March 25, 2013

Merajuk

kelmarin pow ayah. beli color pencil ( nak sketch kononnya)
ayah jenis teliti & jimat, takleh. nnt jadi cam note book. beli byk tapi tak pakai.

bodek punye bodek dapat la bawak sampai ke kaunter.
tunggu ayah bayar, terus tunggu kt luar nak breastfeed awak.

tak double check pon plastic bag lepas tu dia beli tak.

sampai umah.

mmy: b.. u unpack barang u letak mane pencil color ek
ayah: *diam*
mmy: b u beli tak pencil color *cebik*
ayah: entah sy pon tak ingat.
mmy: tk amek ek *cebik*
ayah: jeling jeling mmy, sy tak ingt amek ke tak
mmy: *merajok terus ke bilik air*

keluar dr bilik air tengok ade color pencil kat depan bilik air. elok je terbaring.

* tak jadi mmy nak merajok* huhuhuhuhu *tahan cebik padahal nak gelak*

March 21, 2013

Carrier Sucking Pad

ergo aeyyman dah macam belacan.
dia suke gigit gigit.

round round kat

sweet and cozy.

alahai cantik nye. (pakkal la mmy tak minat jahit.. renyah)

terorder sucking pad.

bli color itam. (nape tah tak beli color)





sms only Mai | 012 698 2177

March 20, 2013

Ya Allah gerakkanlah aku

Ya Allah izinkan aku mendoakan anak ini
Izinkan aku mendidik dia
Berilah ilham Mu dalam mendidik
Berkatilah kami

Ya Allah
Didikilah dia menjadi tawadhu
Didikilah dia memiliki sifat siddiq fathanah amanah tabligh
Mencontohi perbadi kekasih Mu
Mencitai kekasih Mu, ahlul bait& sahabt
Ilham kan lah aku mendidiknya

Tidak mampu aku tanpa izinMu
Allah yg Maha bBesar

Sebelum Qarin mempengaruhinya
Ilhamkanlah aku mendidiknya sebaik mungkin
Kerana aku tidak tahu.. Aku bodoh.. Aku jahil..



March 14, 2013

Manis @Madinah




mommy rindu
hari hari kalau tak bukak streaming ni mesti tak kene.
sebab madinah-live ni la ingatkan mmy kat sana.
sebab sana ade tv chanel yg ade live @madinah.

rindu nye. skarang subuh. sejuk je. subuh mostly mmy dok luar ngn awak.
sbb selalu cepat penuh.

manis sangat. :)






sms only Mai | 012 698 2177

March 13, 2013

Hppy 2nd

Thnks for the suprise!

Tgh malam kejut mmy. Mase tu tgh peluk awk. Tarik tgn mmy..(mmy dh igt ade binatang ke ape sbb dia tau klu bgtau mmy binatang mmy ble tekejut n bakal tepukul awak)...

Tp tkkan kejut mmy & tinggalkan awk.

Terus bwk pi kt meja...sweet.tq!

March 8, 2013

Hormat vs Anak

balik semalam amek aeyyman
tak perasan pon dia tengah makan biskut

makcik: tgk tu makan biskut.. suke dia. abis.

mmy tekejut. tengok2 dah setengah biskut cheese dia makan.

mmy: aeyyman , aeyyman kecik lagi tkleh makan biskut ni lagi. tak leok
(dalam adab menegur makcik)

makcik: ala takde ape la... selama ni semua budak okey je.

oh!! mmy faham dia nak bg anak kita makan... suke tengok budak makan.
dah byk kali mmy tegur berlapik, hint. tp still jadi lagi.

mmy tawakkal je berserah pada Allah untuk melindungimu anak.

(penah mmy tengok adik sedara bg makan eskrem kat budak 9 bulan) ohh....



March 5, 2013

rindu sangat


Tuhan je tau. ketenangan di sini.
Tuhan je tau. betapa rindunye aku.

semua yg pergi.. mesti rasa nak tinggalkan segalanya di belakang, and tinggal selamanya di sini.

http://www.islamituindah.my/makkah-live
hari hari dok nengok ni.

March 1, 2013

BREASTFEEDING & BABYWEARING @UMRAH PART II

on the way took 6 hrs perjalanan.




sebelum tu bermiqat di bir Ali.



mmy bykkan rabbi yassir & alam nasyrah utk mudahkan urusan ibadah umrah
sambil tu kami bertalbiah.

awak tidur je all the way. mcm tidur kt rumah je. sometime je bangun carik susu. syukur. mmy sayang sangat kat awak time ni sbb langsung tak merengek or cranky. terima kasih ya Allah.

mmy tidur kejap-kejap je dalm bas. takut awak terjaga. masa ni mmy doa awak bertahan .. sbb sian awak mmg seminggu dah di usung ke hulu ke hilir... awak tahan jer. kekadang mmy tersengguk gak sebab ngantuk sgt mmy.

ayah dah gigil2 demam masa ni..

Mekah day 01
Ahad: 9 Feb 2013

sampai je hotel, mmy tak mandi and bukak tudung. takut kene dam. settle2kan awak, then turun makan and get ready buat umrah.

buat umrah aroud 2-3 pagi gak kot. sebab abes saie tu dah subuh.
kami masuk dari pintu abdul aziz... sampai dalam masjid mmy tercari2 kaabah.. carik bangunan hitam tu.. kene block tk perasan kaabah time tu.., terus ke tempat air zam zam. mengadap kiblat dan minum.

 terus terang. kuasa Allah. madinah & mekah tak terasa asing pon. masuk je  rasa macam tempat sendiri je.. boleh la nk ulang alik sorang diri.

TAWAF



lalu depan skit nampak kaabah. mase tu takde perasaan berdebar ke.. tokba ckp. okey la tu. kite tak sembah kaabah. kite sembah Allah. nape nak rase berdebar. ye gk ye?

terus start tawaf. bawak awak. awak tidur. berpakaian jubah putih. tawaf perasaan dia best. sangat best. lagi best dr puasa. lagi best dr yg lain. sampai mmy addict nak tawaf. bangunan kaabah tak terasa asing pun. tawaf bersama ahli cekak, best. semua bagi kerjasama. terutama mmy bawak awak, semua dok protect mmy. ayah tukar block org dari langgar mmy.



sepanjang tawaf, terasa tempat tu biasa je. takde seluas dlm tv. yg boleh muat beribu org tu. kuasa Allah kan. mmy bayangkan satu kisah .. di mana kafir mencari rasulullah saw, dan sahabat saidina abu bakar sedang berehat.. di mana kafir itu tidak dapat melihat rasulullah yg berada di sebelah saidina abu bakar ( kisah dr Ustaz Don kalau tak silap)

tawaf 7 kali.. berenti di hajar aswad utk solat sunat tawaf. dah solat baru awak jaga nk susu...
terus mmy bg kt situ gk. time ni cuaca sejuk sebab subuh kn.

then mmy nak saie, kene stop by mutawwir - katanya mmy bawak awak. ada najis ( time ni awak fully BF, tak makan ape pon.., rasenye sah tawaf mmy) tp mmy buat gk. sambung 7 kali lg.

SAIE



then saie berdua dengan ayah. ayah dah lemah. demam baru nk datang.
first 2 roundd mmy saie bawak awak. Breastfeed awak kt dlm SSC. breastfeed sambil jalan. susu byk time nih... then round ke-3 ayah sambung carry kt belakang... awak terenjut-enjut lehernya.... sian sangat. melantun2 kepala. last2 tidur. kami saie sambil mmy pegang paler awak ( sbb ayh laju). time ni tambah kasih sebab awak tak merengek :).

dah 5 round, mmy mintk wheel chair. rupenye kene bayar. tak jadi. ayah sambung tawaf. (lupe amek gmbr moment tu. ayah berihram dengan berERGO awak kt belakang)..

then ayah tahlul kan mmy.

terus balik hotel tak tunggu subuh. sbb dah tak larat sgt. ayah dah panas badannya. selipar mmy lak takde. mmy carry awak ayah bg selipar dia.

sampai hotel, mmy tinggalkan awak kt lantai. mmy turun gi tapau food. naik atas mmy dengar budak nangis, tengok awak hingus abes satu muke(teruk sgt la nangis ni) ayah tak sedar langsung. sian korang.

ahad-isnin - jaga ayah. jaram2 sampai ayah baik....

Isnin
11/2

ziarah kota mekah
ke jabal nur, jabal thur,  arafah , jabal rahmah, mina dan masjid jaaranah.
1st miqqat pada sesape nak buat umrah lg. time ni mmy tak buat. awak dh mula panas badan.




selasa 12/2
oh time ni birthday mmy :). suke sgt sambut besdei kat sana...
aktiviti bebas. jaga awak. ayah dah okey. mmy suruh ayah gi masjid. mmy ckp. takpe la sy tak dpt gi. u gi la ganti sy..

rabu 13/2
ladang unta.. miqat di tanaim



umrah II
mmy buat second umrah sama yuyui , dan jemaah perempuan lain. YM ikut belakang kami.. time ni buat tenghaari so panas skit.

tawaf- mmy rasa addict kt tawaf. nikmat dia tuhan je tau .. tp kaabah tetap biasa pd pandangan mata mmy. cuma rasa syukur melihat kaabah sebab berkesempatan ke sini..



then saie- lg 2 round solat asar, kami berenti di tempat saie, masa ni ayah jaga awak. awak dah anngis2 keluar ingus pekat time ni.. mmy tk dpt tunggu bg susu, carrier pon tak sempat pakai sbb ayah simpan tempat lain. mmy carry awak, dukung lg 2 pusingan ( ingat2 kisah siti hajar) awak diam je..

time abes mmy cecepat tahlul n bg susu kat marwah. susukan awak kat marwah!!! murah nye rezki awak kan. tp kejap je awak minum. mmy terkejar2 sebab ade rombongan tengah tunggu. then sambil dukung mmy susukan dlm carrier.

abes je mmy makan roti canai n teh tarik kat as safra. sedappppppp.


khamis 14/2
aktiviti bebas...

malam tu mmy nak gk gi masjidil haram. bwk awwak.
gi jalan2 dating ngn ayah kat al safra. makan nasi arab share berdua ngn ayah. awak titon je. pestu jejalan sket. pestu gi masjidil haram






muka tak larat aeyyman. demam masa ni.




jumaat
tawaf wida - pagi around 10. then tok tam sempat tahnik guna air liur dan air zam zam pada awak depan kaabah.

time doa wida mmy dok seblah toktam. dapat dengar dia doa , doa utk kembali, doa anak murid dpt datang. doa utk keluarga dll. best je. nangis mmy dengar.

lepas tu buat solat sunat tawaf depan kaabah..

mmy tengok kaabah buat kali terakhir. sayup. .sedih

hati ni meronta nak pegi lagi. :(

ALHAMDULILLAH .. moment paling indah dalam hidup mmy. sebab bawak awak.

lepas semua ni mmy kasihkan awak sangat2... sebab awak sabar. tak byk kerenah. sampai semua pelik, awak flu pon tak meragam.

mmy doa cepat la dr jeddah sampai melaysia. sebab tengok awak dah tak larat sgt.. idung tersumbat .. naik flight lg. awk anak kuat.. tak susahkan mmy. sayang awak.

mmy nak pegi lagi. mmy nk kumpul duit. awak besar sket mmy nk bawak awak lg. moga Allah izinkan mmy...

mmy syukur Allah kurniakan kawan-kawan, budak2 kecil keliling mmy ketika di sana. semua tlg jaga, dukung,...mmg mudah mmy kat sana. syukur. mmy nk pegi lagik.

sweetest memories 2013

mae | 012 698 2177



link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...