November 22, 2012

Aeyyman 4mnths

Alhamdulillah

mommy risau aeyyman takmo tiarap. sebab lambat blajar. sebab tak suke letak kene dukung je.
hari tu time mommy siap2 pi keja... tengok2 dah meniarap.
pandang muke mommy - muke suruh puji.

la ni suke angkat2 kaki .. comel.
pagi tadi dah masuk kaki dlm mulut--- err... >.<





November 20, 2012

Palestin itu "tinggi" nilainya

harini byk nampak gambar ayah bonda cium anaknya syahid.
anak kecil.
kecil amat.

aku tatap wajah ayah bonda mereka,
duka? langsung tiada.
bangga barangkali
bahagia barangkali
Jannah tunggu mereka

kagum aku
ibu bapa begitu
riak wajah seperti puas
bila anaknya di panggil Allah

seperti telah disemat dalam hati mereka
dunia tiada apa
seperti telah dijangka

Allahurabbi.

lalu terdetik

bukan calang orang dilahirkan di palestin
dan aku sememangnya tidak layak.


November 16, 2012

Beware!

Elakkan air masuk tiub!!!
Selalukan tengok tiub anda!
Nasib baik perasan kalau tk airmasuk motor T_T

Jangan masukkan tiub yg basah pada socket tiub, kalau tk jadi cemnih. Sebaik reti marmet halaaaa

Medela murah, PM ME

November 14, 2012

Review Ergo Organic

2 words! WORTH IT

Aeyyman is about 7kg! Tp x terasa pun berat dia.
Pikul 2 jam pun tk rasa penat or berat.
And aeyyman tiap kali masuk mesti tidur lena, best kut terbuai-buai mcm dlm peyut. Nk breastfeed pun senang sebab ade head cover, tk yah berlari crk tmpt..

Fabric plk mmg selesa n sejuk, selalu duk dlm sling aeyymn mesti berpeluh tp ni tk.

Mmg berbaloi usha mmy survey 1 bulan







November 8, 2012

Finally!! my ERGO




Finally...!! lompat-lompat!!!
dah 2 minggu tunggu akhirnya .. sebaik original.

nak test. nnt review.!

Ergo Murah

sape berminat beli ergo murah kat sini ade buat kutu.

recommended ^_^..

especially ergo organic. berbaloi.

http://www.facebook.com/groups/mamapandastore/303263479782504/?notif_t=group_activity

Mai | 012 698 2177

Bagaimanakah saya boleh meningkatkan jumlah susu yang saya keluarkan?




Lebih kerap anda mengeluarkan susu, akan lebih banyak susu yang dihasilkan, tetapi menyusukan dengan lebih kerap (selagi susu masih mengalir) adalah lebih efektif daripada menyusukan dalam masa yang lebih panjang. Apabila anda berjauhan dengan bayi anda, dan perlu mengepamkan susu keluar, cuba relaks ketika itu dan fikirkanlah bayi anda, dan jika perlu, bawa gambarnya bersama atau barang kepunyaannya seperti baju atau selimut - sy selalu replay video aeyyman :). Ini membantu merangsang refleks yang menenangkan, yang terhenti buat sementara jika anda tertekan atau letih.

Menggunakan pam secara berganda mengambil masa yang lebih singkat. Juga, menyusukan bayi di sebelah buah dada sambil mengepam buah dada yang lagi satu juga akan mempercepatkan proses. Meletakkan flanel hangat pada buah dada anda atau mandi air panas sebelum mengepam akan membantu meningkatkan bekalan darah ke kawasan tersebut dan ia akan memudahkan lagi proses pengaliran. Walaupun ramai ibu mendapati pam buah dada mudah dan sesuai digunakan, tidak semua buah dada wanita akan bertindak balas dengan baik kepada pam buah dada – sesetengah daripadanya akan mendapati bahawa mengeluarkan susu menggunakan tangan adalah lebih efektif.

Jika anda merancang untuk kembali bekerja, anda akan merasa kurang tertekan jika anda sudah mula mengepam beberapa minggu lebih awal. Ini bukan hanya memberikan masa untuk anda berasa yakin dengan keupayaan anda untuk mengeluarkan susu, tetapi anda juga akan mempunyai bekalan susu beku untuk kegunaan di masa hadapan. (Baca dengan lebih lanjut mengenai bagaimana untuk menyimpan susu badan dengan selamat.)

Mengeluarkan susu selalunya menjadi lebih produktif dengan latihan, jadi jangan risau jika anda hanya mengeluarkan sedikit susu pada awalnya. Waktu terbaik untuk mengeluarkan susu berbeza bagi setiap wanita tetapi buah dada anda selalunya berasa lebih penuh pada waktu pagi. Pilih masa yang mana anda tidak tergesa-gesa dan tidak akan diganggu.

sumber: babycenter

Shaklee supplement untuk tambah susu , for more info


Mai | 012 698 2177

November 7, 2012

Cara memasang & menggunakan Medela Freestyle


picture 1 - breastshield body
picture 2 - membrane
picture 3 - lekatkan membrane pada breastshield body, kemas, kedap, dan kering.
pitcure 4 - tutup dengan membrane caps.


sambungkan tiub.

Cara menggunakan / record memori Medela Freestyle


  1. On Power
  2. adjust kelajuan 
  3. bila susu dah keluar, tekan let down button belah kiri
  4. adjust let down ("-" ,"+") - research menunjukkan untuk mendapat susu yg banyk adjust maximum speed masa let down. jangan sampai rasa sakit. 


once dh okey , tekan memory button 3-5 seconds ( sampai bunyik ) utk record memory.

i love Freestyle !!






November 6, 2012

Kulit Sihat dan cantik

Pentingnya Protein untuk kulit~





PROTEIN

Asasnya, tubuh badan kita ini terbina daripada protein. Sel tubuh kita terbina daripada protein. Namun, pelbagai proses yang dilalui oleh tubuh kita menyebabkan protein termusnah, menjadi tua, rosak dan sebagainya. Justeru, kita perlukan protein baru untuk mengganti protein yang hilang tadi.

Sel kulit berganti setiap 21 hari. Selepas 21 hari, ia akan digantikan dengan sel baru, which is, sekiranya kita memberikan tubuh kita ‘makanan asas’ yang sihat, maka sel yang terhasil itu pastilah sihat juga. (Sebab tu dalam bidang kecantikan, kerap ditekankan proses scrubbing untuk menghasilkan kulit yang cantik. Sebenarnya, apa yang dilakukan ialah membuang sel2 lama yang telah rosak dan mati, dan membenarkan sel2 baru untuk hidup dan bernafas menggantikan sel2 lama tadi).

Protein boleh diperolehi daripada ayam, ikan, daging, kekacang..Namun hakikatnya, pengendalian sumber makanan berunsurkan protein tadi (memasak) pada suhu yang tinggi telah memusnahkan protein yang terkandung di dalamnya. Maka, pengambilan suplemen protein yang berkualiti adalah penting untuk membantu anda mendapat khasiat protein yang optimum.

Di Shaklee, ESP adalah protein. Pengambilan ESP membantu kita mendapat khasiat protein sebenarnya. Sel yang sihat dapat dihasilkan dengan cukup protein. Sel yang sihat membantu penyerapan vitamin dan galian lain dapat dilakukan dengan optimum. Maka kita akan lebih sihat dan merasakan nikmat kesihatan yang sebenar. Ramai yang amalkan ESP mengakui keberkesanan pengambilan vitamin2 lain.

credit

Dengan ESP bukan sahaja sesuai untuk breastfeeding mommies tapi juga untuk kulit yg cantik, sihat, gebu.

Sesiapa berminat untuk permasalahan kulit & susu kering boleh PM sy.

MAI | 012 698 2177

November 5, 2012

menyimpan susu ketika outstation

Feb 2013 mommy will be away for 2 weeks.
belum tiba waktu, dah rindu2 kt aeyyman. boleh ke? aeyyman plak mmg biasa melekat kalau mmy ada. aduhai. demi menjalankan wasiat ayah...

tapi nak second consult, harap boleh bawak aeyyman.

Aeyyman consume

4oz X 3 bottles siang.
so budget 4 bottles at night. plus minus.

ni budget belum makan lagi. so mummy try simpan banyak kay sayang mommy.

total up = 8 bottles X 4oz per day
2 weeks = 8 x 12 per day

total = 96 bottles = 384oz,.....T_T chaiyok.

kalau budget skarang, kalau pump extra 1 bottles. so kalau start pump awal, including weekend, dpt la 90 bottles by Feb, lagi 6 bottles. harap aeyyman dapat rezki lebih. Bismillah... Extra after work pon kene pump.

kene start middle of Nov kalau nk budget expired date by Feb.
kat sana taktau la camne nk pump. takpe marmet ade.. :D.

tengah pikir camno nak simpan EBM kt sana nanti. huhui.







Ergo Murah

mommy dah survey. 1 bulan buat research pasal ergo. huhu.
the best place - discount to buy is at Fabulous Mom.

jemput jemput

http://www.fabulousmom.com/catalog/index.php?cPath=24_105&sort=2a&page=2

tempat-tempat favourite mommy to shop is

http://www.fabulousmom.com
http://www.onebabyworld.com/
http://littlebabyville.com/
http://www.littlewhiz.com/
http://www.enjoybreastfeed.com/

for ergo or other SSC punya cover. mamapanda ada jual.. comey.

http://www.mamapanda.com/


November 2, 2012

Pentingnya mempelajari teknik Marmet

hewah terus post.

my breastpump tertinggal!! halfway baru teringat. nk pi balik ambik jauh. damansara-ampang.

try offcemate punyer pureen electric pump. bercinta tunggu susu drop T_T... sempat bersandar sambil rangka masa depan.

ini takleh jadi!!!!... terus tanye mas and terus youtube.

mule2 kekok. kekdahnye pon tak faham.

lame- lame menunjukkan jaya - ade lah setengah jam try.

pastu pam pam .. terus byk and terus galak mengepam. rupenyer dah sejam!!!!!

banjir gk la bilik nursing hoho. dapat 8 oz jadik la. alhamdulillah.

pentingnya marmet

-tangan tak pernah tinggal.. pam tinggal... eh?
- tp pam kt plastik bag mmg banjir la .. huhuhu.
- alhamdulillah kene blajar gk. sebaik berjayer. bangge bangge walaupun sikit
- lenguh tangan tp rasa nak pump lg sebab excited. tp kalau betul care tak lenguh.

cepat belajar nah

http://www.youtube.com/watch?v=6ZViuYKX5LU


November 1, 2012

MEDELA Murah

Alhamdulillah.

medela freestyle murah/ medela swing murah?

Pre-order for medela swing + freestyle

Medela Swing
RM659- promo price with 1 year warranty.stocks limited. 5 units left (update 14/11/12)

*market price Rm7++

Medela Freestyle

RM1850- cash

*market price  to RM2+++

Harga promo sebab baru nk statt jual. So grab it!!!

Medela Freestyle idaman mommies seantero malaya.
sampai sebelum raya haji. terus unpack. simpan dalam bag. punyela tak sabar kan :P.
balik rumah je soak ngn soapy water, pestu boil ... rushing sebab esok tu nk balik ipoh. siap bawak balik ipoh machine dia sebab kene charge 24 hours.

Kelebihan Medela Freestyle VS Swing
  • cepat of course! dari 30 minutes jadi 10 minutes
  • susu banyk sebab stimulate both B.
  • senang nk organize- pump and cooler tote satu bag
  • ado memories button. tekan 1 button je , kerja kita pestu pegang je . ye lah dh dua tangan guna camne nk adjust volume. tak kreatip la gitu.
  • boleh tengok berapa minute kite pump. 
  • comel
  • freestyle - serabut sikit kalau rajin je pasang
  • i love the quality of medela cooler tote. tk basah & serabut :)
  • compare to swing: of course la cepat je .. swing pon best. cuma single pump huhuh.
  • cons: penat pegang dua-dua. sebaik sekejap je.


medela freestyle murah/ medela swing murah?




tips guna medela freestyle

  • seblum guna make sure betul betul kering all parts sebab kalau tak suction dia slow.
  • kalau lepas guna biasanya mommy soak part yg contact ngn cik B and milk je. membrane tu tak sebab kalau basah susah tol nk bg dia kering.
Alhamdulillah. sy suke medela freestyle! smoga murah rezki lagi amin



Medela Swing Murah?

ni medela swing murah. nk letgo baru pakai 1 bulan lebih. condition-LIKE NEW. sape nak PM ye

Mai
 012 698 2177

Tips Tambah Susu

cuti raya haji. naik kerja hari isnin susu drop!!

morning session dapat <7oz sahaja!

then malam nekad ambik alfalfa after dinner.
supprisingly esok nye morning session susu naik 1oz! afternoon session pon naik 1 oz. evening session je maintain. (sepatutnya alfalfa 3x sehari)

and today morning session tambah lagi satu oz.



Alhamdulillah. jujurnya saya malas nk consume alfalfa. pada sy cukup ESP je (ESP boleh buat kulit cantik) sebab nk consume byk2 kang takut tak cukup duit nak maintain. so sy mmg tak makan alfalfa langsung.
cuma malam hari tu terdetik nak ambik, alhamdulillah naik 2 oz dlm dua hari utk 1 session.

tp wahai mommies, supplement just another usaha je, yg lain:-

  • minum air kurang2 3 liter
  • pump frequent - dr pengalaman. kalau lebih 2 hari tak pump susu akan drop :)
  • kosongkan cik b, jangan tunggu penuh
  • jangan tensi
  • jaga makan
  • cukup rest
  • doa banyak2 juga usaha.
BF is about demand-supply. so makin banyk kita demand, akan antar signal ke otak, to produce more milk. - nasihat sahabat sy massssss.. :)... and some more, time pump tu buat kekdah Law of Attraction (kaedah omputih tp ternyata berjaya. apa kite bayangkan, akan antar signal ke otak, attract di samping doa.. ) bayangkan muka anak, bayang kan susu meriah.

sy bukan menjual Shaklee sebab nk bisnes, sy jual sebab nk tolong mommies atas pengalaman sy sendiri makan shaklee. tu pon bukan jual, kira purchase guna nama sy( sharing is caring :). siapa nak Shaklee murah boleh PM sy bg harga murah :)

MAI - 0126982177

Khasiat daun alfalfa :


  • Tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.
  • Melegakan sakit sendi dan belakang.
  • Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
  • Memberi sensasi ‘rasa sejuk’ (alfalfa Shaklee mengandungi minyak Peppermint)
  • Memberi kelegaan semasa haid.
  • Merawat arthitis
  • Bagus untuk elergi dan ekzema
  • Merawat asma
  • Mencuci usus bagi membuang toksik
  • Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkita dalam buah pinggang
  • Meneutralkan asid dalam badan
  • Merawat masalah keputihan pada wanita
  • Membesar dan menegangkan payudara
  • Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri
  • Memulihkan urat selepas bersalin
  • Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
  • Meningkatkan stamina seorang suami
  • Melegakan sembelit

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...