December 24, 2013

Aeyyman 7.12.2013 setahun 5 bulan

Besar dah anak mommy
makin bijak
makin comel
makin funny

suke but mmy gelak

sejak berjalan ni. makin "kemas' rumah

makan nak pegang dua-dua tangan
dah pandai tunjuk2. nak nak...
dah pandai tunjuk epal, tunjuk sinki (suruh potongkan)
dah pandai tarik tangan ajak main
dah pandai amek handphone mmy bila mmy tengah browse FB, campak kat lantai, ajak main.. haha terasa mmy.
dah pandai main nyorok2.

words
kakiye - kakemm - kaki
momiye - mommy
pish - fish
yau - cacat- cat
Biye - B- mmy panggil ayah.. hahaah
biyed - bird
kai - sky
car - car
tee - tree










Mendidik Anak

DARI DR FADZILAH KAMSAH

As salamu'alaikum shbt tersayang. Ramai yg mohon tip kaedah didik anak yg nakal. Pesan Nabi saw: Anak2 yg nakal atau degil semasa kecil, akan menjadi org dewasa yg bijaksana. So tukar paradigma kita ttg anak kita itu. Fikir & kata2 ibubapa/ guru adalah DOA YG MAKBUL. Sabda Nabi SAW: Allah bertindak seperti mana yg di di sangkakan/ fikirkan oleh hambaNya. Di antara perkara yg kita boleh lakukan utk bantu anak2 menjadi insan yg soleh:

1. Sentiasa berdoa utk mendapat anak yg soleh. Doa itu senjata terpenting org yg beriman & Allah angkat hijab kpd doa ibubapa.

2. Didik anak ttg solat & ibadah yg lain sejak kecil. Setelah beri ingatan & amaran, wajar rotan anak yg tak solat di umur 10 thn. Ramai ibubapa yg rotan anak atas berbagai kesalahan, tapi tak sampai 10% ibubapa yg rotan anak sbb tak solat!!!

3. Biasakan anak mengamalkan sunnah2 harian-- mkn & minum, amalan di bilik air, amalan berpakaian, tertib belajar, pergaulan, tertib tidur, dll. Pesan kpd anak lelaki utk elak kencing berdiri. Pesan kpd anak utk ISTIBRA' selepas kencing. Lelaki dgn berdehem 3 kali & perempuan dgn urut dari pusat ke bwh.

4. Pastikan anak2 makan mlm sebelum maghrib spt yg Nabi saw sarankan supaya mudah belajar waktu mlm. Mkn malam lepas maghrib buat anak mudah letih & mengantuk bila belajar. Makanan hadam sekitar 1- 1 1/2 jam selepas makan. So anak boleh belajar dgn berkesan & fokus jika belajar 11/2 jam selepas mkn mlm. Pastikan anak kurang makan daging merah, banyakkan daging putih spt ayam & ikan. Daging merah buat anak irritable & agresif. Pastikan mrk MAKAN BUAH2AN SBLM MAKAN NASI agar badan dpt serap Vit C yg ada dlm buah2an & lancarkan penhadaman. Vit C membantu tenangkan fikiran di samping jaga kulit. Mkn buah selepas mkn nasi adalah amalan yg sia2 sbb badan tak dpt serap nutrien dlm buah2an & ganggu proses penghadaman!

5. Banyakkan memeluk & memuji anak2. Anak yg sering di peluk & di puji/ belai akan tenang, kurang degil, rasa selamat & di sayangi & tak perlu nak buat nakal utk tarik perhatian ibubapa.

6. Pesan kpd anak utk menghadap Qiblat semasa belajar/ mengaji. Ini akan tingkatkan keberkatan dlm belajar.

7. Beri anak supplemen yg dpt menguatkan minda, tenangkan fikiran & stabilkan emosi. Cuba dapatkan EXCEL SUPREME atau supplemen lain mengikut pilihan anda (tel 03-89255292).

8. Cari peluang berjumpa guru2 anak di Sek tempat dia belajar. Minta nasihat & bimbingan ttg cara nak bantu anak belajar di rumah.

9. Bacakan di kepala anak: Fatehah, ayar qursi dan surah al Insyirah utk rangsang otak & memori anak dan jadikan dia anak yg tenang, baik akhlak, rajin ke sek & pintar. Bacakan waktu mlm masa anak nak belajar atau waktu anak nak pergi ke sek atau bila2 masa yg sempat.

10. Elakkan anak memakai pakaian berwarna merah atau orange. Ikut kajian, warna merah dan orange akan rangsang anak jadi agresif dan hyperaktif.

 11. Suruh anak tidur mengiring kekanan agar otak jadi lebih pintar, puas tidur & ikut sunnah Nabi.

12. Pastikan rezki yg ibubapa terima benar2 berkat dgn mengelakkan perkara haram & syubahat & keluarkan zakat pendapatan & zakat emas perak jika berkenaan. Rezki yg kurang berkat juga jadi punca anak jadi agresif & extra nakal.

13. Kenali kwn2 anak & ziarah ke rumah mrk utk berkenalan dgn ibubapa kwn2 anak.

14. Doakan guru2, kwn2 anak & jiran kita agar cemerlang & soleh. In sya Allah akan di aminkan Malaikat & Malaikat akan doakan kita MENDAPAT APA YG KITA DOAKAN UTK ORG LAIN!

15. Anak tak ingat apa yg ibubapa tuturkan, tapi anak mudah ingat apa yg ibubapa pamerkan. Justeru, ibubapa wajib pamerkan amalan & peribadi yg Allah redha.

 16. HARAMKAN SEMUA PERKATAAN NEGATIF (spt bodoh, jahat, degil, malas, bengong, goblok!) dlm rumahtangga. Kata2 ibubapa merupakan doa!

17. Padam semua kata2 negatif yg pernah di sebut kpd anak2 dgn memohon maaf & memuji anak dgn jelas. Cthnya: Abah minta maaf sbb kata kamu bodoh. Sebenarnya anak abah ni pandai-- buat homework sblm abah suruh, solat sblm ibu berleter, layan adik dgn baik & tak herdik2. Ikut kajian psikologi: Satu pujian yg jelas akan MEMADAM 300 KUTUKAN YG LALU! Maha suci Allah SWT.

18. Ibubapa takkan mampu MENGUBAH ANAK2! Tapi bila ibubapa berubah, Allah akan ubah anak2. Justeru, ibubapa overhaul diri secara bersepadu agar Allah ubah anak2 jadi hebat & cemerlang.

19. Utk lembutkan hati anak, bacalah 3 nama Allah: Ya 'Aziz Ya Jabbar Ya Mutakabbir & berdehem dpn anak sblm menasihati anak yg agak "degil". In sya Allah mrk akan mudah dengar nasihat!

20. Ibubapa JGN MENGHARAP ANAK2 BERUBAH, SBLM IBUBAPA BERUBAH DULU!

21. Setelah melakukan yg terbaik mengikut kemampuan, KITA BERSERAH KPD ALLAH SWT.

22. Saya BERPESAN KPD DIRI SAYA & KPD SEMUA SHBT TERSYG UTK SAMA2 BERUSHA utk mendidik anak menjadi anak2 yg Allah redha. Moga Allah rahmati & bantu kita semua. Aameen, wassalam.

December 19, 2013

Golongan yang sedikit

setiap kali dengar.

Surah Muzammil
Ayat 1-2

aku sedih dengan diri.
marah dengan diri.

rasa sayup dengan Allah.
lembut je ayat dia....

Aeyyman berjalan

Merangkak at 9th
Berjalan at 16th
7 bulan merangkak

Alhamdulillah. Tidak terhitung nikmat Allah.

Maka janganlah mengungkit jika idak dpt ini & itu.

Bersangka baik.

Mcm pesan seorang ustaz
Perumpamaannya

Kalau anak kecil meminta sebuah kereta 
Kita x bg sebab tak sesuai dia drive. Bukan x nak bg

Tp kalau dia jadi anak soleh & taat , tanpa diminta kita hadiahkan macam2..

Begitulh Allah pd Hambanya

;)

November 28, 2013

TIPS MENDIDIK

smillahirrahmanirrahim.... TIPS YANG MENARIK  Masalah ibu cepat marah anak-anak : Puan senang saja, saya pun mengalami perkara yg sama ada 4 anak semuanya berlainan perangai. Setelah saya banyakkan membaca cara2 mendidik anak serta pergi ke bengkel kursus alhamdulillah.
1) baju kotor rumah bersepah - puan biarkan anak habiskan main dan bila anak2 melihat muka puan, jgn ada mimik marah, jeling atau masam cuba senyum (dengan semulajadi ia akan sampai ke otak dan turun ke hati akan berbisik subhanallah Ya Rabb aku amat bersyukur kerana mempunyai zuriat yg cukup sifat, comel, mencuit hati, sihat dan aktif). Pandanglah anak2 puan seperti kain putih masih suci tiada dosa.
2) panjat, jerit tak dengar kata - saya praktikkan pergi pada anak peluk berkata dengan perkataan lembut sangat2 dengan penuh kasih sayang beserta gosoklah dadanya dan explain pada anak apa yg kita nak anak buat.
3) puan sungguh lucky tidak bekerja dapat mendidik anak kejalan Allah swt. Cuba puan lebihkan anak2 semasa anak2 tengah main join anak2 dan bergurau insyallah bila anak2 melihat ibunya pun bermain selalu puan tengoklah anak2 akan berubah. Saya kata terus terang puan, saya sampai anak2 ajak main hujan dengan air banjir saya join dengan bermain bersama2 anak mereka lebih menyayangi, memahami dan mendengar kata.Last skali sekiranya puan betul2 tak dapat control puan lihatlah anak2 seperti esok kita dah tak jumpa anak2 kita lagi. Maaf ingat anak2 bukan hak kita amanah Allah s.w.t jgn sekali ingat hak kita! Beri didikan dan kasih sayang.
4) setiap malam amalkan membaca selawat 3x, 3 Qul, ayat kursi dan tiup keubun2 anak2 dan gosok seluruh badannya kemudian wajib bercakap ke telinganya dengan menyebut namanya dan cakaplah apa yg puan impikan pada anak. Amalan ini saya buat hanya 3x sahaja dah nampak perubahan anak2 subhanallah doa n bisikan seorang ibu dengan penuh kasih sayang dan ciuman betul2 dapat merubahkan anak tak kira umur sekiranya istiqomah. Sekarang ni cuba puan amalkan bila nak marah je istighfar dan senyum pada anak automatic dengan segera berubah mood kita puan.Anak memang itu fitrahnya bila kita pukul atau marah anak2 tu tiada guna kerana otaknya belum lagi boleh berfikir seperti kita. Saya doakan puan akan berjaya mendidik anak2 puan dengan kasih sayang serta didikan agama. Ingatlah Allah swt MAHA pengasih dan Allah swt amat benci kemarahan atau kekasaran. Jom kongsikan artikel menarik ini..

November 20, 2013

His own dialect

semalam balik kerja.
seperti biasa, bukak pintu rumah
mmy buat muke sehabis manis utk anak mmy
walaupun penat.

terus dia senyum lebar.
talking.. whe whe whe whe.

be be be be.. bersama lenggok
eh anakku dah start nak cakap la.

semua mmy sebut semua dia tiru.

nakkk.. annnakkkkkkk..

sedap nye suara aeyyman. lunak nya.
suke mmy dengar.
sampai tdur pon bercakap2.

cepatnya awak besar. rinduuu awak yg bby.
tak sabar nak cakap2 dgn awak


November 18, 2013

Teknik Makna al Quran dgn mudah

hurm.

lately ni mmg terniat
minta Allah bg jalan utk al Quran dan sunnah.
itu dua yg pasti
itu dua yg tiada sangsi.

kerna aku fikir
pergi balik ku, seminggu
tiada pertambahan
hanya di kadar sama

till my friend
getting active dgn teknik nabi berdasarkan hadith
till my friend bg tau semua kt wall
i get interested

till she offered utk study cara faham alquran dgn mudah
tanpa fikir panjang aku terus stuju
tanpa fikir mcm mana nak pegi
siapa nak jaga bby

so sini aku share ilmu yg aku dapat
mudahan bermanfaat dan di perpanjangkn.



Antara bahan yang diperlukan ..
1.Al-Quran Per Kata 
2.Kertas A4 warna atau putih ..
3.Gunting
4.Pen 

Cara-cara mudah hafalan menggunakan flash card:

1.Mulakan dengan ayat lazim contoh surah Al-fatihah...

2.Ambil kertas A4 dan lipat hingga kecil sperti gambar no 5.

3.Gunting hingga kecil seperti gambarajah no 6.

4.Scan maksud arab yang ,anda tidak tahu maknanya ...
Seperti "Bismi" ...dan dibelakang bahasa arab itu tulis makna bagi ayat Bismi iaitu " "dengan nama" hingga habis ayat al-fatihah...

5.Mulakan hafalan dengan melihat makna arab dan kemudian diikuti makna melayu...berulang kali hingga ingat..

6.Kemudian ,setelah 70% berjaya ,uji diri dengan melihat makna arab sahaja ..Makna yang betul asingkan letak dibelah kanan anda..yang gagal letak dikiri anda...Ulang2 yang gagal hingga berjaya...

8.Dan kemudian jika sudah mahir 90% ...baca sepenuhnya ayat Al-Fatihah dan translate setiap butir ayat dalam kepala...

9.Praktiskan hingga fasih...In shaa allah kaedah ini berjaya ...

10.Teruskan dengan ayat-ayat lazim yang lain in shaa Allah mudah hafalan bg semua...
Kaedah flash card ini sesuai digunakan untuk ayat-ayat lazim yg pendek seperti yasin,al-mulk dan bacaan dalam solat...

boleh juga refer makna di sini

http://sallihassan.blogspot.com

antara Teknik lain untuk mudah menghafal

1. buka youtube - refer imam paling perlahan bacaannya.
ikut dgn tafsir per kata
mulakan dengan al mulk kerana ia amalan harian.

Kebaikan per kata

selama ni mmy hafal ikut sentence utk makna ayat.
tapi kalau hafal ikut word, any repeated word in other surah kita boleh relatekan balik.
subhanallah. tidak mmy nampak tanpa hidayah Allah <3


October 31, 2013

7.7.12-7.7.13, Alhamdulillah

ya Allah kejap je rasa.

kat meja ni la dulu mmy rasa false contraction. dahhh keluar awak. setahun sudah.
malam-pagi kat hospital mmg panic.

best moment bile awak dah keluar, dok  atas badan mommy ( mmy baca inna anzalna ), terus nurse cuci awak.
ingat lagi nurse cakap

"wah! 3.34g!!

mmy kene jahit , mmy turun katil, duk kerusi roda utk di bawak ke wad menunggu. nurse letak awak.

mampat- kedap- gebu, ingat pangku awak, carik ayah.

turun ke wad, cuba susukan awak. terus pandai... tidur ngn awwk. tak kesah dah ayah balik bile. hihihi. bertemankan awak sampai tengahari,

tak reti cuci berak awak, tak reti salin pampers, tak reti mandikan awak. ulit je awak. unforgettable.

balik rumah baru ade org tlg mandi.

dari kecik awak dah manja. pantang letak kt tilam merengek je.
so kepit je lah dgn mmmy nih.

mmy suke susukan awak. tenang je rasa. awak lak selalu mintak.

then mmy ke ipoh sambung pantang, kemudian ke ampang balik.
dah nak raya baru bawak jumpe atok kat melaka. atok suka.

lepas raya mmy sambung cuti pantang jaga atok. atok dah tenat.

kisah awak lahir ke dunia Aeyyman lahir 7712

SIFAT

Alhamdulillah. mungkin berkat Allah ilhamkan mmy suke abu bakar. sifat aeyyman tenang je.
tak banyak kerenah. senang je nak jaga. makcik pon kata senang. cuma manja la .. nak lekat and nak pay attention kt dia ja.

Aeyyman lembut orangnya tapi tegas.
barang aeyyman aeyyman punya takleh kasi org.
Aeyyman suke dengar ayat suci
Aeyyman suke tengok kaabah.

1 minggu - 1 bulan - 3 bulan - 5 bulan - 9 bulan sampai la setahun.
mmy tgk je awak besar.

meniarap, mengesot, merangkak dan berdiri. susah nak tatih nih... boleh je tatih awal .. tengok macam dah pandai. tapi malas nak master. takpe tatih lambat till 1 tahun 6 ek..

tok ba kate sape tatih awal bawah 1 tahun mantap jiwa dengan dunia. kalau 1 tahun 6 bulan mantap ke akhirat. aminnn...

ramai sayang aeyyman. tapi dulu ramai lagi sayang kakak/ abg aeyyman.

dari tak pandai cakp dah pandai ckp, dah pandai senyum dan gelak. mmg angerah Allah.

now dah 1 tahun. mmy niat tak nak buat bebesar sambutan. taknak biasakan.
buat sederhana je hari sebelum puasa.

tahun ni raya bertiga lagi :X ..

mmy syukur sangat pd Allah anugerahkan mmy anak yg baik sangat. dengar ckp. moga awak selalu sayang rasul dan Allah lebih dari diri sendiri ek.

REVIEW babyzen yoyo

tu dia. silat panggung anak mmy
actually beli ni dengan alasan senang nak bawak pi mana.

  • mmg senang. boleh angkat satu tangan.
  • senang lipat
  • save space
  • boleh carry kt bahu
cuma sesuai utk bby yang dah 1 tahun la.
sebab pad dia tak tebal
tkde handle depan ( bby normally suke pegang)

tp aeyyman oke je dok dalam ni. handling pon smooth ja.
ape pon. 

tak byk beza dgn stroller biasa. cuma lightweigh and senang lipat and jimat ruang.
nnt mmy amek gambar lipat lipat key.








October 24, 2013

Sahabat yang Wangi Harum



Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah

rupanya Allah bg mmy perasaan gundah gulana dua tiga menjak ni,
nak datangkn pd mmy perasaan bersahabat yang cantik.

baru mmy sedar.
keliling mmy punya sahabat yang cantik. manis berbau syurga
tapi kalau Dia tak bukakan mata hati mmy. mmy tak nampak itu.
sekadar.

hi, hihi.. hahaahah.. cantik... comel..... tengok dia update fb hari hari.
tp bila Dia bagi sedar.
baru tau.
sahabat ini memiliki ilmu. dan Dia kirimkan untuk memperbaiki aku.

hari ini.
dalam hati ada 3 sahabat.
hari ini.
mmy tenang.
mcm dekat dgn Allah.
macam dibuka jalan.
TQ Allah yang maha baik lagi Agung ZatNya.

ya Allah, kurniakanlah aku Sahabat yang boleh memperbaiki aku yg lemah ini.
sama-sama berpegang tangan mengharap redhaMu.



October 23, 2013

Tujuh ayat yang diulang-ulang.

http://elmswords.wordpress.com/2013/10/23/tujuh-ayat-yang-diulang-ulang/

Ya Rabbi, jangan biarkan tadahanku tidak berisi

Dari blog sahabat

“Aku ketuk pintuMu dengan menggunung harapan semasa orang lain semuanya tidur nyenyak
Aku merayu padaMu sepanjang malam – segala penderitaan yang aku pikul..
Aku bermadah Kamu adalah tumpuanku bila saja bala menimpa
Hanya Kamu sahajalah tempat aku berpaut
Aku mengadu padaMu aneka penderitaan Kamu tentu tahu sepenuhnya
Kesabaranku sudah mula luntur, daya tenagaku sudah mula lemah…
Sekarang, padaMu aku menadah tangan dengan cukup hina,
Oh Zat yang memang layak sepenuhnya untuk ditadah…
Justeru pohonlah ya Rabbi, janganlah biarkan tadahanku tidak berisi..
Limpah kurniaanMu seluas lautan, akan memuaskan siapa saja yang yang menghirupnya…..”
-kata dari hati Tuan Haji Nik Aziz Nik Mat.


Rajinlah selalu membaca doa atau zikir yang mudah menurutmu. Kekuatanmu untuk membacanya merupakan bentuk pertolongan Allah. Kalau engkau bisa berzikir, itu berkat kurnia-Nya semata. Sementara kalau engkau berpaling, itu kerana murka dan marah-Nya. Oleh kerana itu, beramallah dan bersungguh-sungguhlah dalam beramal. Tekunlah berzikir dalam setiap keadaan sampai Allah membukakan hijab dirimu. Ketahuilah bahwa lalai ketika beramal lebih baik dari meninggalkan amal.

October 18, 2013

Aeyyman 1 tahun 3 bulan

haritu cuti-cuti ke johor
first time aeyyman nangis jenis meraung
sampai sedu2
selalu bagi susu settle
tp ni lama nak pujuk.

isnin and selasa cuti.
rabu hantar aeyyman elok ja..

khamis cuti sebab aeyyman batuk teruk.

pagi ni - jumaat .. nak letak aeyyman kat car seat.
punye lah geleng
meraung
meleleh2 hingus.
sedih mmy tengok
mmy peluk dia tepis.
pukul ngn tangan.

terpaksa pujuk bawak naik rumah.
turun balik sebab takut lambat
ye la berapa hari cuti dah

bawak la dia .. 1/2 jam tu nangis je dalam kete.
sian.
sampai umah makcik. mmy nak off day dah.
makcik tak kasi. kesian sbb byk sgt cuti.
lalu mammy tinggalkan sambil aeyyman meraung2.
sian lah.

ape nak buat.
moga Allah kurnia kesabaran dan kecekalan pada aeyyman.

October 11, 2013

Sihat dengan habbatussauda

Alkisah.
sebelum ni mmy makan HS dalam 7 butir sehari.
kadang2 minum VCO.

sejak aeyyman demam, mmy stop kejap. sebab HS ni panas.
berlanjutan plak dgn mmy gastrik and tonsil.
dalam seminggu tak amik.

tiba tiba tak penah kene demam teruk.
semalam kene teruk sampai payah nak bangun.

terbuktilah kebaikan HS tiada tolok bandingannya :)



October 4, 2013

Setahun 3 bulan

Harini aeyyman lemah je penat mutah mungkin..

Mmy makan kt hall.. Dia duk tepi je.. Sesekali berdiri paut pada mmy

Mmy hulur sesudu dua.. Geleng. Sejak dua menjak ni makan mmg x mau. alhamdulillah Allah bg pegganti susu mmy..

H abes basuh pinggan mmy dok depan tv rest

Dia mai merangkak.. Dok atas riba.. Tangan tekan2 dada my, selak selak...

Aaa aaaaa aaa

Mmy trus peluk coum

Syurga la untuk anak mmy ni.. Pandai tunggu mmy makan baru mintak suu yee..

Sayang kamu buah hati mmy

October 1, 2013

Sayang ayah Rindu Ayah

SETAHUN...
pedih.
rindumu dalam nafasku.
teringatmu dalam mimpiku.
terbayang jika kau masih ada.
teringin bercerita tentang cucumu.

terima kasih memberi kami peluang ke Madinah & Mekah.
Sayang kamu tanpa syarat
Rindu kamu tanpa penat.

semuga tergolong di kalangan mereka yg di sayangi Allah.
al Fatihah~ untuk hikmahku tercinta.


Natural Remedies: Cough Colds

ubat untuk bayi batuk secara semulajadi
Apakah yang patut dilakukan untuk bayi yang tidak boleh makan ubat lagi?

http://theelliotthomestead.com/2013/03/homemade-garlic-salve-for-coughs-colds/

Homemade Garlic Salve for Coughs & Colds.

profile
X
SALE! I love sales. That's why I lowered the price on the PDF-version of From Scratch to only $9.99!!! Buy it HERE and save some dough (get it? dough?). Or purchase the printed copy from my affiliate AmazonHERE!
You know those Moms that can lift up a car if their child is pinned beneath?


I’m totally one of those Moms.


Well, I think I am anyway.


My children, praise God, have never been pinned under a car to test the theory – but I know that blood boiling feeling I get about protecting them and loving them.


So, assuming they were pinned under a car, I am positive I could absolutely dig deep into the very core of my being and inch by inch, lift it off. Ain’t nothin’ standing in the way of this Mama Bear and her cubs.


And thus, when the hobbit came down with a cough and cold last week, it instantly brought out that gladiator inside of me.


DSC_0042-002


Sure, it was just a small cough and cold. But still, seeing that sweet pitiful look on his face, and hearing that sweet little cough, and feeling his warm little cheeks on mine – it just broke my heart.


I pulled out my guns and prepared for battle.


I choose to save Doctor’s visits for very, very important matters and I knew that due to the nature of the cough, I would try my hand with home remedies to start. So after a little research in a home-remedies handbook I picked up in a second-hand-bookstore a few years back, I decided to rely on old faithful: garlic.


Raw garlic has incredible health-boosting properties, but obviously we can’t request our infants eat a clove of garlic. Heck. The hobbit doesn’t even have teeth! Hence the salve. Isn’t it cool? The health-boosting properties of raw garlic can be absorbed through the skin!


Sweet, sweet, garlic.


Actually, stinky, stinky, garlic.


But regardless of its pungent nature, I cannot stress how wonderfully this treatment worked. After only a few hours, the coughing had lessened. After 24 hours, the cough was all but gone, as was the fever and pitiful baby. And after that 24 hours, Owen was completely normal – perky, bubbly, smiling, and frickin’ cute.


Why am I continually amazed at the incredibly power of natural medicine? I should know by now – it works wonderfully! We’ve even used to cure ear infections! And pink eye!


But back to the treatment at hand.


DSC_0005


Homemade Garlic Salve for Coughs and Colds
You will need:
– 8 cloves garlic, peeled
– 1/3 cup coconut oil
– 10 drops lavender oil


Combine the ingredients together in a food processor or blender. Blend for about 3 minutes, or until it is a perfectly smooth whipped butter of sorts. You may need to scrap down the sides of the food processor to get all the garlic completely worked into a paste.


When it is finished, you will have a nice, smelly, salve.


DSC_0010


Put into a small mason jar or container and refrigerate (you can use right away, but refrigerating helps it to set up and keep long-term).


How to use:
– Rub onto the soles of baby’s feet. Apply generously. Put socks on to help hold the salve in place.
– Rub on baby’s chest.
– Repeat every 2-3 hours until condition improves.


DSC_0020-002


I only used the treatment about 7-10 times total – Owen is now sleeping for 12 hours and I didn’t want to wake him to reapply the salve, so I left him alone through the night. But the next morning, though he still had a slight cough, it greatly improved further after a few more morning treatments. And by the next night, he was almost completely clear of all symptoms.


After he was feeling better, I stopped rubbing it on his chest (and yes, he totally smelt like a roast Italian chicken dinner for a few days) and only put it onto his feet.


That sweet, little stinky hobbit. What would I do without him!


DSC_0020-001


It’s a difficult thing as a Mother, to watch your little one be ill. But I’m very thankful I now have a batch of this salve made up in the fridge to start using immediately when I suspect a bug coming on.


Garlic is incredibly powerful gun for the home-remedier (how do you like that word?!) to have in their holster.

September 27, 2013

I'm glad you are mine

lvoely hubby.

last tuesday dah off.
takde org jage teruna ku.

today subuh aeyyman got high fever.
mommy dh risau.
takkan cuti lagi.
slow talk

ayah nk jaga.
Alhamdulillah..

Terima kasih my love.

hari ini, mmy nak sangat say thank you to ayah.
kerana memanjakan mmy.

uhu love you.

terima kasih ya Allah untuk anugerahMu. kekalkanlah kami hingga ke syurga.


September 5, 2013

TOLONG! aku gila shopping.

ingatkan tak keluar rumah takde la duit keluar.
tapi zaman IT MITI
hari hari google
most of the thing i bought was for my son.

baru baru ni ja mak dia gila shopping.
beratusss habess
beribu gaya..
tolongg nak gi counseling.!!


September 3, 2013

Bila Rindu datang


dari awal kejadian. bila rindu je. bila rindu nak call je, ni la insan yang terlintas dalam kepala untuk pengganti.

rindu sangat...

Wajah Manis

Orang yang dipilih Allah,wajahnya manis walau tidak kacaksuaranya enak walau tidak lunak,seperti melihat buah yang masak ranum tanpa cacat, seperti mendengar alir air tika sunyi desir.
-mae13 


bermain kata.
bila dengar Tn Guru Ijai

Kuasa Allah. menghadirkan rasa manis pada wajah.
benarla Allah tidak melihat rupa paras seseorang.

aku lihat manis pada Sheikh Yassin
aku dengar enak pada suara tn guru ijai.

dan salah satu wajah manis, dpt aku lihat pada suamiku, bila habis solat.
wallahualam.

"ini diari hati, mohon siapa sahaja yg membaca entry, tidak mengulang ayat ini pada sesiapa.





Kipling murah



dh lame teringin kipling.
masa sekolah dulu tengok je org pakai schoolbag yg ade monyet tergantung ni.
mahal rupenye ye?

Kipling outlet mmg mahal!!
rasenye this one almost RM400-RM600 kot.

tp dapat la murah.

Online shop yg jual kipling murah is


mmy almost nak order kat vshub....
sebaikkkk sabar tunggu shopmeholic reply.

oh puas hati :D

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...