October 31, 2013

7.7.12-7.7.13, Alhamdulillah

ya Allah kejap je rasa.

kat meja ni la dulu mmy rasa false contraction. dahhh keluar awak. setahun sudah.
malam-pagi kat hospital mmg panic.

best moment bile awak dah keluar, dok  atas badan mommy ( mmy baca inna anzalna ), terus nurse cuci awak.
ingat lagi nurse cakap

"wah! 3.34g!!

mmy kene jahit , mmy turun katil, duk kerusi roda utk di bawak ke wad menunggu. nurse letak awak.

mampat- kedap- gebu, ingat pangku awak, carik ayah.

turun ke wad, cuba susukan awak. terus pandai... tidur ngn awwk. tak kesah dah ayah balik bile. hihihi. bertemankan awak sampai tengahari,

tak reti cuci berak awak, tak reti salin pampers, tak reti mandikan awak. ulit je awak. unforgettable.

balik rumah baru ade org tlg mandi.

dari kecik awak dah manja. pantang letak kt tilam merengek je.
so kepit je lah dgn mmmy nih.

mmy suke susukan awak. tenang je rasa. awak lak selalu mintak.

then mmy ke ipoh sambung pantang, kemudian ke ampang balik.
dah nak raya baru bawak jumpe atok kat melaka. atok suka.

lepas raya mmy sambung cuti pantang jaga atok. atok dah tenat.

kisah awak lahir ke dunia Aeyyman lahir 7712

SIFAT

Alhamdulillah. mungkin berkat Allah ilhamkan mmy suke abu bakar. sifat aeyyman tenang je.
tak banyak kerenah. senang je nak jaga. makcik pon kata senang. cuma manja la .. nak lekat and nak pay attention kt dia ja.

Aeyyman lembut orangnya tapi tegas.
barang aeyyman aeyyman punya takleh kasi org.
Aeyyman suke dengar ayat suci
Aeyyman suke tengok kaabah.

1 minggu - 1 bulan - 3 bulan - 5 bulan - 9 bulan sampai la setahun.
mmy tgk je awak besar.

meniarap, mengesot, merangkak dan berdiri. susah nak tatih nih... boleh je tatih awal .. tengok macam dah pandai. tapi malas nak master. takpe tatih lambat till 1 tahun 6 ek..

tok ba kate sape tatih awal bawah 1 tahun mantap jiwa dengan dunia. kalau 1 tahun 6 bulan mantap ke akhirat. aminnn...

ramai sayang aeyyman. tapi dulu ramai lagi sayang kakak/ abg aeyyman.

dari tak pandai cakp dah pandai ckp, dah pandai senyum dan gelak. mmg angerah Allah.

now dah 1 tahun. mmy niat tak nak buat bebesar sambutan. taknak biasakan.
buat sederhana je hari sebelum puasa.

tahun ni raya bertiga lagi :X ..

mmy syukur sangat pd Allah anugerahkan mmy anak yg baik sangat. dengar ckp. moga awak selalu sayang rasul dan Allah lebih dari diri sendiri ek.

REVIEW babyzen yoyo

tu dia. silat panggung anak mmy
actually beli ni dengan alasan senang nak bawak pi mana.

  • mmg senang. boleh angkat satu tangan.
  • senang lipat
  • save space
  • boleh carry kt bahu
cuma sesuai utk bby yang dah 1 tahun la.
sebab pad dia tak tebal
tkde handle depan ( bby normally suke pegang)

tp aeyyman oke je dok dalam ni. handling pon smooth ja.
ape pon. 

tak byk beza dgn stroller biasa. cuma lightweigh and senang lipat and jimat ruang.
nnt mmy amek gambar lipat lipat key.








October 24, 2013

Sahabat yang Wangi Harum



Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah

rupanya Allah bg mmy perasaan gundah gulana dua tiga menjak ni,
nak datangkn pd mmy perasaan bersahabat yang cantik.

baru mmy sedar.
keliling mmy punya sahabat yang cantik. manis berbau syurga
tapi kalau Dia tak bukakan mata hati mmy. mmy tak nampak itu.
sekadar.

hi, hihi.. hahaahah.. cantik... comel..... tengok dia update fb hari hari.
tp bila Dia bagi sedar.
baru tau.
sahabat ini memiliki ilmu. dan Dia kirimkan untuk memperbaiki aku.

hari ini.
dalam hati ada 3 sahabat.
hari ini.
mmy tenang.
mcm dekat dgn Allah.
macam dibuka jalan.
TQ Allah yang maha baik lagi Agung ZatNya.

ya Allah, kurniakanlah aku Sahabat yang boleh memperbaiki aku yg lemah ini.
sama-sama berpegang tangan mengharap redhaMu.



October 23, 2013

Tujuh ayat yang diulang-ulang.

http://elmswords.wordpress.com/2013/10/23/tujuh-ayat-yang-diulang-ulang/

Ya Rabbi, jangan biarkan tadahanku tidak berisi

Dari blog sahabat

“Aku ketuk pintuMu dengan menggunung harapan semasa orang lain semuanya tidur nyenyak
Aku merayu padaMu sepanjang malam – segala penderitaan yang aku pikul..
Aku bermadah Kamu adalah tumpuanku bila saja bala menimpa
Hanya Kamu sahajalah tempat aku berpaut
Aku mengadu padaMu aneka penderitaan Kamu tentu tahu sepenuhnya
Kesabaranku sudah mula luntur, daya tenagaku sudah mula lemah…
Sekarang, padaMu aku menadah tangan dengan cukup hina,
Oh Zat yang memang layak sepenuhnya untuk ditadah…
Justeru pohonlah ya Rabbi, janganlah biarkan tadahanku tidak berisi..
Limpah kurniaanMu seluas lautan, akan memuaskan siapa saja yang yang menghirupnya…..”
-kata dari hati Tuan Haji Nik Aziz Nik Mat.


Rajinlah selalu membaca doa atau zikir yang mudah menurutmu. Kekuatanmu untuk membacanya merupakan bentuk pertolongan Allah. Kalau engkau bisa berzikir, itu berkat kurnia-Nya semata. Sementara kalau engkau berpaling, itu kerana murka dan marah-Nya. Oleh kerana itu, beramallah dan bersungguh-sungguhlah dalam beramal. Tekunlah berzikir dalam setiap keadaan sampai Allah membukakan hijab dirimu. Ketahuilah bahwa lalai ketika beramal lebih baik dari meninggalkan amal.

October 18, 2013

Aeyyman 1 tahun 3 bulan

haritu cuti-cuti ke johor
first time aeyyman nangis jenis meraung
sampai sedu2
selalu bagi susu settle
tp ni lama nak pujuk.

isnin and selasa cuti.
rabu hantar aeyyman elok ja..

khamis cuti sebab aeyyman batuk teruk.

pagi ni - jumaat .. nak letak aeyyman kat car seat.
punye lah geleng
meraung
meleleh2 hingus.
sedih mmy tengok
mmy peluk dia tepis.
pukul ngn tangan.

terpaksa pujuk bawak naik rumah.
turun balik sebab takut lambat
ye la berapa hari cuti dah

bawak la dia .. 1/2 jam tu nangis je dalam kete.
sian.
sampai umah makcik. mmy nak off day dah.
makcik tak kasi. kesian sbb byk sgt cuti.
lalu mammy tinggalkan sambil aeyyman meraung2.
sian lah.

ape nak buat.
moga Allah kurnia kesabaran dan kecekalan pada aeyyman.

October 11, 2013

Sihat dengan habbatussauda

Alkisah.
sebelum ni mmy makan HS dalam 7 butir sehari.
kadang2 minum VCO.

sejak aeyyman demam, mmy stop kejap. sebab HS ni panas.
berlanjutan plak dgn mmy gastrik and tonsil.
dalam seminggu tak amik.

tiba tiba tak penah kene demam teruk.
semalam kene teruk sampai payah nak bangun.

terbuktilah kebaikan HS tiada tolok bandingannya :)



October 4, 2013

Setahun 3 bulan

Harini aeyyman lemah je penat mutah mungkin..

Mmy makan kt hall.. Dia duk tepi je.. Sesekali berdiri paut pada mmy

Mmy hulur sesudu dua.. Geleng. Sejak dua menjak ni makan mmg x mau. alhamdulillah Allah bg pegganti susu mmy..

H abes basuh pinggan mmy dok depan tv rest

Dia mai merangkak.. Dok atas riba.. Tangan tekan2 dada my, selak selak...

Aaa aaaaa aaa

Mmy trus peluk coum

Syurga la untuk anak mmy ni.. Pandai tunggu mmy makan baru mintak suu yee..

Sayang kamu buah hati mmy

October 1, 2013

Sayang ayah Rindu Ayah

SETAHUN...
pedih.
rindumu dalam nafasku.
teringatmu dalam mimpiku.
terbayang jika kau masih ada.
teringin bercerita tentang cucumu.

terima kasih memberi kami peluang ke Madinah & Mekah.
Sayang kamu tanpa syarat
Rindu kamu tanpa penat.

semuga tergolong di kalangan mereka yg di sayangi Allah.
al Fatihah~ untuk hikmahku tercinta.


Natural Remedies: Cough Colds

ubat untuk bayi batuk secara semulajadi
Apakah yang patut dilakukan untuk bayi yang tidak boleh makan ubat lagi?

http://theelliotthomestead.com/2013/03/homemade-garlic-salve-for-coughs-colds/

Homemade Garlic Salve for Coughs & Colds.

profile
X
SALE! I love sales. That's why I lowered the price on the PDF-version of From Scratch to only $9.99!!! Buy it HERE and save some dough (get it? dough?). Or purchase the printed copy from my affiliate AmazonHERE!
You know those Moms that can lift up a car if their child is pinned beneath?


I’m totally one of those Moms.


Well, I think I am anyway.


My children, praise God, have never been pinned under a car to test the theory – but I know that blood boiling feeling I get about protecting them and loving them.


So, assuming they were pinned under a car, I am positive I could absolutely dig deep into the very core of my being and inch by inch, lift it off. Ain’t nothin’ standing in the way of this Mama Bear and her cubs.


And thus, when the hobbit came down with a cough and cold last week, it instantly brought out that gladiator inside of me.


DSC_0042-002


Sure, it was just a small cough and cold. But still, seeing that sweet pitiful look on his face, and hearing that sweet little cough, and feeling his warm little cheeks on mine – it just broke my heart.


I pulled out my guns and prepared for battle.


I choose to save Doctor’s visits for very, very important matters and I knew that due to the nature of the cough, I would try my hand with home remedies to start. So after a little research in a home-remedies handbook I picked up in a second-hand-bookstore a few years back, I decided to rely on old faithful: garlic.


Raw garlic has incredible health-boosting properties, but obviously we can’t request our infants eat a clove of garlic. Heck. The hobbit doesn’t even have teeth! Hence the salve. Isn’t it cool? The health-boosting properties of raw garlic can be absorbed through the skin!


Sweet, sweet, garlic.


Actually, stinky, stinky, garlic.


But regardless of its pungent nature, I cannot stress how wonderfully this treatment worked. After only a few hours, the coughing had lessened. After 24 hours, the cough was all but gone, as was the fever and pitiful baby. And after that 24 hours, Owen was completely normal – perky, bubbly, smiling, and frickin’ cute.


Why am I continually amazed at the incredibly power of natural medicine? I should know by now – it works wonderfully! We’ve even used to cure ear infections! And pink eye!


But back to the treatment at hand.


DSC_0005


Homemade Garlic Salve for Coughs and Colds
You will need:
– 8 cloves garlic, peeled
– 1/3 cup coconut oil
– 10 drops lavender oil


Combine the ingredients together in a food processor or blender. Blend for about 3 minutes, or until it is a perfectly smooth whipped butter of sorts. You may need to scrap down the sides of the food processor to get all the garlic completely worked into a paste.


When it is finished, you will have a nice, smelly, salve.


DSC_0010


Put into a small mason jar or container and refrigerate (you can use right away, but refrigerating helps it to set up and keep long-term).


How to use:
– Rub onto the soles of baby’s feet. Apply generously. Put socks on to help hold the salve in place.
– Rub on baby’s chest.
– Repeat every 2-3 hours until condition improves.


DSC_0020-002


I only used the treatment about 7-10 times total – Owen is now sleeping for 12 hours and I didn’t want to wake him to reapply the salve, so I left him alone through the night. But the next morning, though he still had a slight cough, it greatly improved further after a few more morning treatments. And by the next night, he was almost completely clear of all symptoms.


After he was feeling better, I stopped rubbing it on his chest (and yes, he totally smelt like a roast Italian chicken dinner for a few days) and only put it onto his feet.


That sweet, little stinky hobbit. What would I do without him!


DSC_0020-001


It’s a difficult thing as a Mother, to watch your little one be ill. But I’m very thankful I now have a batch of this salve made up in the fridge to start using immediately when I suspect a bug coming on.


Garlic is incredibly powerful gun for the home-remedier (how do you like that word?!) to have in their holster.

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...