January 30, 2013

belanje diri sendiri

saje beralih selera
wallet lama dah berusia ratusan hari.
manje utk diri sendiri.




SEMINGGU SEBELUM

cepatnya masa..
moga dimudahkan.

perjalanan
perbuatan
hati

baju dah prepare
cuma first aid kit, toileteries, foods, and others utk memudahkan penyusuan.

January 23, 2013

Berpuasa dan Menyusu

hah. mommy takganti posa lagi yak yak yeh. (kesahnye pantang time posa)
sejak BF ni takot nak puasa sebenarnya. takot susu kurang katanya.

ari isnin memasang tekad. nekad. Aku ni susu cukup pun Allah bagi , taknak posa plak untuk Dia.
terus la melakukan perkara berikut malam sebelum puasa.

MALAM

  • minum air 2 liter
  • makan kerap
  • minum ESP + alfalfa + calcium
SAHUR
  • nasi banyak .. heeee
  • air 1 liter - oh kerap ke toilet 
  • kurma 3 biji
  • esp + ALFALFA + OSTEMATRIK
siang nye, ade la haus2 skit, perut dah mule sakit2. ye la dah nak setahun perut ini tidak kosong. huhuhu.
cuma petang kol 630 gitu tak larat. terkelepek di rumah makcik dan diter tawakan makcik. 

Alhamdulillah. puasa cam orang biasa ja. cuma extra exhausted sebab menyusu :D.

BERBUKA
lepas berbuka ngn cik suami kat luar.

me: b nanti tlg tapaukan beger satu, nasi goreng cina satu
b: hah? bile u nak makan beger tu. ni dah makan
me: ala beli jeee laaaa
b: buat muke saiko
me: susu badan mmg makan byk la .. kene makan byk.  (ke momy mmg kuat makan?)
b: buat muke perli...

hihihihihi.. dia mmg cukup excited kalau tgk mommy terlebih makan. badan kecik. makannya ya ampun.

January 21, 2013

Tips Bawak Baby Naik Plane


Semoga Mudah.
2 weeks to go.
inject mommy dah ambik.
kursus dah pergi.

tinggal few things left utk checklist barang. uhuhu.. cepatnye.


Membawa bayi dalam penerbangan tiada masalah. Anda hanya perlu membuat sedikit persiapan supaya penerbangan anda selesa dan lancar. Berikut tips yang boleh diambil perhatian:
  1. Pastikan bayi anda diberi tali pinggang keledar bayi yang mana sambungan kepada tali pinggan anda.
  2. Jika anda boleh memilih kerusi penerbangan, sila ambil ruangan yang selesa seperti ruangan depan atau tengah pesawat. Pastikan anda berada di barisan tepi laluan untuk memudahkan anda jika perlu ke tandas.
  3. Sediakan susu atau makanan kegemaran semasa dalam penerbangan.
  4. Sediakan juga mainan jika anak anda telah bosan atau rasa tidak selesa. Ini bertujuan untuk menarik perhatiannya.
  5. Bawa juga bersama plastik muntah sebagai persediaan jika anak anda mabuk kapal terbang
  6. Pakaikan pakaian lebih tebal atau bawa selimut untuk mengelak dari kesejukan.
  7. Gunakan penutup telinga anak anda untuk mengelakkan sakit telinga semasa berlepas atau mendarat. Perubahan tekanan akan menyebabkan telinga berdengung.
  8. Jika anak anda tidur, ia lebih mudah untuk anda menaiki pesawat.
Kredit: http://tips-dan-petua.blogspot.com

January 18, 2013

tak kurang dari 2 minggu

wah cepatnye masa berlalu.

preparation skit je.. hati? ermm.. aduhai. nk prepare ape nih..



January 17, 2013

Perkembangan Aeyyman 4-6 mths

at 4 awak dah pandai pusing badan. oh sukenye bile tengok ur first action tu.
subuh2 nk pi keje, tengok dah meniarap. pestu terkebil2 tengok mommy .. macam

"mommy look at me!!"

mommy pandang je senyum.

- dah pandai pegang2 barang.



at 5mths
- still baru pandai pusing barang. dah pandai garu-garu lantai.
- words dah byk. bababababa .. papapapap.. gagagaga..



at 6mths
- dah pandai mengesot. laju je.. :). suke tengok mule2 awak ngesot. macam susah je kan. esoknye dah laju
-now dah pandai masuk bilik keluar bilik, masuk dapur. kalau dulu pegi satu tempat tu je, sepah2 kan barang pestu merengek boring.
skarang tak kesah la ape pon bedal. keluar masuk meja makan dah. makan remote, garu bantal. kalau bangun pagi tengok dh takde kat tepi merayap. huhuhu
-pandai pegang barang and past kiri ke kanan.





at 7mths
- pandai penyetkan muke.





cara-cara buat puree


hah! mommy akhirnya terpaksa serender buat kan puree utk aeyyman.
daripada makcik dok sua nestum, (argh!!!!!!!!!!!!!) baik la mommy siapkan makanan awak guna air tgn mommy nih.

semalm for the first time buat puree.

cara-cara nya
1. beli epal
2. kupas epal
3. potong2 bentuk ikut suke. dadu ke, telur ke, bola ke
3. steam / kukus cik epal ittuw
4. blend + air masak sket je
5. sesudu kecil epal + susu badan ( 1/oz) atau ikut kecairan.

bagi dia cair2 sket .. sebab yela selama ni dok minum susu  tetibe makan pepekat. terkejut perut budak.

hah mommy pon suap. ehh suke lak tu.
dah nganga2 dh, nak lagi.

maknanya awak mmg dah ready nk makan la. alahai sian anak mommy.

gambar puree epal tak semapt nk snap. sebab awak dah join kami di dapur. sibuk nak masak gk!!

-ur first food my beloved son :)

pas ni nak study camne nak handle frozen solid food. minggu depan puree carrot lakk

Ada yg kita suka tp tk dpt

Belajar2 fikir+ve

Sejak aeyyman lahir, mmg hati meronta2 nk berenti keja. Yelah tgk anak sendiri membesar dlm tgn org lain.

Kalau boleh mmy sendiri nk didik, mandikan, bg susu, gelak geletek2.

Tp fikir balik, hikmah Allah bg. Tk semua kita nk kita dpt, Dia dh tulis tu jalan kita. Mungkin makcik jaga lg baik dr aku jaga.

Tp tetap mmymohon hari2, ada rezki utk mmy keja kt rumah n jaga anak.







January 16, 2013

kataku masak

semalam mintak mak cik resepi masak lomak cilipadi-peberet somi

makcik: ko mmg, sampai anak 5 tak pandai masak lagi (makcik ala ckp lepas. besela org melaka)
daku: bukan tak pandai makndak. tak sedap. senyum malu + bangga
makcik: "gelak santa"

yelah. mmy masak style ikot internet. tu pon somi kate sedap. kalau ikot makcik masak nye resepi .  kekdah lelain.....mesti overweight cik somi.

for him



comel!!!!

doa barang hilang

kaget! sedih!
jam mas kahwin mommy MIA.
carik satu rumah tak jumpe.
last-last jumpe ayat

LUQMAN ayat 16-baca tafsir

petang tu adik jumpe kat melaka!. kebesaran Allah. :)
Alhamdulillah ..


January 14, 2013

Beautiful moment

Tetiba teringat pagi time awak keluar.
Nurse letak awak atas pangku mommy, lepas suka mommy kene jahit
Mommy bawak turun awk.

Papa n mommy kt katil wad. Sunyi. Love papa more.
Pestu nurser suruh papa blk. Tinggal mmy ngn aeyyman je.

Cuba cuba susukan aiman..alhamdulillah. Rasa mcm mommy pun baru lahir. Kegembiraan dia, kebahagiaan dia.. Moment!! Mmy lelap kejap je, then peluk awak. Alhamdulillah.. Teringat kenangan .:). Pembawa rezki mommy.

January 10, 2013

Allah Menegur

hehe. pandai link within ni kan. cam up-to-date dengan perasaan.

haih bila kita alpa
Allah tegur balik.
Allah didik balik.

bersyukurlah Mailal.



entry lame

pencopet

mommy sedih.

penat cracking my head.
dapat la simple idea nih.

dapat idea pon akibat ditipu supplier.

alih-alih ramai plak orang copy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

RAMAI!!.. senang2 je kan... argh. mommy tension

okey nursing jubah dah dapat. cantiks. kene alter bawah ar.
papa belanjer 1 jubah.
mommy beli lg satu jubah
dah 3 jubah.

oh byknyerh

January 7, 2013

His 6 mths old

Alhmdulillah. 6 bulan dh aeyyman. Cabaran bf mcm2.. Allah mudahkan kami berdua. Murahkan rezki kami berdua. Terima kasih Allah

Hari ni jugk mcm dimurahkan lagi rezki..pagi td cepat penuh, kejap dh bengkak. 1 session pump pon bertambah.. Selalu tegahari 4oz, arini 7oz!!:). Semoga Allah mudahkan kami..





January 6, 2013

Anak tidur




mah mah .sayang anak mommy

Nursing Cover

Nursing cover/pocho

survey barang-barang checklist. harus ada - nursing cover.
nursing cover mommy yg beli aritu sudah cicir di PD. - cantik ble wat selendang uwwah.

okey ni NC autumnz


kelecehan beliau
  • button tak user friendly. selalu longgar dan tercabut.
  • lambat nak pasang butang banyak sangat. aeyyman sudah meronta dengan galaknya. how? confirm nk butang kene dua tangan.
  • tak leh peek-a-boo sebab kain soft.
lalu mommy menyervey other style. harap membantu. aeyyman suka selak2. tak suka muka kene tutup. mommy amek hak ni. ewah.


tamtek siap ade pouch. boleh reversible. 

Checklist

  1. long nursing dress - 2
  2. long nursing dress -5
  3. pants - 2/3
  4. nursing cover
  5. tudung - 3
  6. shawl - 2
  7. pakaian solat - 2
  8. socks -2





link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...