October 31, 2012

Persediaan sebelum bersalin

okey. just note-to-self

pokok pangkalnya DOA dipermudahkan. kerana Dari Dialah segala sesuatu.

persediaan semasa mengandung. sy shopping monthly sebab tak cukup budget.

3 bulan ke bawah

  • amalkan surah2 menguatkan rahim, menguatkan kandungan,dapat zuriat yg soleh.
  • perlu sangat2 berhati2 dlm pergerakan, food take etc
  • minta maaf banyak dengan suami
  • amalkan surah maryam, tiup di pusat.


3 bulan pertama

  • checklist barang
  • shopping baby's cares - minyk telon , vicks - penting untuk baby batuk, barut, tuam, ctton bud, minyak  yuyi - penting untuk bby selsema, bedak, shampoo, lotion, baby bath. sy add - beli VCO kalau bby ade ruam yg sangat teruk. experience - bby ruam teruk kat leher sampai tumbuh biji2. alhamdulillah letak vco sekali je dh ilang. tp parut lama skit.
  • shopping barang baby- towel, bedung ( use swaddle yang instant sebab anak besar, guna bedung biasa tak muat & senang cabut)
4 bulan pertama
  • beli sedikit baju baby - dress utk siang ( add baju lubang )
  • Start consume vitamin. kurangkan pengambilan takut baby besar. ESP wajib ambik untuk kulit baby bersih & licin. Vitamin yang penting suggested by doctor dr Hospital Perubatan Islam - Omega Guard (Shaklee).
  • Vitamin suggest - Vitalea, B Complex, ESP - kulit & energiser, Omega Guard - brain development, Ostematrix - kalau minum susu tk yah.
5 bulan pertama
  • beli sedikit baju baby - dress utk malam
6 bulan 
  • beli sedikit baju baby utk jalan-jalan
7 bulan
  •  start breathing technique- practise.
  • start exercise lantai pelvic - guna encik google
  • start beberapa exercise.
  • start zikir & amalkan doa mudah bersalin

8 bulan
  • prepare beg untuk letak dlm kereta siap-siap. record book, IC, air zam-zam, air selusuh, pad, baju baby sepasang, baju kita (takyah spital bagi) , sweater, stokin, pampers, baby wipes - prepare semua sebab time dah nak kelaur takleh fiikir ape dah.
9 bulan
  • selalu minta maaf dengan suami & minta suami doakan mudah.
Amalan doa ketika mengandung Aeyyman (add-on sikit untuk reminder for next time). Amalkan doa se awal mula2 mengandung.

ya Allah peliharalah kandungan ku ini , kurniakan lah dia peribadi yg mulia, memahami agama & Quran mu, mencintaiMu, Rasulullah dan hamba2 yang mencintaimu, jadikanlah dia anak yang soleh, penolong ibu bapanya, peliharalah dia dari kemurkaan mu, kepada kebaikan itu dekatkanlah dia. daripada kejahatan itu jauhkanlah dia. ya Allah janganlah Engkau letakkan kesalahan kami kepada dia. sihat wal afiatkan lah dia.

ya Allah izinkanlah dan permudahkan lah aku menyusukan dia selama 2 tahun agar dapat memenuhi apa yg telah engkau Syariatkan dan sebagai ibadah ku kepadaMu.

ya allah sesungguhnya Engkau Kaya & aku miskin, Engkau berkuasa & aku tidak. Engkau menjadikan jadi itu jadi. 

Ampunilah aku atas permintaan ku. sesungguhnya tiada tempat meminta selain Mu.

Sesiapa berminat nak consume vitamin semasa mengandung boleh contact sy


 012 698 2177 - Mai

No comments:

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...