptop. cons nye, waist padding tu sangat besar buat mommy yg cenonet ni. mommy dah try kat mom;s care - the curve. besar sket bawah tu.. tp mase try tu aeyyman tkde. cuma mommy tgk material and rasa kat badan la. tk selesa skit sebab besar.
but rasenye boleh customize kot.

Ergo: mommy try Sport - for ergo @Fabulous mom.., sport body panel = organic. mommy bwk aeyyman time tu. sangat selesa, pinjam2 carrier sambil round tgk barang lain... tgk2 aeyyman dh gigit2 ergo tu.

baru mommy teringat aeyyman suke gigit ape sahaja yg dekat ngn mulut dia!! so organic is the best choice. tambahan bula lightweight. fabulous mom pon ade less sket.

harap2 aeyyman selesa lah. sbb tk larat ring sling dh. sakit sakit badan bawak aeyyman yg dh 7kg!!

waiting for my Ergo Organic!!

October 23, 2012

Mommy rindu atok

aeyyman demam lagi. panas badan dia.
semalam mmy off. selalu time cemni mesti call atok, tanya kabar, n bagitau aeyyman demam tp tak teruk.

rindu sangat kat atok.

ayah, semasa hidup tak pernah menyusahkan anak-anak.
dah meninggal pon masih senangkan anak-anak. tinggalkan anak-anak sesuatu yg amat berharga.
yang awalnya mommy niat masa awal tahun ni.

alhamdulillah. semoga kebaikan ku di sampaikan padamu ayah.

October 19, 2012

Breastfeeding - new cooler tote & icepack

semalam cuti. makcik OFF so takde org jage aeyyman.

mommy bawak aeyyman to office kejap,
pestu merayau gi fabulous mom & OBW.


memborong 2 pack plastic bag for breastmilk - autumnz RM10.90
beg for cooler tote - mommy beli lain sebab ni ade compartment isi barang kt atas tu.


Jingle Jungle Cooler Tote RM55 after less

Jingle Jungle ice pack - foldable

RM15 for 4 pieces. mommy beli ni sebab 2 autmunz mommy terjatuh mase freeze. so terkoyak plastic dia.. jadiknye bocoq.

beli yg ni senang sebab dia leh lipat2... so okey la untuk mommy yg suke menyumbat nih.




October 17, 2012

my Breastfeeding Journey.

Setiap hari akan bawak 2 cooler bag.

1- untuk nek ndak aeyyman berisi 5 x 3oz plastic bag/bottle
2 - untuk mommy di office.

kelengkapan

persepahan yg lengkap


1. medela swing - bought for RM550. murah jer. nk tau camne nk dapat murah?
2. autumnz bottle
3. plastic bag- kene prepare 5 p.bags, mommy asing siap siap 3oz sebab senang nk kuar masuk lam peti ais tak yah nk tuang masuk tuang masuk
4. marker pen - mark date, kalau kat bottle mommy pakai masking tape jo.
5. tisue untuk yg tertumpah.
6. doa

JADUAL NGEPAM


Breakfast - pump at 1030/11 am
lunch/Solat - pump at 230/3pm
evening - Solat - pump at 5pm

pagi kuar ke opis --( selalu isnin mmg gendong kiri kanan leher penuh sebab bawak laptop-bg baju bby-2 cooler tote-handbag (nk jugk bwk) n pump ) - oh tidak lupa aeyyman di bahu kiri. -- cepatlah carrierrrrr...

sampai umah mak cik, mommy akan menonong ke peti ais dn simpan susu-susumu.

petang plak amek blk cooler tote tuh..

dah sekian.



October 16, 2012

Aeyyman merajok!!

dah sebulan mmy amik aeyyman balik dari umah makcik.
semalam papa yg pi amek aeyyman, pestu baru amek mmy kat ofis.

masuk kete je, tengok aeyyman, dia pandang tempat lain.
bagi salam.. assalamualaikum aeyyman - pandang tempat lain.
assalamualaikum aeyyman anak mommy - pandang tempat lain.
anak mommy cenyap jee... - buat tak dengar.
nape anak mommy ni -- pandang papa .. merengek..
anak mommy nak nenen eh...... terus sambar aeyyman , dok belakang bagi susu..
lame nenen baru dia pandang.

oooooo merajuk ye anak mommy .. mommy tk amek dia ... alolo pandai majukk.



October 15, 2012

[Aeyyman 3M] Babywearing jumpsac vs ergo



setakat ni mommy ade 2 ring sling.
mula mula nekad nak beli sebab aeyyman taknak dok kat stroller. baru 1.5 months mase tu. so terpakse la dukung time shopping. end up papa je shopping, mmy dok kat nursing bagi susu .. uhuhuhuhu.. mase tu berat baru 4.7kg.

pastu kat rumah plak takleh kene letak. letak je uweek. letak je uwwekk. lagi le nekad mmmy.
sebab ape 2? 1 tu beli kat FM, lambat servis dia... terus cancel n beli kat jumpsac...


end up ade 2... 2 .. owhs!!!...

jap FM-fabulous mom- kain dia very soft. sejuk je, so aeyyman yg kuat berpelu tu tak la panas.
Jumpsac- cantik material dia. tp panas sikit. so outdoor mmg mommy gune FM.

tapi 1 je persepsi orang- semua panggil bibik. haihh.. mindset org kan. tapi mommy tak kesah. kalau boleh mmg nak dakap awak sampai besar... :D

kata maksu : untung aeyyman ade mak cam akak... sayang betul kat aeyyman.
me: eh mmg semua mommy sayang anak laa..
maksu: tak laa... akak sayang lain. aeyyman pandai dengar ckp.
me: alhamdulillah.

bile aeyyman dah 6kg, terus melintang je dlm ringsling. yang best nye kalau masuk mesti kaki dia buat kejung.. huhuhuhu. tapi mmy tak selesa nak carry, beban berat kat bahu kiri je -- takleh tukar2 sebab mmy biasa kiri je.. kalau kanan janggal.

so skang ni nak survey SSC.


Jumpsac

suke jumpsac. sebab design cantik. i love pandora - nite berry with purple weft. tapi dah abes.

this is jumpsac orbit pandora: purple weft

then mmy suke pandora november rainbow. bulan 11 baru dapat. cantikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkss sangat.. mmg dah nak tekan buy dah kat web dia..

kain mmg selesa, cantik, menarik tertarik... 

tp come into my mind tahap kepanasan dia.. ye lah nak carry awak. papa mmg carry jap jap je... awak pon suke kene carry. especially skang ni dah suke terlompat2 kat bahu mmy yg kurus ini. nnt nak test kat moms care

then mmy research ergo

ergo



- selesa
- sejuk
- both mmy selesa n bby

herm... nk beli. nak beli nak beli.. nk beli ke tak ke beli ke tak? beza dalam RM100.. hermpkhhh..
2-2 cantiksssssssssss... hendakk!! hem hem.. yg mane yeh.







October 12, 2012

[Aeyyman 3m] 10 tips mendidik anak

http://mommyiskandar.com/blog/10-tips-mendidik-anak-soleh-solehah/

 

[Aeyyman 3 months] Breastfeeding

Alhamdulillah susu dh mula naik!!

dulu mommy pump lepas pantang mula masuk opis dapat

7 bottle x 3 oz.
morning sesion - 10 oz, balance tu campur2.
pastu merosot jadi 6 bottles
and then maintain 5 bottles...
but last week sebab 5 hari melekat ngn aeyyman - EL sbb ayah meninggal terus merudup jadi 4!!!

risau.. aeyyman pon tak mau pacifier dh, kat rumah makcik pon tk minum susu botol dh. sikit je minum. mungkin sbb lapar. jumpe je mummy terus minum macam tak minum sehari. siann..

tp smlm petang naik sikit 1oz,
and pagi ni mula naik balik 2oz. alhamdulillah

semoga Allah memurahkan rezki mummy & aeyyman, menetap dan mengizinkan susukan aeyyman till 2 years. amin.

October 8, 2012

ALhamdulillah. terima kasih Allah

tanda org mukmin meninggal


 Berpeluh di dahi, berlinang air mata

Sabda Rasulullah –sallallahu ‘alaihi wasallam-;

اَلْمُؤْمِنُ يَمُوْتُ بِعَرَقِ الْجَبِيْنِ
“Seorang mukmin mati dengan berpeluh dahinya”. (Riwayat Imam Ahmad, at-Tirmizi, an-Nasai dan al-Hakim dari Buraidah –radhiyallahu ‘anhu. Kata Imam at-Tirmizi; hadis ini hasan. Menurut al-Hakim; hadis ini adalah soheh. Tashih al-Hakim itu dipersetujui Imam az-Zahabi. (Lihat; Faidhul-Qadier, hadis no. 9145))

Maksud hadis di atas ialah; jika kelihatan pada dahi si mati renik-renik peluh, maka itu tanda bahawa ia mati dalam iman. Sebab terjadinya renik-renik peluh itu menurut sebahagian ulamak ialah kerana malunya kepada Allah yang memberi rahmat kepadanya sedangkan masih ada dosanya kepada Allah. Sebahagian ulamak pula berkata; orang mukmin tidak terlepas dari merasai kepayahan ketika mati, namun kepayahan yang dihadapinya ringan sahaja iaitu hanya sekadar kepayahan yang menerbitkan peluh yang berpercikan pada dahi. (Faidhul-Qadier,

Alhamdulillah..

ayah meninggal, tenatnya sekejap je.


 meninggalnya hari sama di lahirkan
meninggalnya 63 tahun
meninggalnya hari rabu
meninggalnya tanpa menarik nafas panjang
meninggalnya berlinang air mata.

teringat suami masa hari kejadian
dia menangis...

aku tanye.. u nangis ke b..kenapa..

him: ak ah. sy bukan sedih ayah pergi,.. sy menangis sebab tengok keadaan n cara dia meninggal, sayup..untung ayah u ... bukan senang nak dapat macam dia... kita ni tak tentu lg.

"Abg Md baru lepas call, tau kot aku tgh tak keruan kt opis ni "

ayah ku lembut orgnye. sangat sangat penyabar. dugaan datang dari kiri kanan.
dugaan dari semua arah. dia tetap tenang. tetap redha. sabar.. tabah...

aku doakan dia selamat aman di sana...


Ayah - 6 days

first day at work

pemergianmu tk tertanggung

1949-2012 ~ 63 tahun

 

October 7, 2012

Ayah 63 Tahun

 4.45am, cant sleep
woke up at 3 aeyyman mintk susu.
terus jaga sampai skang.

sakit. hati ada rasa satu rasa kalau teringat ayah. terkenang ayah.
hilang dah tempat bersandar. hilang dah dua-dua.
walaupun ayah bukan tempat mengadu, tp kalau hati tak sedap, mesti call dia just utk tanya kabar. kalau hati ade prob. mesti call dia tanya kabar je.
skarang ni nk tuju mane? tkde yg dapat ganti tempat arwah....

ayah sakit

actually ayah tak sakit mengidap cancer.
ikut kata ashraf muslim - penawar syifa - cancel stil hidup dlm badan tp ayah tak rasa sakit. ayah redha.

ayah sakit teruk since aku dlm pantang, tp still okey.
ayah makin teruk , perlukan org jage 1 month ago.

minggu pertama aku jaga, minggu balance adik jaga.
dia semakin takde daya, tp takde sakit.

adik tanya- tanya, ayah rasa apa? ayah jawab ayah tenang.
cuma kadang-kadang sakit n lemah.
sakit pun sebab melecet kat peha sebab baring sebelah je. n sebab tulang je...

sampai seminggu lepas adik cerita, gurau dgn dia..

" ayah, nadi ayah dah takde.."
ayah buat muke pura-pura mati.. pastu senyum..

2.0ctober 2012
aku rasa tak sedap ati semalam lg

3 october 2012 aku terima call, mase tu baru letak ayyman dlm carseat.

"kak, ayah dah tenat, kalau nk jumpe balik cepat"

terus bagitau suami, nak drive sorang bawak aeyyman.
confirm tak kasi...

dlm kol 8 lebih kami gerak....

tak sampai sejam odw ke melaka, dapat call lg
" kak, sabar ye, ayah dah takde"

masa tu suami pegang aeyyman. aku nangis sedalam-dalamnye. sampai rasa sentap kat pinggang. aku perasan aeyyman tengok je aku nangis.

suami tanya: u redha tak b?
aku: redha... tp terkilan tak dpt jumpe...
suami: abu bakar pon tak sempat jumpa nabi b..

aku senyap..

2 minggu lepas, ayah panggil aku duduk belai dia...
" belai ayah ni, ayah dh tak lama..."

manakan perasan, tuhan punya kerja.. aku pun ckp tenteramkan ayah.

sebelum balik, sempat kiss ayah kat dahi n pipi, "kak balik dulu ye yah, nanti kak balik lagi bawak kad nurul"
ayah angguk.

n suami bagi aeyyman untuk ayah kiss....

melaka

-sampai rumah, ters tengok muka ayah... time cium aku bisik dlm hati

" yah, dah selamat segala penderitaan ayah, habis dh semua, ayah dah selamat tenang kat sana,"

suami ckp rumah ceria,

mandi-kapan-solat,

suami kata ayah bersih , takde najis pun.

suami kata ayah org baik. sangat baik. smoga dapat sifat dia kat aeyyman. amin..

ayah lahir rabu --- meninggal rabu...

16 february 1949 - 2 october 2012..

innalillahiwainna ilaihi raa jiun...

gembira sebab aku sempat carikkan jodoh utk adik.
walaupun ayah tak sempat tengok diorang kawen, kurang2 dia dh jumpe bakal jodoh adik. dia restu. mungkin sebab tu Allah ambik dia awal.

kesian kt adik yg hidup lama dengan ayah..

kadang-kadang perit kt hati.. tp kita siapakan...

ramai datang ziarah. TQSM
tuan guru pun dtg, dia ckp, ayah sakit kejap je kan ... senyum.

sampai 12 mlm baru abes org ziarah.. alhamdulillah.. TQ smua....

October 2, 2012

Aeyyman: BF


hehe time ni baru lepas bf. BF mmg moment paling syok. tak kire la lepas tu bb tertido ke - dengan sucinye, termenung ke.. tengok mommy ke .. mmg precious moment. skarang dah pandai tarik2 gigit2- blom ade gigi lagik.

dulu mula-mula mommy pening nak set berapa botol - beku plus freeze nk bagi kat nek ndak dia.
tp skang mcm dh okey.

BM mase pantang tk guna lagi, sebab agak berbau tengik.. aeyyman pon mcm tak suke. penuh je atas tu. ujung bulan 11 tak abes gune mmy kene buang kot..

kadang-kadang mommy saje bagi tru bottle utk elakkan pembaziran di hujung minggu. mmg tolak habis laa..

mase train dulu hari ke - 3 baru la dia nak bottle yg momy suakan. tu pon kene facing depan, bukan facing mmy. kalau mmy mmg menangis2 mcm bagi asam keping. dpt DF baru la senyap.. kalau maklong dia ke maksue dia bagi ke abis sebotol. sampai mmy tertekan awak nk minom 2 oz ke 3 oz.. huhuhuhu...

mommy doa semoga dapat BF till 2years. Ya Allah mudahkan lah aku. aeyyman .. minum sampai 2 tahun tau... doakan mommy cukup. love u sangat.

ni nak kumpul duit beli freestyle lah. skang ni mmy pakai swing. mmg swing la lame nau nunggu. huk.


 

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...