October 7, 2012

Ayah 63 Tahun

 4.45am, cant sleep
woke up at 3 aeyyman mintk susu.
terus jaga sampai skang.

sakit. hati ada rasa satu rasa kalau teringat ayah. terkenang ayah.
hilang dah tempat bersandar. hilang dah dua-dua.
walaupun ayah bukan tempat mengadu, tp kalau hati tak sedap, mesti call dia just utk tanya kabar. kalau hati ade prob. mesti call dia tanya kabar je.
skarang ni nk tuju mane? tkde yg dapat ganti tempat arwah....

ayah sakit

actually ayah tak sakit mengidap cancer.
ikut kata ashraf muslim - penawar syifa - cancel stil hidup dlm badan tp ayah tak rasa sakit. ayah redha.

ayah sakit teruk since aku dlm pantang, tp still okey.
ayah makin teruk , perlukan org jage 1 month ago.

minggu pertama aku jaga, minggu balance adik jaga.
dia semakin takde daya, tp takde sakit.

adik tanya- tanya, ayah rasa apa? ayah jawab ayah tenang.
cuma kadang-kadang sakit n lemah.
sakit pun sebab melecet kat peha sebab baring sebelah je. n sebab tulang je...

sampai seminggu lepas adik cerita, gurau dgn dia..

" ayah, nadi ayah dah takde.."
ayah buat muke pura-pura mati.. pastu senyum..

2.0ctober 2012
aku rasa tak sedap ati semalam lg

3 october 2012 aku terima call, mase tu baru letak ayyman dlm carseat.

"kak, ayah dah tenat, kalau nk jumpe balik cepat"

terus bagitau suami, nak drive sorang bawak aeyyman.
confirm tak kasi...

dlm kol 8 lebih kami gerak....

tak sampai sejam odw ke melaka, dapat call lg
" kak, sabar ye, ayah dah takde"

masa tu suami pegang aeyyman. aku nangis sedalam-dalamnye. sampai rasa sentap kat pinggang. aku perasan aeyyman tengok je aku nangis.

suami tanya: u redha tak b?
aku: redha... tp terkilan tak dpt jumpe...
suami: abu bakar pon tak sempat jumpa nabi b..

aku senyap..

2 minggu lepas, ayah panggil aku duduk belai dia...
" belai ayah ni, ayah dh tak lama..."

manakan perasan, tuhan punya kerja.. aku pun ckp tenteramkan ayah.

sebelum balik, sempat kiss ayah kat dahi n pipi, "kak balik dulu ye yah, nanti kak balik lagi bawak kad nurul"
ayah angguk.

n suami bagi aeyyman untuk ayah kiss....

melaka

-sampai rumah, ters tengok muka ayah... time cium aku bisik dlm hati

" yah, dah selamat segala penderitaan ayah, habis dh semua, ayah dah selamat tenang kat sana,"

suami ckp rumah ceria,

mandi-kapan-solat,

suami kata ayah bersih , takde najis pun.

suami kata ayah org baik. sangat baik. smoga dapat sifat dia kat aeyyman. amin..

ayah lahir rabu --- meninggal rabu...

16 february 1949 - 2 october 2012..

innalillahiwainna ilaihi raa jiun...

gembira sebab aku sempat carikkan jodoh utk adik.
walaupun ayah tak sempat tengok diorang kawen, kurang2 dia dh jumpe bakal jodoh adik. dia restu. mungkin sebab tu Allah ambik dia awal.

kesian kt adik yg hidup lama dengan ayah..

kadang-kadang perit kt hati.. tp kita siapakan...

ramai datang ziarah. TQSM
tuan guru pun dtg, dia ckp, ayah sakit kejap je kan ... senyum.

sampai 12 mlm baru abes org ziarah.. alhamdulillah.. TQ smua....

No comments:

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...